Brood vindt zijn roots in de prehistorie. De oermensen bakten platte koeken gemaakt van een papje van gekneusde granen en water.
Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, net zoals bij het eerste bier. Het bewust gebruiken van zogenaamde 'starters', gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw.
Een vroeg zuurdesembrood werd al in 6000 v.Chr. gebakken in het zuiden van Mesopotamië, de bakermat van de Sumerische beschaving , die de kennis mogelijk rond 3000 v.Chr. aan de Egyptenaren heeft doorgegeven. De Egyptenaren verfijnden het proces en begonnen gist aan het meel toe te voegen.
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
Brood geschiedenis en feiten. Mensen begonnen minstens 30 duizend jaar geleden met het bakken van brood…
Er bestaat onder historici geen discussie over wie de eerste banketbakkers waren. Dat waren de Hebreeërs die leefden in de huidige landen Israël, Jordanië en Irak. Zij maakten in het tweede millennium voor Christus al banket.
In ons land kwamen in de steden pas in de Middeleeuwen bakkers. Voor die tijd bakte iedereen zijn eigen brood. Voor het bakken van brood werd rogge gebruikt. Rogge was goedkoop en werd door de lagere standen, de boeren en de horigen, gegeten.
Oud bakken
De oudste bekende ovens werden in 2014 in Kroatië opgegraven. Ze zijn naar schatting 6500 jaar oud. De Egyptenaren waren ook pioniers in het bakken, aangezien ze de eerste geregistreerde beschaving waren die gist in hun brood gebruikte, al in 2600 v.Chr. Toen was er het Bakkersgilde van het Romeinse Rijk, dat rond 168 v.Chr. werd opgericht.
Aboriginals waren dus de eerste bakkers op aarde, veruit. En ik vond dat best goed. Het jaar daarop werd er in het Noordelijk Territorium bij Kakadu een oude maalsteen gevonden en het zetmeel in die maalsteen was 65.000 jaar oud.
Bakken in de oudheid
Een oven die in 2014 in Kroatië werd ontdekt, dateert naar schatting uit 6500 jaar geleden. De oude Egyptenaren bakten brood met gist, dat ze eerder gebruikten om bier te brouwen . Het bakken van brood begon in het oude Griekenland rond 600 v.Chr., wat leidde tot de uitvinding van gesloten ovens.
Stenen werktuigen werden gebruikt om verschillende granen en granen te kraken en te verpulveren om ze tot een veelzijdiger voedsel te maken. Naarmate de mens evolueerde, mengden we deze gekraakte granen met water om verschillende soorten voedsel te maken, waaronder pap. We ontdekten ook dat door deze pasta in de zon te laten staan, het een droge broodachtige korst vormde .
Damper, ook wel bekend als bush bread of seedcake, is een Europese term die verwijst naar brood dat al duizenden jaren door Australische Aboriginals wordt gemaakt. Damper wordt gemaakt door verschillende inheemse zaden, en soms noten en wortels, tot een deeg te vermalen en het deeg vervolgens in de kolen van een vuur te bakken .
De vroegst bekende verslagen van gistgerezen brood komen uit het oude Egypte in 1300-1500 v.Chr. (Samuel, 1996; Sicard en Legras, 2011) en China in 500-300 v.Chr. (Shevchenko et al., 2014). Het is echter waarschijnlijk dat georganiseerde afhankelijkheid van organismen voor fermentatie veel ouder is.
Conservatieve Romeinen weigerden hun tanden in het luchtige brood te zetten en zworen bij ongerezen graanspijzen. Desondanks werd het bakken met zuurdesem al snel populair en nam het de rol als basisvoedsel over van puls (graanpap). Het bekendste brood uit de Romeinse tijd is Panis Quadratus.
Brood, en al zijn velen vormen, is 's werelds meest geconsumeerde voedsel. Het is een belangrijke bron van koolhydraten en is daarnaast ook nog eens compact. Brood is daarom ook al duizenden jaren een belangrijk deel van ons dieet. Recente onderzoeken suggereren dat de mens al 30.000 jaar geleden brood bakten!
Brood is een oeroud woord, dat in diverse talen opduikt, steeds met een iets andere klank. Mogelijks is het woord verwant aan het Griekse woord 'bruton'. Dat is de naam van een gegiste drank uit gerst.
Egypte. Er is uitgebreid bewijs van broodbakken in het prehistorische Egypte tijdens de Neolithische periode, zo'n 6-5000 jaar geleden, in de vorm van artistieke afbeeldingen, overblijfselen van structuren en items die werden gebruikt bij het broodbakken, en overblijfselen van het deeg en het brood zelf.
Rond 2600 v.Chr. maakten de Egyptenaren , die als eersten opzettelijk zuurdesem gebruikten, brood volgens methoden die in principe vergelijkbaar zijn met die van vandaag de dag.
Een bakker is een vakman die broden en andere producten van meel bakt en soms verkoopt door gebruik te maken van een oven of andere geconcentreerde warmtebron. De plek waar een bakker werkt, wordt een bakkerij genoemd.
In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is deze laatste niet afkomstig uit ons land en zelfs niet uit ons continent! Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken.
De oude Egyptenaren waren vroege pioniers van het bakken. Ze ontwikkelden een methode om hete as en zand te gebruiken om een primitieve vorm van ovens te creëren. Deze ovens stelden hen in staat om brood te bakken, een hoofdvoedsel in hun dieet. De Egyptenaren hadden zelfs professionele bakkers die in tempels en huishoudens werkten om brood te leveren aan de massa.
1. Frankrijk : De droom van de ambachtsman. Frankrijk staat synoniem voor uitstekende bakkunst en staat bekend om zijn voortreffelijke gebak, brood en desserts.
Hoe ontstond brood zoals we het nu kennen? Per toeval. Zo was het in het oude Egypte – zo'n 2500 jaar voor Christus – de taak van de slaven om iedere dag vers brood te bakken. Op een dag mengde een slaaf een restje deeg van de dag ervoor met het nieuwe deeg.
De middeleeuwse bakker. De meest populaire manier om brood te bakken werd gedaan door de armen. Boeren namen hun meestal schamele hoeveelheid graan en maalden het met de hand in een houten vijzel of een stenen trog . Ze mengden het vervolgens met water en bakten wat bekend stond als ongezuurd brood (of haverkoeken).
Roggebrood was gebruikelijk in heel middeleeuws Europa en is nog steeds populair in landen als Duitsland. Soms mengden middeleeuwse bakkers rogge met tarwe om te maken wat bekend stond als maslin. Gerst – gerst en andere haver werden vaker verbouwd in natte en koude gebieden.