Wolluis is een vervelende plaag die op zo'n beetje elke kamerplant voor kan komen. De naam heeft de wolluis te danken aan de witte, wolachtige afscheiding die de vrouwtjes produceren. Hier zijn zo ook gelijk aan te herkennen in de plant, zie je witte, wollige bolletjes of stipjes dan is dat vaak een teken van wolluis.
Gelukkig is het relatief eenvoudig om schimmel op de grond te verwijderen. U kunt matten van schimmel van het grondoppervlak schrapen en weggooien, of de grond volledig vervangen door verse potgrond . Een andere veelvoorkomende manier waarop tuinders ervoor kiezen om schimmel op de grond van kamerplanten te verwijderen, is door de drainage van de grond te verbeteren.
Wolluis kun je bestrijden met alledaagse middelen zoals spiritus, azijn, afwasmiddel zoals Dreft en zelfs gewoon met water. Ook heel effectief: biologische insectenspray en neemolie. Natuurlijk zijn er ook chemische middelen beschikbaar om wolluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af.
Hoe kun je het beste de schimmel op jouw plant bestrijden? Hier kun je prima een huismiddel tegen schimmel op planten voor gebruiken. Doe wat natuurazijn in een plantenspuit en maak met een schone doek de bladeren (voor- en achterkant) en eventueel aangetaste stengels van jouw kamerplant schoon.
Deze pluizige mijten blijven alleen op je planten, dus maak je geen zorgen dat je ze overal in je huis zult vinden. Ze zullen uiteindelijk verdwijnen of uitgroeien tot een echt lieveheersbeestje. Je kunt het lieveheersbeestje dan gemakkelijk mee naar buiten nemen of ze vinden vanzelf hun weg naar buiten.
Ze worden aangetrokken door vocht. Of ze nou al aanwezig waren in je tuin, of mee zijn gekomen met een (nieuwe) kamerplant, wolluizen worden in ieder geval sterk aangetrokken tot vocht. Wanneer er dus vorming van deze luis op je plant is kan het goed zijn dat deze plant teveel water krijgt en dus ook afgeeft.
Wolluis legt eieren in het warmere seizoen, dit gebeurt met 100tallen tegelijk en zullen binnen 1 á 2 weken uitkomen. Wolluizen leven in grote groepen, zogenaamde haarden. Ze kunnen zich niet snel verspreiden over grote afstanden. Mensen zijn de belangrijkste verspreiders, denk hierbij aan kruisbesmetting door kleding.
Gebruik azijn . Azijn is een bewezen methode om schimmel te vernietigen en vervelende witte vlekken van uw planten te verwijderen. Meng twee eetlepels appelazijn met een liter water en spuit op uw geïnfecteerde bladeren en stengels. Herhaal dit om de paar dagen totdat alle sporen van schimmel verdwenen zijn.
Meeldauw bestrijden met azijn
In plaats van melk kunt u azijn gebruiken, waarbij u 1/3e azijn met 2/3e water mengt. Dit spuit u op de aangetaste delen. Azijn werkt overigens niet alleen tegen schimmel, maar houd ook ongedierte uit de buurt. Werkt dit na 1 keer niet, dan kunt u beter voor melk kiezen.
Controleer wel elke dag of er geen nieuwe eitjes zijn uitgekomen, en hou dat vol tot je er een paar dagen geen enkele meer ziet. Zitten ze voorlopig enkel op één blad? Knip het aangetaste blad dan weg. Zo ben je zeker dat de luizen weg zijn.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Net als bij bladluizen, zie je soms mieren in combinatie met wolluis. De mieren zijn verzot op de honingdauw die de wolluizen uitscheiden. In ruil voor de honingdauw beschermen ze de wolluis tegen hun natuurlijke vijanden. Zowel de larven van Cryptolaemus als de larven van Chrysopa kunnen daar last van ondervinden.
Wat is meeldauw? Meeldauw is een schimmelziekte die vaak voorkomt. Je herkent het aan de witte, poederachtige vlekken op het blad van je groentes. Een klein beetje meeldauw is helemaal niet erg, de planten kunnen daar best tegen.
De bodemflora bestaat uit micro-organismen (schimmels, straalschimmels en bacteriën) die de door de bodemfauna verwerkte organische stof verder afbreken. Schimmels breken als eerste de organische stof af en maken deze beter verteerbaar voor de bacteriën.
Kamerplanten zijn een goede manier om het probleem op natuurlijke wijze te verlichten en de luchtvochtigheid te verlagen . Onder de planten die experts aanbevelen, zijn gemakkelijk te verzorgen soorten zoals spinplanten en vredeslelie en tropische favorieten zoals palmen en varens. Schimmel in huis wordt veroorzaakt door overmatige luchtvochtigheid.
Meng een oplossing van 1 deel azijn op 1 deel water in een spuitfles. Spuit deze spray op het beschimmelde gebied en laat het een uur intrekken. Veeg de azijn vervolgens weg met een vochtige doek, wat hopelijk de schimmel verwijdert.
Hoewel witte schimmel meestal geen directe gezondheidsrisico's met zich meebrengt, kunnen de volgende problemen zich voordoen: Esthetische schade: de aanwezigheid van witte schimmel kan leiden tot lelijke vlekken en vegen op muren en plafonds, wat de esthetiek van uw huis aantast.
Snoei ten eerste steeds de besmette delen weg en verzorg de plant extra goed. Een stevige plant kan zich beter verweren tegen meeldauw. Bestrijd meeldauw op een natuurlijke manier door een plantenspuit te vullen met 40% melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen.
Witte schimmel is een schimmel die eruitziet als witte, poederachtige vlekken op plantenbladeren. Overmatige vochtigheid of een gebrek aan ventilatie zijn de redenen waarom het kan ontstaan. Witte schimmel kan schadelijk zijn voor planten, omdat het ervoor kan zorgen dat de bladeren geel worden en afvallen. In ernstige gevallen kan witte schimmel de plant doden.
Als u zich zorgen maakt over schimmelplagen, kunt u uw plant besproeien met een zelfgemaakte oplossing van zuiveringszout en water . Dit middel staat erom bekend dat het de ionenbalans van de schimmelcellen verstoort en voorkomt dat sporen zich vastzetten.
"Als je pioenrozen zijn uitgebloeid, kun je ze snoeien en eventueel geïnfecteerd materiaal verwijderen . Zorg ervoor dat je wegwerphandschoenen draagt en steriliseer je snijgereedschap daarna. Je kunt ook neemolie, tuinbouwolie of fungiciden op basis van zwavel proberen. Deze zijn organischer en zullen helpen.
De wolluis kun je makkelijk wegvegen of afspoelen van je plant. Omdat de wolluis haar eitjes op de bladeren legt (en niet in de potgrond) kun je op deze manier alle stadia van de witte luis weghalen. Ga goed alle randjes en bladoksels (tussen het blad en de stengel) af om alle wolluis te pakken te krijgen.
In principe kan wolluis op elke kamerplant worden aangetroffen. Toch is er een aantal tuin- en kamerplanten dat extra gevoelig is voor wolluis. Zo tref je wolluis sneller aan op de/het: bromelia, orchidee, cactus, Kaaps viooltje, crassula, Sint Jozefplant, croton, cyclaam, ananasplant en bananenplant.
Een plant die in goede gezondheid is, is beter bestand tegen een plaag. Dus zorg dat jouw plant voldoende licht, water en organische voeding krijgt. Wolluis verspreidt zich voornamelijk via kleding of via een besmette plant die met andere planten in aanraking komt.