Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Als je appels hebt gesneden, bijvoorbeeld voor een salade, bewaar de restjes dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast om uitdroging te voorkomen. Onthoud dat appels, net als veel fruit, gevoelig zijn voor ethyleengas dat wordt afgegeven door sommige groenten en fruit, zoals bananen.
Waarom appels bruin worden. Wanneer een appel wordt gesneden, wordt er zuurstof in het plantenweefsel gebracht en vindt er een chemische reactie plaats die oxidatie wordt genoemd . Appels bevatten een enzym genaamd polyfenoloxidase (PPO). Wanneer dit enzym in contact komt met zuurstof, verandert het kleurloze verbindingen in een bruin pigment genaamd melanine.
Leg de appelschijfjes in het water en laat ze 10 minuutjes weken. Giet het water weg en bewaar tot 5 dagen in een afgesloten doosje in de koelkast. Geef je de appelschijfjes meteen mee? Spoel ze dan even af onder de kraan.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining.
Je kunt de schil er ook op laten zitten en de appels gewoon in dunne plakjes snijden. Maar hoe zit het met de bruining? Als je ze de hele dag in je lunchtrommel bewaart, kunnen ze bruin en papperig worden — en dat wil niemand.
Elk type citrussap - citroen-, limoen- of sinaasappelsap - werkt hier; ananassap doet het ook . Deze vruchtensappen bevatten citroenzuur, wat de chemische reactie vertraagt en bruining voorkomt. (Je kunt het fruit ook bestrooien met citroenzuurpoeder, maar dat kan een sterke zure smaak achterlaten.)
Na het snijden van appels is het het beste om ze in een luchtdichte container of afgesloten plastic zak in de koelkast te bewaren. Dit helpt bruin worden te voorkomen, aangezien blootstelling aan lucht het oxidatieproces kan versnellen. Als u bruin worden verder wilt verminderen, kunt u de gesneden appels besprenkelen met een beetje citroensap voordat u ze opbergt.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
APPELS EN PEREN INVRIEZEN
Verwijder het klokhuis en snijd de appel of peer in stukjes of schijfjes. Leg de partjes in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water en wacht 20 minuten. Giet het vervolgens af en leg de partjes in een diepvriesbakje, waarna ze de vriezer in kunnen.
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren.
Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen. Dit zorgt ervoor dat de bruinverkleuring van de appels veel minder snel zichtbaar zal zijn.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.
Het beste antwoord op de vraag hoe je kunt voorkomen dat fruitsalade bruin wordt en kunt zorgen dat hij vers blijft, is om het oppervlak van het fruit te bedekken met suiker, zoals wij in het recept voorstellen, of het vers gesneden fruit te mengen met een zuur sap, zoals citroensap, sinaasappelsap, ananassap of ...
Gewoon water
Snijd je appels, week ze in water en zet de nog wekende appels in de koelkast. Ze blijven minstens zes uur vers , wat dit een geweldige methode maakt als je appels voorbereidt om de volgende dag te gebruiken.
Het is beter om de overgebleven appel weg te gooien en te kiezen voor vers fruit . Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar nadat u hem hebt gesneden, moet hij in de koelkast worden bewaard, tenzij hij in een taart is gebakken. Dan kunt u hem maximaal twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Geef de appels een snelle spritz citroensap, of verdun een paar druppels citroensap in water en week de appelschijfjes. Geen verse citroenen? Probeer flessen citroensap, limonade of zelfs sinaasappelsap - zolang het zuur is, zal het het bruinen vertragen .
Dit onaantrekkelijke fenomeen is eigenlijk te wijten aan een reeks biochemische reacties die bekend staan als "enzymatische bruining". Wanneer een appel beschadigd raakt (of in stukken wordt gesneden), wordt het plantenweefsel blootgesteld aan zuurstof. Dit activeert een enzym dat bekendstaat als polyfenoloxidase (PPO) om - wacht even - polyfenolen in het vruchtvlees van de appel te oxideren.
Meng 1/2 theelepel koosjer zout in 1 kopje koud water tot het is opgelost. Voeg je gesneden appels toe en laat ze ongeveer 10 minuten weken. Laat de appels uitlekken en bewaar ze in een luchtdichte container tot een week . Als je de appels meteen in een lunchbox doet, spoel ze dan af onder koud water.
Dit is mogelijk door citroensap of ananassap op de appel te doen . Deze vloeistoffen bevatten antioxidanten die zuurstof elimineren. Zuurstof in de lucht reageert met ascorbinezuur in het citroen- en ananassap voordat het reageert met het enzym in de appel. Noteer uw observaties!
Dit is de korte versie: de beste manier om verkleuring te voorkomen, is om het gesneden fruit 10 minuten te laten weken in een zoutwateroplossing (een halve theelepel koosjer zout per kopje water). Daarna laat u het uitlekken en bewaart u het tot u het gaat gebruiken .
Meng 1/2 theelepel koosjer zout in 1 kopje koud water tot het is opgelost. Voeg je gesneden appels toe en laat ze ongeveer 10 minuten weken. Laat de appels uitlekken en bewaar ze in een luchtdichte container tot een week . Als je de appels meteen in een lunchbox doet, spoel ze dan af onder koud water.
Interne bruining wordt veroorzaakt door de oxidatie van fenolische verbindingen die optreedt wanneer cellen in appels beschadigd raken . Dit is vergelijkbaar met de bruiningsreactie die optreedt wanneer u een appel snijdt en het oppervlak aan lucht blootstelt.