De vuistregel is: als het recept wel wat extra vocht aankan (denk aan soepen of stoofpotjes), kun je de groenten gerust eerst laten ontdooien. Heb je nood aan krokante en felgekleurde groenten? Doe ze dan rechtstreeks uit de diepvries in de pan.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Indien de diepvries groenten in kleine stukjes ingevroren zijn hoeft u deze niet te koken vooraf (bv. erwtjes, wortelkubus 4x4 tot 10x10, mais, fijne boontjes, etc…). De beste manier is om ze onmiddellijk te bakken in vetstof naar keuze.
De meeste diepvriesgroenten zijn heel kort gekookt voor ze ingevroren worden. Ze zijn dus nog niet helemaal gaar. Kijk op de verpakking hoe lang je de groenten die je gekocht hebt nog moet koken.
Meestal hoef je bevroren groenten niet te ontdooien voordat je ermee gaat koken — maar het hangt ervan af wat je maakt. Voor soepen, stoofschotels en pasta's kun je bevroren groenten direct in de pan gooien. Deze gerechten kunnen wat extra vocht verdragen en de warmte zal de groenten ontdooien.
Als u zich zorgen maakt over het eten van rauwe diepvriesgroenten, hoeft u zich geen zorgen te maken . Vrijwel alle diepvriesgroenten worden geblancheerd in heet water voordat ze snel worden ingevroren en verpakt, wat de bacteriën op het oppervlak doodt.
Koken met te veel water leidt tot papperige groenten. Daarom raden we aan om bevroren groenten te sauteren, roosteren of stomen in plaats van ze te koken. Zo doe je dat: Sauteren – Verhit een brede pan op middelhoog vuur, voeg bevroren groenten en een beetje olie of boter toe, roer en kook (onbedekt) gedurende vijf tot zeven minuten.
SNELLE MANIER OM BEVROREN GROENTEN TE SAUTÉÉN
Om je groenten te sauteren, doe je het volgende: Giet je zak diepvriesgroenten in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een eetlepel olijfolie (of kookolie naar keuze) toe aan de pan en roer. Kook, onafgedekt, gedurende 5-7 minuten, tot het helemaal warm is, af en toe roeren.
Kookpan: Onnodig te ontdooien. Breng een liter water (1/2 pak - 0,5L) aan de kook, voeg de diepgevroren groenten toe. Breng opnieuw aan de kook en tel 4-5 minuten vanaf het kookpunt. Afgieten.
Als voedsel volledig ontdooid is, opgewarmd is tot kamertemperatuur of langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, gooi het voedsel dan weg voor de veiligheid. Deze principes gelden voor vlees, gevogelte, schelpdieren, sommige groenten en gekookt voedsel. Veel groenten zijn veilig om opnieuw in te vriezen .
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Diepvries groenten hoef je niet laten ontdooien voor het roerbakken. Je voegt ze bevroren en direct toe aan het wokgerecht. Tenminste zo doen wij het en dat werkt prima. Ontdooien van de groenten kan wel, daarmee voorkom je dat er te veel water in de pan komt.
Groenten Ontdooien
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en roerbak 1-2 minuten. Voeg nu de bevroren groenten toe (het is niet nodig om ze eerst te ontdooien) en bak ze, onder voortdurend roeren, ongeveer 5-8 minuten of tot ze knapperig en mals zijn.
Groenten uit de vriezer
En houd je een restje over van deze bereide maaltijd? Dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
Zorg ervoor dat je bevroren groenten niet ontdooien voordat je ze kookt. Ze moeten direct vanuit de vriezer in een hete koekenpan of wok worden gedaan . Dit voorkomt dat ze zompig worden. Kook je rijst of noedels de dag ervoor en bewaar ze in de koelkast.
Diepvriesgroenten zijn berucht om het feit dat ze snel te lang gekookt worden .
Inderdaad! En je hoeft je ook geen zorgen te maken over het ontdooien ervan. Sterker nog, je moet diepvriesgroenten niet ontdooien voordat je ze roostert . De hoge hitte van de oven zorgt ervoor dat het vocht uit de diepvriesgroenten snel verdampt, waardoor je een knapperiger resultaat krijgt dan wanneer je je diepvriesgroenten van tevoren zou ontdooien.
Zoals met de meeste voedingsmiddelen, kunnen diepvriesgroenten in de koelkast worden ontdooid . Om te voorkomen dat condens op andere voedingsmiddelen druppelt, zegt Jen Bruning, MS RDM LDN, een woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics, dat u de verpakte groenten in een bakje moet doen wanneer u ze ontdooit.
Diepvriesgroenten zijn bedoeld om te koken voordat u ze eet. Ze kunnen bacteriën bevatten, die door het kookproces worden vernietigd . Volg de aanwijzingen op de verpakking bij het koken.
Delen van het voedsel kunnen worden verhit tot de Temperature Danger Zone, terwijl andere delen bevroren blijven. Pathogenen kunnen snel groeien bij deze temperatuur. Kook voedsel direct na het ontdooien grondig om pathogenen te doden .
Ontdooien in heet water
Stel dat u van plan bent om bevroren broccoli toe te voegen aan een ander gerecht, zoals een roerbak, frittata of ovenschotel. In dat geval kan het handig zijn om de bevroren broccoli te ontdooien, zodat deze dezelfde temperatuur heeft als de rest van de ingrediënten .
Diepvriesgroenten zijn niet bedoeld om uit de zak te eten, omdat ze bacteriën kunnen bevatten die worden vernietigd als ze goed en grondig worden gekookt . Zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking volgt over hoe u ze moet koken. Dus geen diepvrieserwten meer die direct uit de zak komen!
En van 2017 tot 2021 waren bevroren fruit en groenten verantwoordelijk voor meer terugroepacties vanwege listeria, norovirus of hepatitis A dan welke andere categorie bevroren voedsel dan ook , aldus het voedselveiligheidsteam van CR. "Daarom is het opwarmen van bevroren groenten belangrijk, vooral voor mensen met een hoog risico", zegt Mujahid.