Bijna alle fruitsoorten kan je invriezen. Gemiddeld kan je ze 8 tot 12 maanden bewaren. Vries je fruit in wanneer het op z'n best (rijp) is: na het ontdooien rijpt het fruit namelijk niet meer verder. Om te voorkomen dat het fruit bruin wordt, kan je het met citroensap besprenkelen voordat het in te vriezen.
Fruit invriezen
Veel soorten fruit kunnen ingevroren worden, waardoor ze gemakkelijk worden geïntegreerd in een breed scala aan gerechten. Een handige methode is het gebruik van ijsblokjesbakjes om vers geperst sap of kleine stukjes fruit in te vriezen, gemengd met water.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Sinaasappels kan je invriezen door er net als citroenen en limoenen plakjes of partjes van te snijden. Of je kan het sap natuurlijk uitpersen en in een beker in de vriezer bewaren. Laat het sap vervolgens ontdooien en je hebt verse sinaasappelsap!
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Vries de plakjes banaan afzonderlijk in door plakjes van ongeveer twee tot drie centimeter dik op een bakplaat in een enkele laag op bakpapier te leggen. Leg ze twee tot drie uur in de diepvries tot ze stevig zijn. Zodra je bananenplakjes zijn ingevroren, verzamel je ze en doe je ze in een bakje of zakje.
Je kunt perziken ook invriezen.
Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos.
Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi's dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes. Heb je heerlijke kiwi's gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Bessen kun je 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen: leg de bessen naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een plastic bakje of diepvrieszakje en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij - 18°C) kunnen de bessen een paar maanden bewaard worden.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Diepvries fruit ontdooien
De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is. Op die manier behoudt het fruit smaak en textuur. Heb je minder tijd? Dan kun je het bevroren fruit ook ontdooien in een microgolfoven op ontdooistand.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Doe de perzik 10-15 seconden in een pan met kokend water. Haal hem uit het kokende water en leg hem direct in een ijsbad om het kookproces te stoppen. Als hij is afgekoeld, gebruik je een schilmesje om de hoek van de schil bij de basis van de X te pakken en pel je hem richting het steeltje . De schil komt er zo af!
Ja, dat kan! Eerlijk gezegd is blancheren ideaal om te conserveren (en de schil los te maken), maar als je niet geïnteresseerd bent in langdurige opslag, hoef je niet te blancheren - je perziken gaan misschien gewoon niet zo lang mee . Bereid de perziken voor door ze in plakjes of stukken te snijden (met de schil, indien gewenst) en verwijder de pitten.
Wanneer u uw fruit invriest, kunt u optimaal profiteren van uw aankoop. Bovendien hebt u altijd perziken bij de hand om te bakken. Het invriezen van uw perziken kost minder tijd, energie en apparatuur dan ze inmaken . Zorg er alleen voor dat u wat vrije tijd en ruimte in uw vriezer hebt.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
Je kunt frambozen prima invriezen. Leg de frambozen naast elkaar op vel bakpapier en vries ze in. Verpak ze daarna in goed gesloten plastic zakjes of bakjes en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij -18°C) kunnen de frambozen 8 tot 12 maanden bewaard worden.
Je kunt bijna alle groenten invriezen, behalve selderij, waterkers, andijvie, sla, kool, komkommer en radijs . Deze voedingsmiddelen hebben een hoog watergehalte en worden zompig en doorweekt als ze ontdooid worden.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Stevige komkommers zijn, buiten de diepvries, een week houdbaar. Komkommer invriezen kan ook. Dat doe je best niet met rauwe komkommer, die zo zijn smaak verliest en pap wordt. Gerechten met komkommer invriezen kan wel.