Ongekookte of gedroogde pasta is ook gewoon lang houdbaar als je de verpakking geopend hebt. Het product is namelijk nog steeds hetzelfde gebleven. Het is nog steeds gedroogde pasta die vrij is van water. Als er geen water in pasta zit, gaat het niet verrotten en blijft het dus lang houdbaar.
Op gedroogde pasta staat een Tenminste-Houdbaar-Tot-datum (THT). Deze producten blijven heel lang goed en zijn in de meeste gevallen nog (tientallen) jaren na het verlopen van de THT te eten.
Pasta. Laat gedroogde pasta liever niet in zijn originele verpakking zitten, maar giet de inhoud over in een goed afsluitbare pot. Op die manier kan de je houdbaarheidsdatum bijna volledig negeren: de pasta blijft nog jaren daarna goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
De suikersoort is erg gevoelig voor wisselingen van temperatuur en luchtvochtigheid. Daarom raden we je aan om de suiker in de originele verpakking te laten en om deze in een goed sluitende plastic bus of doos te bewaren. Wanneer je dit doet dan zul je zien dat de basterdsuiker onbeperkt houdbaar is.
Verse pasta in de koelkast bewaren (tot 1 dag bewaren)
Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen. Dit is omdat deze al is voorgekookt om langer houdbaar te zijn. Geniet van zelfgemaakte pasta.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Hoe weet je of de pasta klaar is? Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Verse pasta kan nog enkele dagen na opening bewaard worden in de koelkast. Men gebruikt best een luchtdichte zak om uitdroging te voorkomen. Om pasta's langer te bewaren, kunnen ze worden ingevroren, maar het is belangrijk om dat in kleine porties te doen om te vermijden dat ze aan elkaar gaan kleven.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Ongekookte of gedroogde pasta is ook gewoon lang houdbaar als je de verpakking geopend hebt. Het product is namelijk nog steeds hetzelfde gebleven. Het is nog steeds gedroogde pasta die vrij is van water. Als er geen water in pasta zit, gaat het niet verrotten en blijft het dus lang houdbaar.
En als je dit doet , zou het veilig moeten zijn om te eten . De kern van de zaak is dat spaghetti of pasta een gemiddelde houdbaarheid heeft van 3 tot 5 dagen voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Als je deze pasta langer dan 5 of 6 dagen probeert te eten, kan dit een potentiële voedselvergiftiging veroorzaken.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De basisketjap is zo gemakkelijk schenk- en doseerbaar. Ongeopend is de sojasaus 12 maanden houdbaar (zie de THT-datum op de verpakking). Bewaar de ketjap droog, koel en donker in gesloten verpakking. Voor gebruik altijd even schudden.
Technisch gezien bederft suiker nooit . Hoewel het wordt aanbevolen om kristalsuiker na twee jaar weg te gooien, is de kans groot dat het nog steeds zijn bakdoel dient, zelfs daarna. Dezelfde richtlijnen gelden voor bruine suiker en banketbakkers- of poedersuiker.
Suikers hebben echter een houdbaarheidsdatum van ongeveer 2 jaar vanwege kwaliteitszorgen. Dit komt door klonterigheid of verharding in gekorrelde suikers en kristallisatie van suikers in honing en siroop . Het is nog steeds veilig om te gebruiken, zelfs als er klonters of kristallen aanwezig zijn.
Rijst. Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.