Wortels hebben weinig voeding nodig. Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein. Het liefst groeien wortels op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur).
Worteltjes kiemen heel langzaam, het kan wel 3 of 4 weken duren. En dan is het zand waar je de zaden mee hebt afgedekt heel handig, want zo kun je goed zien waar de zaailingen boven de grond moeten komen.
De wortel – de naam zegt het eigenlijk al - zit onder de grond. Een wortel is dus echt een wortel van een plant, en die bevat geen zaadjes. Boven de grond heeft de wortelplant bloemetjes. In die bloemetjes zijn de zaadjes van de wortelplant te vinden.
Zo ja? Leg ze in een bakje en doe er een laagje water bij (niet te koud maar kamertemperatuur). Laat ze een aantal uur liggen (3 tot 24 uur), giet ze daarna af en dep ze droog met bijvoorbeeld keukenpapier. Voor het weken kunt ook de plantenversterker Xseed gebruiken, hiermee ontkiemen de zaadjes sneller.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Overmatig vocht en overbewatering . Als de grond constant nat blijft, kunnen de wortels gaan rotten en kan het zaad geen water opnemen. Het lijkt misschien alsof uw zaad water nodig heeft, maar in werkelijkheid heeft het alles behalve water nodig! Zorg ervoor dat u de vochtigheid van uw grond test door met uw vingers te voelen.
Houd uw zaailingen op een warme plek en controleer ze elke dag om te zien of ze water nodig hebben . Geef voorzichtig water als de grond droog aanvoelt. Nu uw zaailingen uit hun binnenste zaadomhulsel zijn gekomen en omhoog zijn gekomen en uit de donkere grond zijn gekomen, zullen ze op natuurlijke wijze op zoek gaan naar licht.
Voorweken .
Deze methode kan de snelste manier zijn om zaden te laten ontkiemen. Doe zaden in een ondiepe bak in warm water en laat ze 16 tot 24 uur staan (kleiner voor 16, groter voor 24). Vergeet niet om zaden niet bloot te stellen aan temperaturen hoger dan 80°F (26,6°C) en om zaden niet langer dan 24 uur te laten weken.
U kunt uw zaden snel laten ontkiemen door ze in een afsluitbaar plastic zakje te doen met een nat stuk keukenpapier of een vochtig groeimedium. De temperatuur ligt meestal tussen de 20 en de 30 graden Celsius. Dit is de snelste manier om zaden te laten ontkiemen.
Om te kunnen groeien
Het enige wat een zaadje nodig heeft om te kiemen is vocht en licht. Het hoeft niet kleddernat te zijn, maar het is wel goed om de grond in de gaten te houden.
Wortels hebben weinig voeding nodig. Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein. Het liefst groeien wortels op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur).
Een teler kan optimale wortelgroei stimuleren door de plant te planten op een bodem met voldoende bodemstructuur en bodemleven en door de juiste voeding aan te bieden. Het is bekend dat een goede beschikbaarheid van fosfaat belangrijk is voor de wortelontwikkeling.
Wortel (Daucus carota) zaadproductie duurt twee jaar. Wortels vormen zich in het eerste jaar en hebben daarna een koude periode nodig (minimaal 10 weken met temperaturen onder de 15 °C) om de bloei en zaadproductie te stimuleren .
Omdat wortelzaden 14 tot 21 dagen nodig hebben om te ontkiemen, mengen veel tuinders een paar radijzenzaden, die snel ontkiemen, met wortelzaden om de rij te markeren. Bedek de zaden lichtjes (Fig. 3). Wortelen groeien het beste bij koele temperaturen in het vroege voorjaar en de late herfst.
Laat twee of drie kleine wortelzaadjes in elk kuiltje vallen, bedek ze lichtjes met aarde en besproei ze met water om de zaadjes niet te verplaatsen . Het ontkiemen kan tot drie weken duren, maar ik ontdekte dat als ik de zaadjes in hun minikasje hield en ze onder een kweeklamp zette, ze in slechts zes dagen ontkiemden.
Bewaar bij kamertemperatuur. Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Bedek op de juiste manier
Veel zaden kun je 'gewoon' op de potgrond zaaien. Zeker bij lichtkiemers, zaden die licht nodig hebben om te ontkiemen, is dat belangrijk. Sommige grotere zaden kun je net onder de grond duwen. Voor andere zaden is een dunne laag fijn grind beter.
Laat er steeds een paar centimeter tussen, zodat ze de ruimte hebben om te ontkiemen. Vouw het keukenpapier met de zaden voorzichtig dicht en maak het vochtig onder de kraan. Stop het vochtige keukenpapier met de zaden in een afsluitbare pot, plastic zakje of voorraadbak. Als er maar geen lucht meer bij kan komen.
Versnel het kiemen door de zaden voor te weken
Ik giet heet kraanwater in een ondiepe bak, leeg een zakje zaden in het water, spreid ze uit en laat ze tot 24 uur staan . Als je de zaden langer laat weken, kunnen ze gaan rotten. De zaden zwellen op als water de zaadhuid binnendringt en het embryo erin begint op te bollen.
Zaden weken in kraanwater voor het planten
Sommige grote zaden met harde "mantels" of een dikke schil die een embryo beschermt, zullen veel sneller ontkiemen als ze geweekt worden dan wanneer ze in de grond geplant zouden worden zonder enige voorbehandeling. Hoe langer deze zaden in water weken, hoe zachter die beschermende schil wordt.
Het gebruiken van de juiste startmix voor zaden is de makkelijkste manier om de kiemkracht te verbeteren. Door een goede balans te vinden tussen waterretentie, drainage en beluchting, kunt u de kans verkleinen dat zaden rotten en de kans maximaliseren dat uw zaden ontkiemen, sterke wortels krijgen en sterke, gezonde planten worden.
Het verhogen van de bodemtemperatuur binnenshuis
Ook bekend als kiemmatten, warmtematten voor het starten van zaden die onder zaaibakjes worden geplaatst, verhogen de temperatuur van de grond met ongeveer 10 graden . Dus in een huis dat op 65 graden wordt gehouden, zullen de zaaibakjes oplopen tot ongeveer 75 graden — de ideale temperatuur in de meeste gevallen.
Te veel of te weinig water is de meest waarschijnlijke reden dat zaden niet ontkiemen. Met te weinig of geen water blijven zaden in rust. Met te veel water worden zaden vatbaar voor rotting of infectie door bodemschimmels (ook wel "demping off" genoemd).
Zet je plant in het zonnetje
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Als algemene richtlijn geldt dat nadat uw zaden ontkiemen , ze ongeveer 2-3 weken in kleinere (1,5″ celtrays) kunnen groeien, in grotere 2″ trays kunnen ze ongeveer 3-4 weken groeien voordat ze getransplanteerd moeten worden. Wanneer het tijd is om te transplanteren, bevochtigt u de grond van uw zaailingentray en de grond van uw tuin. Dit maakt de grond plakkeriger.