Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Appels blijven bij 32°F meerdere malen langer goed dan bij 70°F. De meeste appelcultivars moeten bij 30 tot 32°F worden bewaard voor optimale bewaring.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Experts zijn het erover eens dat de koelkast DE beste plek is om appels te bewaren , omdat het de ideale omstandigheden biedt voor appels omdat ze een zeer koude en vochtige opslag nodig hebben. Sterker nog, appels die in de koelkast worden bewaard, blijven tot wel 10 keer langer vers dan fruit dat op kamertemperatuur wordt bewaard.
Appels die niet bedoeld zijn voor de verse markt worden opgeslagen bij lage temperaturen, met lage zuurstofniveaus en hoge koolstofdioxideniveaus . Hoewel dit de natuurlijke productie van ethyleen en de effecten daarvan door de appels vertraagt, moeten er vaak fungiciden worden toegepast om te voorkomen dat schimmelrot zich vastzet.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
De variëteit van appel maakt wel degelijk verschil bij de opslag. Dikkere en hardere appels blijven over het algemeen langer goed; 'Arkansas Black', 'Stayman Winesap', 'Rome', 'Fuji' of 'Pink Lady' kunnen vijf maanden of langer meegaan als de omstandigheden goed zijn.
Bewaar uw appels op een koude en vochtige plek, zoals een onverwarmde kelder, kelder, onverwarmde garage of zelfs een koele kamer met de radiator uit . Controleer ze regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen rotte appels tussen zitten - het is waar dat één rotte appel de hele oogst kan bederven.
Een koude kelder of garage zijn geweldige keuzes voor langdurige winteropslag van appels , zolang de temperatuur niet onder het vriespunt zakt. Wikkel elke appel in krantenpapier en bewaar ze in enkele lagen op een droge locatie. Een boomgaardrek is hiervoor perfect.
Het "vriespunt" van appels ligt tussen de 27,8°F en 29,4°F . Als appels worden ingevroren, zal hun kwaliteit snel achteruitgaan: het vruchtvlees wordt zacht en er treedt rotting op. Als vuistregel geldt dat appels die op 40°F worden bewaard, twee keer zo snel verouderen en bederven als appels die op 30°F worden bewaard.
Om ze vers te houden, wikkel je de appels in een vochtige papieren handdoek of doe je ze in een plastic zak met gaten . Zorg ervoor dat je de appels uit de buurt van andere producten bewaart, want het ethyleengas dat appels afgeven, zorgt ervoor dat andere soorten fruit en groenten sneller rijpen.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
In het algemeen is het belangrijk om appels en peren niet te vroeg te plukken, omdat deze vruchten veel zon nodig hebben om goed te rijpen. Als ze te vroeg worden geplukt, kunnen ze hun smaak en zachtheid verliezen.
Ja, het is veilig om appels en bananen tegelijk te eten . Appels zijn knapperig, felgekleurd en een van de populairste vruchten ter wereld. Bananen zijn ook gezond, lekker en een heel handig tussendoortje. Beide zijn extreem gezond en lekker.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Dat komt omdat het fruit is bedekt met een laagje natuurlijke was die het beschermt tegen uitdroging en helpt voorkomen dat schimmels voet aan de grond krijgen. De was is een mengsel van wel vijftig verschillende verbindingen, waarvan de meeste vallen in de chemische categorie die bekend staat als esters.
Opslag verlengen
Extra maatregelen zoals het individueel verpakken van appels in kranten of tissuepapier kunnen helpen om ze langer te bewaren, maar zullen een belemmering vormen voor regelmatige inspectie . Als er geen geschikte bewaarcondities beschikbaar zijn, kunnen kleine hoeveelheden appels in plastic zakken in de koelkast worden gedaan om ze een paar weken te bewaren.
Wax wordt al sinds de jaren twintig gebruikt om producten te coaten en de versheid ervan te beschermen. De Food and Drug Administration heeft gecertificeerd dat was veilig is om te eten.
Bij kamertemperatuur blijven appels ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar.
Daarnaast beginnen ze in kwaliteit en voedingswaarde af te nemen. Ze beginnen hun smaak en versheid te verliezen en verschrompelen of worden papperig.
Appel en peer
Om het afrijpingsproces te vertragen, bewaar je het fruit het best op een koele, vorstvrije en donkere plaats zoals een garage, schuur of kelder. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie, bijvoorbeeld door de deuren of ramen soms open te zetten, zodat het ethyleen weggevoerd wordt.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.