Voor de productie van 1 kg witloof is minstens 1 liter water nodig, dit is de hoeveelheid water die in het witloof zit. Uitgedrukt per ha komt dit overeen met 12.000 tot 20.000 l/ha. Tijdens de forcerie is er water nodig voor de groei van het witloof.
Geef de wortels één keer goed water en verder niet meer; witloof is gevoelig voor schimmels, dus één keer water geven is voldoende. Dek de kuil af met een laag stro of hooi en een zwart, luchtdoorlatend doek. Na drie weken kun je beginnen met oogsten.
Witlof groeit het beste in de halfschaduw maar mag eventueel ook wat meer zon hebben. Belangrijk is vooral de afstand en een goed losgemaakte grond.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.
Als je in een serre ingetafeld hebt dan gaan de kroppen het snelst oogstklaar zijn, dat kan al na 3 weken. In een kelder gaat het wat trager, daar zal het zo'n 5 à 8 weken duren. Kweek je de kroppen buiten onder een laag stro en een zwart doek dan duurt het 2 à 3 maanden.
Cichorei kan in het vroege voorjaar direct buiten worden gezaaid. Optimale grondtemperaturen voor kieming zijn 65-70°F. Zaai zaden ¼" diep in rijen met een tussenruimte van 20". Zaden zullen binnen 7-21 dagen ontkiemen.
Witlof kan wel het gehele jaar door binnenshuis worden gekweekt. Er is luchtige, goed losgemaakte grond voor nodig omdat de wortels lang moeten worden. Zaai heel dun en 13 mm diep binnenshuis of buiten onder glas in februari tot april zodat er in de zomer kan worden geoogst.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Door de wortels iets warmer (rond 12 tot 16 graden) in het donker te zetten zullen de wortels met al hun reserves weer uit willen gaan lopen. En omdat het donker is zullen die blaadjes niet groen maar wit zijn, een kropje witte blaadjes.
Bodem en bemesting
Witlof groeit op vrijwel iedere grond, zolang deze maar een luchtige structuur heeft. Om de grond luchtiger te maken kun je de bovenste laag mengen met een laag compost. Daarnaast maak je deze groente blij met meststof met extra kalium.
Cichorei prefereert een open, zonnige plek , maar verdraagt ook wat schaduw in de zomer, wanneer het tussen hogere gewassen kan worden geteeld. De bodem moet idealiter vruchtbaar en goed drainerend zijn, hoewel het in de meeste bodems goed zal groeien.
Geef cichorei regelmatig water om een gelijkmatig vochtige grond te behouden, door 1-2 inch per week toe te passen . De waterbehoefte is afhankelijk van het type grond en de temperatuur. Het gebruik van organische mulch rond de plant helpt ook om het vocht in de grond te behouden en de groei van onkruid te verminderen.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Je zaait het witloof in rijen met een ruimte van 30 cm tussen elke rij. In de rijen zelf dun je het witloof uit tot op 15 cm tussen de planten. Heb je niet veel witloof nodig ? Dan kan je ook witloofplantjes kopen in persblokjes van 4 cm.
Grondwitloof herken je aan de sticker op de verpakking: naast de aanduiding 'grondwitloof' komt ook het label 'Beschermde Geografische Aanduiding' of 'streekproduct.be' terug, én de naam van de producent.
Wil je graag all the way gaan dan maak je best gebruik van onbemeste lichte zandgrond of zandleem. Zaai het witloof in rijen met een tussenafstand van 30 cm en laat 15 cm tussen de planten.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Het bijzondere aan witlof is dat het in het donker wordt geteeld, waardoor de bladeren wit en mals blijven. Wanneer witlof echter aan licht wordt blootgesteld, wordt de kop groen door de vorming van chlorofyl.
Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering. Is witlof goed voor cholesterol? Witlof kan een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.
De wortels worden naast elkaar geplaatst in 'lagen' van ongeveer 25 cm diep en bedekt met 5 tot 20 cm kruimelige aarde. Een buizensysteem met warm water drijft de temperatuur op. Op drie weken tijd komt het witloof tot wasdom. Dan is het tijd voor het arbeidsintensieve oogsten en verwerken van het grondwitloof.
Zaai 1 à 2 cm diep, en dek het zaaisel af met vliesdoek als het erg warm en droog is. In mei is de kans op dit weer groot, en het risico dat het zaaisel uidroogt dus ook. Jonge planten lijken op paardebloem. Witlof heeft maar weinig tot geen mest nodig.
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Hoeveel water nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Voor de productie van 1 kg witloof is minstens 1 liter water nodig, dit is de hoeveelheid water die in het witloof zit. Uitgedrukt per ha komt dit overeen met 12.000 tot 20.000 l/ha. Tijdens de forcerie is er water nodig voor de groei van het witloof.
“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd worden, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel.
Niet-forcerende cichorei kan worden gesneden van de late zomer tot oktober. Kijk of de planten volledig gevormde harten hebben en snijd ze af tot net boven het grondniveau . De stronken zullen opnieuw uitlopen als ze worden achtergelaten, zodat u later meer bladeren kunt oogsten.