Yoghurt is een licht verteerbaar zuivelproduct. Mensen verdragen gefermenteerde melkproducten over het algemeen dan ook beter dan ongezuurde melk. Dat komt door de bacteriën.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Goed nieuws: er zijn genoeg toetjes die je snel kunt verteren! Eet heerlijke vla of pudding, hangop, vruchtenmoes, magere kwark of yoghurt. Vooral yoghurt is een aanrader!
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark.
warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis. alle melkproducten zijn toegestaan. alle dranken zijn toegestaan, koolzuurhoudende dranken kunnen meer klachten geven. rijp fruit zoals appel, peer, banaan, perzik, meloen.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Aanbevolen wordt licht verteerbaar voedsel zoals wit/licht bruin brood met magere vleeswaren, gekookt ei. stroop, jam. Rijp fruit. Aardappelen, witte rijst, mager vlees, vis of kip, bloemkool, broccoli, wortels.
'Een beetje Griekse yoghurt en amandelmelk bevatten beiden belangrijke stoffen (zoals tryptofaan, calcium en magnesium) die je helpen om in slaap te vallen', zegt Rosenberg.
Wat betreft Griekse yoghurt:
Griekse yoghurt 0% is een goede keuze. Griekse yoghurt 2% is een grensgeval. Griekse yoghurt 10% kan alleen, als je binnen de norm van 10 energie% verzadigd vet in je voeding blijft.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
5. Yoghurt. Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
Beleg: - Kaas. - Gekookt ei of zacht gebakken ei. - Gebruik mager vlees zoals rookvlees, rosbief, gekookte lever, tong, magere ham of casselerrib, magere fricandeau, cornedbeef, mager gehakt. - De vette vleeswaren in beperkte hoeveelheid.
Griekse yoghurt kan zeker gezond zijn, maar of het dikmakend is, hangt af van hoe je het eet en welke soort je kiest. Als je voor de volle variant gaat (met 10% vet), krijg je meer vet en calorieën binnen. Eet je daar (te) veel van, dan kan dat inderdaad bijdragen aan extra kilo's op de weegschaal.
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel.
Wie graag een platte buik wilt, doet er goed aan om natuuryoghurt op het menu te zetten. Meer bepaald Griekse yoghurt. Deze yoghurtvariant bevat namelijk erg veel proteïnen. Daarnaast zit Griekse yoghurt ook barstensvol probiotica, goede bacteriën voor de buik.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Skyr bevat dus net zoveel gezonde voedingsstoffen als yoghurt en plattekaas, en als surplus is het eiwitgehalte hoger. Dat maakt Skyr een iets gezondere keuze dan andere yoghurt- en plattekaasproducten, op voorwaarde dat je kiest voor de natuurlijke versie.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
's Nachts is er een natuurlijke overheersing van kapha in het lichaam. Dit kan leiden tot overmatige slijmvorming in de neusholtes . Toch kan de impact per persoon verschillen en geldt het mogelijk niet voor iedereen. Mensen die vatbaar zijn voor astma, hoesten en verkoudheid, moeten vermijden om wrongel te eten voor het avondeten.
Yoghurt - Helaas bevatten veel yoghurts geen hoge niveaus gezonde probiotica (wat zorgt voor een gemakkelijkere vertering). Zuivel, zonder een goede bron van gezonde bacteriën, kan ook energieproblemen veroorzaken . Alternatief: Griekse yoghurt met je eigen natuurlijke zoetstoffen zoals honing of vers fruit.
Yoghurt kan dit verhelpen. Met de vier hierboven genoemde aanbevolen tijden zijn de beste opties om yoghurt te consumeren 's ochtends of op een lege maag . Dit komt omdat de goede bacteriën of probiotica in yoghurt de dikke darm levend moeten bereiken om de spijsverteringsefficiëntie en gezondheid te behouden.
Wat mag u niet eten
Vezelige groenten zoals asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika's en rauwkost.
Goed gaar gekookte aardappelen, puree met weinig vet, macaroni, mie, spaghetti, vermicelli, witte rijst. Nieuwe aardappelen zijn zwaarder verteerbaar. Gezeefde peulvruchten indien verdragen. Onder peulvruchten wordt verstaan: witte-, bruine-, en rode bonen, (kikker)erwten, linzen, kapucijners.