Opwarmen in de oven Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius. Op het etiket van de maaltijd staat dit precies aangegeven. Kijk de eerste keer even na 10 minuten hoe de maaltijd reageert.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Maar steeds meer keukens beschikken over een moderne oven. Een elektrische oven heeft de langste tijd nodig om op temperatuur te komen, ongeveer 10 tot 15 minuten. Een gas- of heteluchtoven is met een minuut of 5 al opgewarmd.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Oventemperatuur voor het opwarmen van ovenschotels
Gebruik een gematigde temperatuur van 177°C, een veelgemaakte fout bij het gebruik van hoge temperaturen tijdens het kookproces.
Het opwarmen moet echter heel grondig gebeuren, hetzij op het fornuis op een heel laag vuur of in een oven die is verwarmd tot gasstand 3, 325°F (170°C). Hoe dan ook, het eten moet zachtjes sudderen en die temperatuur 30 minuten aanhouden om alle schadelijke bacteriën te doden. Het duurt dus in totaal 45 minuten .
De oven moet binnen 10 tot 15 minuten worden voorverwarmd tot 175°C. (Let op: Om energie te besparen, mag u de oven NIET aanzetten voordat het echt nodig is, namelijk ongeveer 15 minuten voordat u met koken begint.)
Een heteluchtoven verwarmt via een elektrisch element, deze verwarmt de lucht die vervolgens egaal door de oven wordt gecirculeerd. Ovens zijn heel lang gebaseerd geweest op het principe van convectie-warmte. Dit houdt in dat er een warmtebron is die zijn hitte afstraalt op het te koken voedsel.
Convectiekoken is ideaal voor gerechten die beter gedijen in een droog klimaat en waarbij u het bruinen en knapperig worden wilt stimuleren. Dus het roosteren van vlees, aardappelen en groenten is allemaal ideaal, en het is geweldig voor het opwarmen van dingen zoals gefrituurde kip of het bakken van pizza .
Over het algemeen moet je gerechten opwarmen op een lage temperatuur, zoals 350°F, zodat ze niet uitdrogen. Bedek je gerecht met folie en kook het 8-20 minuten (afhankelijk van het eten) tot het helemaal gaar is . Eten zoals vlees of ovenschotels zijn over het algemeen goed op te warmen in de oven, omdat ze dan meestal niet zo uitdrogen.
Gebruik een oventemperatuur van 80 graden om je borden op te warmen. Je gerechten koelen daardoor minder snel af en dat smaakt een stuk lekkerder.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Met alleen boven- en onderwarmte bak je namelijk op een hogere temperatuur dan met de heteluchtstand. What is this? Een ezelsbruggetje: van boven- en onderwarmte naar hetelucht verlaag je de temperatuur met ongeveer 10 procent. 200 graden boven- en onderwarmte = 180 graden hetelucht.
Veel ovens hebben nu een ventilator-forced (convectie) instelling , en ze zijn vooral populair in commerciële keukens. Ventilator-forced ovens hebben een ventilator die de hete lucht laat circuleren, wat resulteert in een snellere kooktijd, en ook sneller bruin worden.
Wil je de oven laten voorverwarmen op 180 graden, dan gaat dit over het algemeen sneller dan wanneer je een temperatuur van 220 graden Celsius wil bereiken. Over het algemeen zal het voorverwarmen van de oven zo'n tien tot vijftien minuten duren.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
Als uw oven langer dan normaal nodig heeft om voor te verwarmen, kunnen er verschillende factoren verantwoordelijk zijn, waaronder: Ongebruikte rekken zijn in de oven achtergebleven . Verwijder ongebruikte rekken voordat u gaat voorverwarmen. De deur heeft langere tijd opengestaan voordat u eten in de oven zette.
Marthe: "Hoe warm je een ovenschotel met een kaaskorst best opnieuw op?" Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende.
Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
Eten opwarmen in de oven
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
Raadpleeg de gids voor kookmodi voor convectiestoomovens voor specifieke instructies voor voedsel, inclusief informatie over het opwarmen van andere restjes, zoals pizza. Enkele portie: gebruik de opwarmmodus op 250 °F (121 °C) gedurende 7-9 minuten . Grote schaal: gebruik de convectiemodus op 250 °F (121 °C). Stel de sonde in op 170 °F (77 °C).
Om ervoor te zorgen dat gerechten zoals gebraden vlees en ovenschotels niet uitdrogen tijdens het opwarmen, moet u ze mogelijk afdekken met aluminiumfolie. Hoewel de opwarmtijd varieert afhankelijk van het gerecht, moet u een lage temperatuur gebruiken en koken tot het gerecht is opgewarmd (70°C gedurende ten minste 2 minuten) .
De tijd is afhankelijk van de dichtheid van het voedsel. Lichte voedingsmiddelen zoals spinaziebladerdeeg, gevulde champignons of kiprumaki hebben slechts 15-25 minuten nodig. Middelzware voedingsmiddelen, zoals kipgerechten, gevulde paprika's, filettips, geroosterde aardappelen of frittata's, hebben over het algemeen slechts 30-45 minuten nodig.