Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Een eetrijpe mango kun je enkele dagen koel bewaren, liefst bij 8 tot 10°C. Leg mango's niet bij sterk ruikende producten, want ze nemen gemakkelijk andere geuren op. Je kunt stukjes mango ook invriezen.
Heb je maar een helft van de mango gesneden? Verpak de mango dan in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Gesneden mango is nog twee tot vier dagen in de koelkast houdbaar. Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Eenmaal rijp, moeten mango's in de koelkast worden geplaatst, wat het rijpingsproces vertraagt. Hele, rijpe mango's kunnen maximaal vijf dagen in de koelkast worden bewaard. Mango's kunnen worden geschild, in blokjes worden gesneden en in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard gedurende enkele dagen of in de vriezer gedurende maximaal zes maanden.
Rijpe mango's: Zodra de mango's rijp zijn, kunt u ze in de koelkast bewaren. Doe ze in een plastic zak of bakje om te voorkomen dat ze uitdrogen. Ze kunnen tot een week in de koelkast bewaard worden. Hygiëne: Was en droog mango's altijd voordat u ze opbergt om vuil of pesticiden te verwijderen.
Onze experts zijn het erover eens dat je onrijpe mango's op kamertemperatuur moet bewaren. Mango's mogen niet in de koelkast worden bewaard voordat het fruit zacht wordt. " Mango's bewaren bij een temperatuur lager dan 45 graden Fahrenheit heeft invloed op de smaak van het fruit, omdat de suikers zich niet ontwikkelen ", legt Rendine uit.
Hoewel koeling de ultieme manier is om mango's langer te bewaren, moet de opslag op een specifieke manier worden gedaan om optimale resultaten te krijgen. De juiste manier is om het fruit in kleinere stukken te snijden, ze in een ziplock-zak te doen en ze zes maanden in te vriezen .
Gelukkig kun je geschilde en in plakjes gesneden (of in blokjes gesneden) mango's ongeveer een week in een luchtdichte voedselcontainer in de koelkast bewaren. Ruik wel even aan je in plakjes gesneden of in blokjes gesneden mango voordat je hem eet, want hij kan bedorven zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Mango's oxideren net als appels. Zodra ze zijn gesneden, reageert zuurstof in de lucht met het fruit en zorgt ervoor dat hun kleur verandert . Het is niet slecht voor je, maar het ziet er niet smakelijk uit. Je kunt het in een afsluitbaar zakje doen en de lucht eruit zuigen om het proces te vertragen, of het gewoon opeten nadat je het hebt gesneden.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Afhankelijk van de soort is een rijpe mango groen, oranje of geel van kleur en hij geeft een beetje mee als je erop drukt.
Hoe te bewaren: "Hardere, onrijpe mango's kunnen op kamertemperatuur op het aanrecht liggen tot ze rijp zijn; bewaar ze niet in de koelkast voordat ze rijp zijn", zegt Samuels. "Nadat ze rijp zijn, kun je mango's in de koelkast bewaren. De typische houdbaarheid van een mango is ongeveer zeven tot veertien dagen , maar kan variëren."
Knijp zachtjes in de mango. Hij moet een beetje meegeven. Als hij stevig en solide is, alsof je een steen probeert te knijpen, is hij onrijp . Omgekeerd, als hij te veel meegeeft, zompig aanvoelt in je hand of een heleboel te zachte plekken heeft, is hij te ver gegaan.
Een mango in de koelkast bewaren kan ook. Dit is vooral een handige optie als je een rijpe mango niet meteen wilt opeten. De temperatuur in de koelkast vertraagt het rijpen, waardoor je hij ongeveer vijf dagen vers blijft.
Tekenen dat je mango's weggegooid moeten worden
Verse mango's hebben een stevige textuur, terwijl mango's die beginnen te bederven zachte plekken kunnen ontwikkelen , merkt Cooks Dream op. Bruine vlekken of schimmel op een mango of een onaangename geur die ervan afkomt, zijn ook tekenen dat de vrucht rot is of dat snel wordt.
Om de mango's vers te houden, kunt u de container bedekken met hooi (droog gras) . Een van de alternatieve manieren om mango's te bewaren, is door ze in papieren zakken te bewaren. Wikkel het papier om de Alphonso mango, of doe ze in papieren zakken en bewaar ze op kamertemperatuur. U kunt hooi om deze mango's leggen.
Naarmate de vrucht verder rijpt wordt dit steeds meer geel/oranje. De vruchtvleeskleur kan ook een indicator zijn voor kwaliteitsproblemen. Bruinverkleuring is een ongewenst gebrek en kan aangeven dat de mango overrijp is of niet goed is opgeslagen (bijv. bij te lage temperatuur).
Gebruik een bruine papieren zak met een ui, rijpe banaan of appel : Als je mango's snel wilt laten rijpen, kun je ze ook in een bruine papieren zak met een ui, rijpe banaan of appel doen. Het fruit zal ethyleengas afgeven dat het rijpingsproces versnelt.
Er zijn veel schimmels bekend die aanzienlijke schade aan mangovruchten veroorzaken tijdens transport en opslag . Deze omvatten Colletotrichum gloeosporioides, Gloeosporium-soorten, Aspergillus-soorten, Phomopsis-soorten, Dothiorella-soorten, etc.
Bij mango's is één van de problemen die de houdbaarheid beperkt, de bruine verkleuring van het vruchtvlees na het snijden .
Voelen. De vrucht moet vol, stevig en rond zijn en een mooie gave schil hebben. Bij indrukken voelt een rijpe mango een klein beetje zacht. Druk niet te hard, want dan creëer je bruine vlekken.