Smaak witte chocolade Witte chocolade kenmerkt zich door de romige, zachte textuur en de zoete smaak. In tegenstelling tot pure- en melkchocolade is de aanwezigheid van de smaak van de cacaoboon veel subtieler. Door het vette karakter de cacaoboter smelt de witte chocolade op je tong.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter die afkomstig is van de cacaoboon, waar alle chocolade van wordt gemaakt. Witte chocolade is heerlijk romig en daarom past het perfect bij ijs.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Smaak witte chocolade
Witte chocolade kenmerkt zich door de romige, zachte textuur en de zoete smaak. In tegenstelling tot pure- en melkchocolade is de aanwezigheid van de smaak van de cacaoboon veel subtieler. Door het vette karakter de cacaoboter smelt de witte chocolade op je tong.
Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder.
Witte chocolade heeft een heel laag verbrandingspunt van ongeveer 44 ºC. Met de au bain-marie methode heb je de meeste controle over de temperatuur, waardoor het meestal prima lukt om met deze methode witte chocolade te smelten. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, want dan gaat de chocolade klonteren.
In tegenstelling tot andere chocoladesoorten, bestaat witte chocolade uit cacaoboter, melkpoeder en suiker. Om uiteindelijk tot de romige en zoete chocolade te komen die we kennen, wordt het vaak aangevuld met vanille of kunstmatige aroma's en lecithine, een emulgator.
Sinds 2004 moet witte chocolade in de Verenigde Staten ten minste 20% cacaoboter, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet bevatten. Het mag niet meer dan 55% suiker of zoetstoffen bevatten. In de Europese Unie zijn dezelfde normen ingevoerd, zij het zonder limiet op suiker en zoetstoffen.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Wit uitgeslagen chocolade ziet er niet lekker uit, maar in principe kun je het gewoon eten. De wittige waas is geen schimmel en brengt je gezondheid niet in gevaar.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
“Witte chocolade is zonder de cacaomassa. Die wordt enkel met cacaoboter gemaakt. Dat maakt witte chocolade eigenlijk ook duurder dan fondant chocolade.” “Bij de meeste chocolade wordt ook vanille toegevoegd en sojalecithine.
Witte chocolade moet je het 'koudst' tempereren, niet hoger dan 45 °C. De eindtemperatuur bedraagt vervolgens 28 à 29 °C.
De grote winnaar is wat mij betreft de reep 'Edelweiss' van Original Beans, wat een fijne witte chocolade is dit. Eigenlijk geen verrassing, want ik vond hem bij de review van het Original Beans mini-pakket ook al het lekkerst.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
Aan cacaoboter worden tijdens de bereiding van witte chocolade suiker, melkpoeder en smaakstoffen zoals vanille toegevoegd. In de Europese Unie moet witte chocolade ten minste 20 procent cacaoboter, 14 procent gecondenseerde melk en 3,5 procent melkvet bevatten.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, wat oorspronkelijk afkomstig is van de cacaoboon. Tijdens het productieproces wordt de boter vermengd met suiker, melkproducten en eventueel aroma's. Witte chocolade moet volgens de EU tenminste 20% cacaoboter bevatten, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet.
Ondanks dat het er niet zo lekker uit ziet, kun je wit uitgeslagen chocolade gewoon eten. De witte waas is namelijk geen schimmel en is dus niet gevaarlijk voor je gezondheid.
Hoe langer je de witte chocolade laat draaien, des te dunner en gladder het mengsel zal worden.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken.
De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen.
Melkchocolade. Iedereen kent melkchocolade, we groeien er als het ware mee op. Met zijn lichtbruine kleur, romige textuur en zoete smaak is melkchocolade waarschijnlijk de populairste smaak chocolade.
Witte chocolade bevat namelijk 0% cacao en bestaat voornamelijk uit cacaoboter.