Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.
Maar in de meeste gevallen is het overrijpe fruit nog steeds volkomen veilig om te eten , en er zijn veel andere manieren om bruine bananen te gebruiken die u heerlijk en plezierig kunt vinden. De volgende keer dat u een paar bruine bananen in handen hebt, probeer dan een van de creatieve suggesties die we hier hebben gedeeld.
Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten. Daarnaast heeft een banaan met bruine vlekken meer smaak dan een groen of geel exemplaar: hij is namelijk gewoon wat rijper geworden.
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
“Dat gebeurt dus wanneer je de banaan beschadigt. Door er stevig tegenaan te drukken of door de banaan te schillen, gaan de cellen kapot. De inhoud van de twee compartimenten komt dan samen, waardoor PPO de fenolen in andere type fenolen omzet die leiden tot de vorming van bruine componenten”, legt Woltering uit.
Na een tijdje op het aanrecht, krijgen rijpe bananen een bruine schil. Bananen bevatten het enzym polyfenoloxidase, en wanneer het enzym interageert met zuurstof, veroorzaakt het een chemische reactie . Deze chemische reactie, bekend als enzymatische bruining, verandert de schil en het fruit van de banaan in bruin.
Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.
Zwarte/bruine vlekken komen vaak voor op de buitenkant van de banaan. Deze vlekken worden vaak kneuzingen genoemd. Deze kneuzingen betekenen dat de vrucht rijp is en dat het zuur erin is omgezet in suiker. Met andere woorden, de banaan is op het hoogtepunt van zijn zoetheid. Het is gewoon een voorkeur voor de meeste mensen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Is het goed om elke dag een banaan te eten? Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten. Voor diabetici is het wel belangrijk om het bij 1 banaan per keer te houden.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
De afhaalmaaltijd. Volledig zwarte bananen zijn waarschijnlijk veilig om te consumeren zolang er geen zichtbare schimmel is, een rotte geur, of het fruit binnenin zwart is . Als geen van deze waar is en uw bananen gewoon zwart zijn, is uw beste gok om ermee te koken in plaats van ze rauw te eten.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Als je schimmel op je bananen ziet , is het tijd om ze weg te gooien of in de composthoop te gooien. De zwarte schil zelf is geen schimmel. Schimmel op bananen is wazig wit, grijs of groenachtig - het lijkt veel op schimmel op brood. Als een banaan rot of gefermenteerd ruikt of vocht lekt, is het tijd om afscheid te nemen.
De schimmel veroorzaakt anthracnose 1 en zwarte rotting van bananen . De ziekte is een probleem na de oogst dat de vingers van het fruit aantast. Symptomen treden niet op de bladeren op. De ziekte kan ernstig zijn bij overrijp fruit, of bij onrijp fruit dat beschadigd is door slechte behandeling en gekneusd is na de oogst.
Verwarm hierbij de oven voor op 150 graden en leg de bananen op de bakplaat. Zet de bakplaat voor circa 15 minuten in de oven. Het verwarmen van de bananen versnelt het rijpingsproces, waardoor de bananen een stuk zoeter zullen zijn. Je zult zien dat de schil van de bananen helemaal bruin is geworden.
Uiteindelijk, zolang je banaan niet beschimmeld is, en niet slijmerig of te zacht en papperig is wanneer je de schil verwijdert, is het veilig om bruine bananen te eten . Een banaan met bruine vlekken of sproeten is prima. Deze vlekken zijn een indicator van rijpheid (geur is een andere indicator - meer over de geur van een banaan in een minuut).
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Dit zijn meestal mouches volantes of floaters. Het zijn onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Veel mensen beschrijven de zwarte vlekken als draadjes, haren, spinnetjes of zwarte stipjes in het oog. Deze zwevende vlekjes bewegen met de ogen mee en komen weer op dezelfde plek terug.
Deze GI geeft aan hoe snel een voedingsstof na het eten ervan de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Zo is de GI-waarde van een rijpe banaan bijvoorbeeld 60, terwijl de GI-waarde van een onrijpe banaan 30 is, de helft dus. Dat maakt een jonge banaan op dit gebied dus een stukje gezonder dan een rijpere banaan.
Je gaat een bijna verrotte banaan toch niet opeten? Think again, want bruin gevlekte bananen kunnen kanker tegengaan, versterken je immuunsysteem en hebben daarnaast nog veel meer gezondheidsvoordelen. Uit een Japans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat overrijpe bananen helemaal niet zo verkeerd zijn.
,,Bananenbomen worden bedreigd door een schimmel die de bodem aantast waarop de bomen groeien. Die schimmel, Fusarium genaamd, veroorzaakt de zogenaamde Panamaziekte, een infectieziekte die ervoor zorg dat de bananenboom uiteindelijk geen vruchten meer draagt.
Bananenschil verlicht jeuk en roodheid
Als je last hebt van muggen- of andere insectenbeten, huiduitslag of jeukende plekjes, hoef je er enkel maar het binnenste van een bananenschil over te wrijven om de jeuk en roodheid te verlichten. Het exotisch parfum neem je er al dan niet met plezier bij.
Bananenschillen worden zwart door de aanwezigheid van polyfenolen en de afbraak van chlorofyl . De hoge polyfenoloxidase-activiteit en concentratie van polyfenolen in bananenschillen leiden tot snelle bruining [??].
Bananen die in plastic zakken worden bewaard, rijpen sneller . Bewaar uw bananen in plaats daarvan op kamertemperatuur op een koele, donkere plek om er zeker van te zijn dat ze verse, goed geventileerde lucht krijgen. Bananen die in direct zonlicht of bij het fornuis staan, verschrompelen en worden sneller bruin.