Gedroogde abrikozen kun je gelukkig het hele jaar door eten. Deze fruitsnack is ideaal als tussendoortje, maar doet het ook goed op de borrelplank of als smaakmaker in verschillende gerechten.
Je kunt verse abrikozen direct eten, maar je kunt ook kiezen voor de gedroogde variant. De abrikoos is verwant aan de perzik en is een heerlijk zoete vrucht. In gedroogde vorm is het een lekker zoet tussendoortje.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Doe de abrikozen in een kom met water. Laat de abrikozen minstens 30 minuten wellen, zodat ze zacht worden. Giet het water af en dep het fruit droog.
De schil van abrikoos is eetbaar, maar als je hem liever verwijdert kun je hem er met een scherp mesje gemakkelijk af trekken. Halveer de abrikoos door hem rondom de pit door te snijden en dan van de pit af te draaien. Daarna kun je de vruchthelften in partjes of stukjes snijden.
Het is het beste om abrikozen heel en ongeschild te eten, omdat de schil veel vezels en voedingsstoffen bevat. Zorg ervoor dat u de pit weggooit, want die is oneetbaar.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Om fruit te rehydrateren dat meer vocht opneemt of om fruitsauzen te maken, doe je het fruit in een kom of pot; voor elke kop gedroogd fruit, voeg je 1 tot 1 1/2 kop water of een andere vloeistof toe (zoals hieronder aangegeven, voor elk fruit). Zet het afgedekt in de koelkast, een nacht .
Door gedroogde abrikozen een nacht te laten weken, worden ze zachter en gemakkelijker te kauwen . Sommige mensen vinden dit prettig, vooral als ze gebitsproblemen hebben of de voorkeur geven aan een zachtere textuur.
Om gedroogde abrikozen voller en zachter te maken, doe je ze in een hittebestendige kom en bedek je ze met kokend water. Laat ze 10 tot 15 minuten trekken, giet ze af en laat ze afkoelen voordat je ze gebruikt . Bewaar overgebleven gerehydrateerde abrikozen 3 tot 5 dagen in de koelkast.
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen, dadels en bananenmunten met een hoog kaliumgehalte kan helpen de bloeddruk te verlagen, met name de systolische bloeddruk . De voedingswaarde van gedroogd fruit kan helpen bij het maken van weloverwogen voedingskeuzes die het algehele welzijn ondersteunen.
Goed voor je lijf! Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink.
Gedroogde abrikozen bevatten ook meer kalium, ijzer en calcium. Maar ze bevatten ook veel meer calorieën en suiker . En ze verliezen het grootste deel van hun vitamine A en C tijdens het droogproces.
Veel van deze voedingsmiddelen bevatten een complexe suiker genaamd raffinose en/of fructose, die beide gasvorming kunnen veroorzaken. En het zijn niet alleen groenten; fruit kan ook gasvorming veroorzaken. Appels, bananen, perziken, peren, abrikozen en sinaasappels, samen met gedroogd fruit, bevatten allemaal sorbitol, een suikeralcohol die supergasvorming veroorzaakt .
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang word geadviseerd om met regelmaat wat abrikozen te eten doordat de gedroogde abrikoos rijk is aan vezels. Je kan de gedroogde abrikoos eerst even wellen voordat je ze gebruikt in een recept. Door het wellen van de abrikoos word deze iets zachter van structuur.
Gedroogde abrikozen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: Als tussendoortje: Gedroogde abrikozen kunnen zo worden gegeten, als tussendoortje of als dessert. Bij het koken: Gedroogde abrikozen kunnen worden gebruikt om zoete of hartige gerechten te bereiden .
Het is het beste om 's avonds laat geen voedsel te eten, inclusief gedroogd fruit . Dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken vanwege onvoldoende enzymen om voedsel op dit tijdstip goed af te breken. Uw metabolisme vertraagt tegen bedtijd.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten. ,,Het is één van de gezondere fruitsoorten, maar afwisseling is het beste.
Abrikozen zacht
De zachte structuur krijgen ze nadat ze zijn geweld in water. Ze lenen zich dus perfect om te eten uit het vuistje of als garnituur bij een kaasplank. De 'gewone' gedroogde abrikozen van Ranobo zijn steviger van bite en worden veelal gebruikt als ingrediënt, bijvoorbeeld bij gebak of confituur.
Was abrikozen snel maar grondig in koud water. Doe ze in een pan. Voeg water toe, dek af en laat 2-3 uur weken.
Gedroogde abrikozen bevatten van nature veel suiker , dus probeer ze met mate te eten. Ondanks het feit dat ze een zeer laag vetgehalte hebben, kan uw totale calorie-inname relatief hoog worden als u zich niet aan de aanbevolen portie houdt.
Zure abrikozen goed voor de bloeddruk
Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
De gedroogde abrikozen zijn minimaal 12 maanden houdbaar op een koele droge plek en niet in direct zonlicht. Zie ook de THT op de verpakking. Waarom zijn gedroogde abrikozen goed voor je gezondheid: Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels.