Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder. Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden.
Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden. Melkchocolade kan u tot 6 maanden bewaren. Pure chocolade kan u een jaar bewaren.
Wie verras jij met een lekkere doos Leonidas pralines? Kies zelf je favoriete assortiment. Een doos van 750 g pralines bevat ongeveer 45 pralines.
Ook de verse handgemaakte varianten. Wanneer je bonbons tussen 15 en 18 graden en droog opslaat, kun je er tussen de 30 en 40 dagen van genieten. Hiervoor zijn wel speciale bewaaromstandigheden nodig. Chocolade is gevoelig voor zijn omgeving.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar. Voor bonbons geldt een andere houdbaarheid en dat heeft alles te maken met de vullingen in de bonbons. Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder. Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
De ideale temperatuur voor het bewaren van pralines ligt tussen de 12°C en 18°C. Zorg ervoor dat uw pralines niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of dicht bij warmtebronnen liggen.
Chocolade bewaren in de koelkast
Chocolade blijft op zijn best als je het droog, donker en koel bewaart. Daarom bewaren veel mensen chocolade in de koelkast.
Dit verschijnsel wordt ook wel “bloom”genoemd. De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken. De smaak zal ook iets minder zijn.
Tijdens een recente merkenstudie waaraan 20.000 Belgen deelnamen, kwam Leonidas als absolute winnaar uit de bus in de categorie chocolade.
Gemiddelde voedingswaarde per 100g : Energie 2158kJ / 516kcal –Vetten 31g – waarvan verzadigde vetzuren 14g – Koolhydraten 51g – waarvan suikers 46g – Vezels 3g - Eiwitten 5g – Zout 0,1g. Op een koele en drooge plaats bewaren tussen 15°C en 18°C.
Deze gekarameliseerde witte chocolade, ook wel 'dulcey' genoemd, is bijzonder lekker en smeuïg.
Chocolade
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Hou je van wit en melk of ga je liever voor pure chocolade? Ideaal als geschenk of voor jezelf. Een doos pralines van 500 g bevat ongeveer een 35-tal pralines.
Hoe bewaar ik het best Leonidas pralines? Leonidas pralines met alcohol of roomboter bewaar of eet je het best koel (recht uit de koelkast).
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola.
We raden niet aan om chocolade callets in te vriezen. Chocolade callets hebben van zichzelf namelijk al een lange houdbaarheid en de kwaliteit wordt er in de vriezer niet beter op. Daarom kun je de chocolade callets het beste gewoon in een luchtdichte en donkere zak bewaren op kamertemperatuur.
Laat de praline zachtjes in uw mond smelten: u mag hierbij geen korreltjes voelen. Bij een tweede of derde beet komen de extra aroma's van de vulling vrij. Duw de praline tenslotte zachtjes tegen uw verhemelte zodat de smaak zich daar ten volle ontplooit. Neem uw tijd om ervan te genieten.
Een volwassen man van 85 kilogram mag dus maar liefst 43 Mon Chéri's eten en ook een slanke vrouw van 60 kilogram zal pas positief blazen vanaf 27 zware likeurpralines. Dat aantal is in de praktijk zelfs nog hoger omdat je de pralines nooit allemaal gelijktijdig kan opeten en je dus ook alcohol afbreekt.
Hoe lang kunnen pralines van Neuhaus bewaard worden? We garanderen een houdbaarheid van minimum 5 weken vanaf het plaatsen van de online bestelling. Op de verpakking kan je een “Tenminste houdbaar tot”-datum vinden. Bij een “Tenminste houdbaar tot”- datum gaat het om de kwaliteit, niet om de voedselveiligheid.
Om een unieke smaak te waarborgen, dienen de Leonidas pralines worden verbruikt binnen de 3 weken na de aankoopdatum. Ook de chocoladetabletten van Leonidas moeten binnen zes maanden worden verbruikt om de kwaliteit en authenticiteit van de echte chocoladesmaak te waarborgen.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.