Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen! Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
Hierdoor voorkom je dat er te veel nitriet gevormd kan worden. Bewaar bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren. Wist je dat spinazie tot de bladgroenten behoort en boordevol gezonde voedingsstoffen zit?
lasagne van zalm, spinazie en trostomaat is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Het Voedingscentrum raadt ook aan om spinazie en kliekjes in het algemeen, niet voor een tweede keer opnieuw op te warmen.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
De tijd die nodig is om spinazie te koken of op te warmen is kort en geeft bacteriën geen tijd om nitraat om te zetten. Dus zolang je de overgebleven spinazie in de tussentijd in de koelkast bewaart, is er geen probleem .
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem. Je moet het gerecht wel helemaal laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, toch? Dat klopt.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Niet-gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast, en tot 1 jaar in de vriezer bewaren.
Kun je spinaziestamppot invriezen? Je kunt spinaziestamppot in de diepvries bewaren, wanneer je deze hebt bereid met verse spinazie. Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte verpakking bij een temperatuur van minimaal -18 graden. Zo blijft je spinaziestamppot tot wel 3 maanden goed.
Wanneer je koelverse spinazie over hebt en je wilt deze spinazie invriezen, zorg er dan voor dat je de verse spinazie eerst bereid en vervolgens laat afkoelen voordat je deze in de vriezer stopt. Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking.
Kook ze direct of zet ze in de koelkast. Je kunt ze ook maximaal een maand invriezen .
Ze zijn ook een makkelijke maaltijd als je geen tijd hebt om in een pruttelende pan te roeren of een stomende pan te storen. Ze zijn zelfs handig om in de vriezer te hebben als je weinig tijd hebt in een drukke week. Eigenlijk zijn ovenschotels een uitstekende maaltijd om van tevoren te maken, omdat ze zo makkelijk te bereiden, koken, invriezen en bewaren zijn.
Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Bekleed je pan met stevige aluminiumfolie. Laat extra folie over alle randen hangen, zodat je het later helemaal over de bovenkant kunt trekken. Doe het eten in de pan en zet de pan vervolgens in de vriezer, zonder deksel. Wanneer de ovenschotel bevroren is, til je hem uit de pan, waarbij je de folie als handvatten gebruikt.
Laat gekookte spinazie afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de spinazie in een luchtdichte bewaarcontainer of zip-top zak. Gekookte spinazie kan drie tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden .
Spinazie en bladgroenten
Bladgroenten zijn opslagplaatsen van voedingsstoffen en nitraten. Maar de nitraten worden omgezet in schadelijke varianten wanneer ze opnieuw worden verhit. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker. Spinazie of bladgroenten zijn veiliger om direct te consumeren.
Permethrin Total -- een carcinogeen, hormoonverstoorder en bijentoxine -- wordt aangetroffen op 52,5% van spinazie . Permethrin trans -- een carcinogeen, hormoonverstoorder en bijentoxine -- wordt aangetroffen op 47,4% van spinazie. Spinazie zou helpen bij het verbeteren van hartfuncties, gastro-intestinale gezondheid en gezichtsvermogen.
Verhitten voor ijzer, calcium en vitamine A
Gekookte spinazie levert drie keer zoveel bètacaroteen, een antioxidant die in vitamine A wordt omgezet. Door spinazie te verhitten breek je ook het oxaalzuur in de donkere groente af, dat (net als vezels) het lichaam belemmert mineralen op te nemen.
Spinazie op smaak brengen
Een aantal kruiden die goed samengaan met spinazie zijn basilicum, koriander, bieslook, peterselie of Italiaanse kruiden. Voordat je de kruiden gaat toevoegen kun je de spinazie het beste even laten ontdooien. Proef vooral en probeer uit, en vindt de juiste verhouding.
Nee, het is echt niet aan te raden om spinazie twee keer in te vriezen. De kwaliteit van de spinazie gaat achteruit bij het invriezen en ontdooien, en dit proces verslechtert nog meer bij herhaaldelijk invriezen.