Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in! Ook als het ijs gedeeltelijk is gesmolten, kun je het beter niet opnieuw invriezen. Er ontstaan dan grote ijskristallen. Sluit de verpakking goed af, anders droogt het ijs uit en wordt het taai.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Wanneer je de diepvriezer helemaal ontdooid hebt, kan je hem net zo goed ook even schoonmaken met wat warm water en soda (werkt desinfecterend). Droog de vriezer vervolgens goed af met een keukenhanddoek die absorbeert. Je kan nu de elektriciteit weer aansluiten.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Ontdooien vóór het koken zal de textuur verpesten . Bewaar in plaats daarvan zakken met bevroren frieten in de vriezer totdat u ze wilt gebruiken. Als u uw frieten liever van tevoren ontdooit, gebruik dan alleen frieten die speciaal voor dat doel zijn ontworpen, zoals Simplot Infinity® Fries.
Wanneer je rauwe friet invriest zal het melig worden, waardoor het frituren langer duurt. De smaak en kwaliteit van de friet is hierdoor niet meer optimaal... Laat je voorgebakken friet goed 𝐮𝐢𝐭𝐝𝐫𝐮𝐩𝐩𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐚𝐟𝐤𝐨𝐞𝐥𝐞𝐧 voordat je het gaat afbakken of bewaren.
Echt lekkere frietjes worden vers gemaakt, en komen niet uit de diepvriezer. Wil je toch diepvriesfrieten gebruiken, laat ze dan eerst ontdooien vooraleer je ze bakt: zo daalt de temperatuur van het frietvet niet te drastisch, en krijg je knapperigere frietjes.
Ontdooid voedsel kun je opnieuw invriezen op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien, dat de temperatuur niet boven de 4°C is geweest en dat het niet bedorven is. Dat geldt zowel voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, als voor groenten en brood.”
Volgens de USDA is opnieuw invriezen volkomen veilig, zolang het voedsel in de koelkast is ontdooid. Volgens Dr. Schaffner is dit de meest onfeilbare methode om ziekteverwekkers op afstand te houden.
Opnieuw invriezen. Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen.
Hier wordt het namelijk veel sneller oud. Het zetmeel in brood, dat tijdens het bakproces water vasthoudt, krijgt bij een temperatuur tussen de -5 °C en 5 °C de neiging om dat water los te laten. Hierdoor droogt brood uit en smaakt ook droog.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Wat veroorzaakt het? Vriesbrand is het gevolg van vochtverlies. Het kan gebeuren met elk voedsel dat lang bevroren is geweest. Alle voedingsmiddelen bevatten water, dat bij bevriezing duizenden ijskristallen vormt.
Kort samengevat: je mag ontdooid eten nog eens invriezen als je het op de juiste manier hebt ontdooid en bewaard. Bevroren voedsel op je aanrecht laten ontdooien of de inhoud van het bakje onder warm water laten smelten, is nooit veilig.
Helaas zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen zodra het besmette ijs in contact komt met een warmere omgeving. En opnieuw invriezen zal de situatie alleen maar erger maken .
Ontdooid ijs opnieuw invriezen: Verandert de textuur, wat resulteert in een korrelige en gekristalliseerde textuur die elke geïnformeerde consument kan vaststellen. Introduceert blijvende bacteriële besmettingsproblemen. Hoewel het opnieuw invriezen van het ijs de groeisnelheid van de bacteriën zal vertragen, zal het ze niet doden .