Doordat mayonaise rijk is aan onverzadigd vet en slechts weinig verzadigde vetten bevat,is dit een goede manier om vetten binnen te krijgen. toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid. Door zelf mayonaise maken kun je deze toevoegingen vermijden.
Mayonaise met 82% vet bevat 740 kcal, en met 70% vet (het wettelijk minimum) 635 kcal per 100 gram. Een afgestreken eetlepel mayonaise (van ongeveer 20 gram) levert je ongeveer 126 kcal. De hoge calorie-inhoud is de reden waarom mensen mayonaise als ongezond beschouwen.
Sauzen zoals mayonaise, mosterd, bearnaise, tartaar, Worcestershiresaus zijn vezelarm. Ketchup mag u met mate gebruiken. Eet niet te veel sauzen. Ze kunnen veel vet bevatten en mosterd kan behoorlijk pikant zijn.
Aan de Yogonaise en de fritessaus wordt echter veel suiker toegevoegd, resp. 1,4 tot 2 gr. per eetlepel, dat maakt dan de Mayonaise weer een betere keuze. Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
Bron van vitaminen: Mayonaise bevat vitamine E en K, die respectievelijk de immuunfunctie en bloedstolling ondersteunen . Biedt choline: Eigeel in mayonaise is een goede bron van choline, essentieel voor de werking van de hersenen en het zenuwstelsel.
Uit onderzoek is gebleken dat het overmatig consumeren van mayonaise het risico op hart- en vaatziekten kan vergroten . Dat komt doordat het veel verzadigd vet en cholesterol bevat, wat gewichtstoename en hoge bloeddruk kan veroorzaken. Bovendien kan het leiden tot een toename van de ontwikkeling van darmbacteriën.
Normale mayonaise bevat slechts 1 tot 2 gram per eetlepel — ongeveer hetzelfde als wat je in een eetlepel olijfolie krijgt. En met slechts 5 tot 10 milligram cholesterol per portie, ligt het ver onder de aanbevolen bovengrens van 200 tot 300 milligram cholesterol . Maar vergeet niet om je liefde voor mayonaise niet te dik op te smeren!
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, kan mayonaise daadwerkelijk een aantal voordelen hebben voor gewichtsverlies . Het bevat gezonde vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde vetten, die een gevoel van verzadiging kunnen geven en helpen de honger onder controle te houden. Bovendien spelen deze vetten een belangrijke rol bij de opname van voedingsstoffen, waaronder in vet oplosbare vitamines.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Ben je dol op mayonaise? Dan heeft de wetenschap goed nieuws voor je. Mayonaise is zo ongezond nog niet. Sterker nog, mayonaise op je brood smeren is gezonder dan boter of margarine.
Commerciële mayonaise, samen met ongeveer 250 andere voedingsmiddelen, heeft een strikte Standard of Identity (SOI) die in 1939 door de FDA is vastgesteld om voedselfraude te voorkomen. Enkele andere voedingsmiddelen met SOI's zijn melk, chocolade en ketchup. Commerciële mayonaise wordt aangezuurd met azijn of citroensap en gemaakt met gepasteuriseerde eieren om het veilig te maken .
De beste mayonaise maak je zelf
toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid. Door zelf mayonaise maken kun je deze toevoegingen vermijden. Kies daarbij wel een mosterd met weinig zout of gebruik mosterdzaadjes.
Gezondheid
Sauzen zoals Mayonaise met olijfolie zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Mayonaise met olijfolie kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De meeste Amerikanen eten hun friet met ketchup. In delen van Amerika eten ze hun friet met frietsaus , wat een …. 50/50 mix is van ketchup en mayo, en meestal wat andere ingrediënten zoals augurkenrelish.
Frieten met mayonaise of een van de vele andere typisch Belgische sauzen zijn een klassieker in de Belgische fastfoodwereld en worden vaak zonder bijgerechten gegeten.
Het vet dat gebruikt wordt om mayonaise te maken, moet vloeibaar zijn en is dus olie. Denk aan raapzaadolie, koolzaadolie, zonnebloemolie of een enkele keer olijfolie. Deze plantaardige vetten bestaan vooral uit gezonde onverzadigde vetzuren, die gunstig zijn voor hart en bloedvaten. Niets mis dus met een beetje mayo.
Overmatig mayonaise consumeren kan het risico op hartziekten vergroten . Ongeveer 1,6 gram verzadigd vet zit in één eetlepel mayonaise. In dit geval kan het eten van meer mayonaise het cholesterol verhogen. Een hoog cholesterolgehalte in het lichaam vergroot het risico op hartziekten.
Mayonaise heeft gezondheidsbevorderende eigenschappen, zoals vitamine E, dat de gezondheid van het hart verbetert , en vitamine K, dat belangrijk is voor de bloedstolling. 2 Het kan ook worden gemaakt met gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren, die uw hersenen, hart en huid gezond houden.
Slechtste: 'Salades' met mayonaise
Tonijn, magere kip en gekookte eieren kunnen goede bronnen van proteïne zijn, maar dat voordeel wordt tenietgedaan als je ze verdrinkt in mayonaise, die vol zit met vet, zout en calorieën. Voor een gezondere versie gebruik je een kleine hoeveelheid light mayonaise en wat vetvrije zure room of gewone yoghurt.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
Eet je liever helemaal geen mayonaise, dan kun je deze op twee manieren vervangen in je yoghurtdressing: door mosterd of door olijfolie. Je zult ook recepten voor yoghurtdressing vinden waarbij de lepel mayonaise vervangen is door een lepeltje mosterd. Als je van de smaak houdt is dat een slim idee.
Het wordt over het algemeen niet aangeraden om elke dag grote hoeveelheden boter of mayonaise te eten vanwege het hoge vetgehalte in deze producten. Dit geldt met name voor de verzadigde vetten in boter en de toegevoegde vetten in mayonaise.
Ja, een persoon met diabetes kan mayonaise eten . Mayonaise bevat minder dan één gram koolhydraten per eetlepel. Maar met 10 gram totaal vet (1,6 gram daarvan komt uit verzadigd vet) kan het als vetrijk worden beschouwd. Dus u kunt de hoeveelheid mayonaise die u eet beperken of een alternatief zoeken.
Plantaardige mayonaise blijkt een gezondere keuze te zijn dan de traditionele variant , omdat het een lager gehalte aan verzadigd vet en cholesterol bevat.