Oorspronkelijk waren wortels trouwens niet oranje. Ze waren paars en soms geel of wit. De paarse waren vooral in trek in de Arabische wereld, de gele in Europa. Pas in de 16de eeuw of zelfs later, na eeuwenlang kruisen en cultiveren, ontstond de oranje wortel.
Wortels kwamen lange tijd in verschillende kleuren voor, zoals wit en paars. De eerste witte wortels in de Lage Landen werden pas in de 17e eeuw ingevoerd vanuit Iran. Nederlandse boeren slaagden erin om oranje wortels te kweken, als eerbetoon aan het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau.
Oorspronkelijk is de wortel afkomstig uit Afghanistan. Dat was in een eerste fase de witte variant, maar door de jaren heen werden wortelen zo gekweekt dat ze een oranje kleur kregen. Lang werd beweerd dat dit zou zijn omdat de kleur oranje gelinkt werd aan het Huis van Oranje.
Wat is een paarse wortel:
De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door handelsondernemingen (VOC) in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. Deze wortelgewassen waren donkerpaars tot bijna zwart en werden vooral gebruikt voor hun geneeskrachtige werking.
Het is een winterwortel en wordt voornamelijk in het voorjaar geoogst. De witte winterpeen heeft zijn kleur te danken aan hoge waarden luteïne. In tegenstelling tot de oranje wortel bevat de witte wortel juist haast geen bètacaroteen.
Ja, de witte blos die zich vormt op sommige babyworteltjes - noem het wortelroos als je wilt - is veilig om te eten. De viezigheid waar we het over hebben, is het resultaat van het uitdrogen van het worteloppervlak . Normale, volwassen worteltjes hebben een natuurlijke beschermende coating (zoals de meeste soorten fruit en groenten) die ze helpt vocht vast te houden.
De wortels zijn waarschijnlijk bleek vanwege wisselende temperaturen, te warm of te koud, of te nat of te droog, vlak voor de oogst . Wortels zijn erg efficiënt in het onttrekken van stikstof uit de grond en zolang er organisch materiaal in de grond zit, is het onwaarschijnlijk dat er sprake is van een stikstoftekort.
Er wordt aangenomen dat wortels rond 900 na Christus in Azië zijn ontstaan en eigenlijk geel en paars van kleur waren! Oranje wortels kwamen pas rond de 1400-1500. Zoals we hebben geleerd, kunnen wortels in veel kleuren voorkomen, maar hebben alle wortels dezelfde voedingswaarde?
"De beste schatting is dat wortels oorspronkelijk als wortelgewas ontstonden in Centraal-Azië - Afghanistan, Iran en Oezbekistan - ongeveer 1.100 jaar geleden , hoewel er enig bewijs is voor wortels in het Romeinse Rijk enkele honderden jaren eerder", zegt Dr.
De eerst bekende wortels groeide in de tiende eeuw in Perzië en Klein-Azië. Deze waren waarschijnlijk paars of wit en zagen eruit als dunne takken, zoals te zien op bovenstaande foto. Later zijn zij hun paarse pigment verloren en geel geworden.
Kleuropties: Naast oranje zijn wortelen ook paars, rood, wit en geel verkrijgbaar .
De paarse wortel is speciaal gekweekt voor z'n paarse kleur. Die wordt veroorzaakt door het hoge gehalte anthocyanine: een stofje dat ook extreem goed is voor je hart en bloedvaten. De eerste witte wortels kwamen uit Perzië (nu Iran) en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht.
Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), pinksternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur.
Wortelen zijn niet door mensen bedacht, maar de bekende oranje kleur volgens sommigen wel. Volgens de overlevering zouden wortelen tijdens de Tachtigjarige Oorlog hun oranje kleur hebben gekregen.
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Het grote verschil tussen wortel en peen is dat met een peen de gehele plant of een groentesoort zoals bospeen of winterpeen, kan worden bedoeld. Een wortel is een onderdeel van de plant, het gedeelte van een plant dat onder de grond groeit.
Fossiele pollen uit het Eoceen (55 tot 34 miljoen jaar geleden) zijn geïdentificeerd als behorend tot de Apiaceae, een onderdeel van de wortelfamilie. Volgens het Carrot Museum werden wortels 5000 jaar geleden in de regio Afghanistan gekweekt en waren ze meestal paars van kleur, hoewel sommige zwart of wit waren .
Vóór de zeventiende eeuw hadden wortels namelijk allerlei verschillende kleuren, van paars tot wit. In de zeventiende eeuw werd de oranje wortel ontdekt. Deze wortel is oranje doordat er extra veel betà-caroteen inzit, je weet wel, de stof waardoor je goed in het donker gaat zien.
Meer bètacaroteen - De overvloed aan bètacaroteen in rode wortels geeft het de donkerdere rode tint. Rode wortels bevatten een hogere hoeveelheid bètacaroteen vergeleken met oranje wortels . Bètacaroteen, ook bekend als vitamine A, is zoals hierboven besproken essentieel voor een goed gezichtsvermogen en een gezonde huid.
Wilde wortels waren aanvankelijk wit of lichtgeel, maar veranderden naar paars en geel toen mensen de groente voor het eerst domesticeerden, bijna 5000 jaar geleden in het Perzische Hoogland, zo blijkt uit een rapport uit 2011 waar Stolarczyk medeauteur van was.
Het is roze. Onderzoekers ontdekten de oudste bekende kleur die door een levend organisme werd geproduceerd. Het is meer dan een miljard jaar oud en felroze gekleurd. Onderzoekers ontdekten de kleur in fossielen van cyanobacteriën die bewaard zijn gebleven in rotsen in de Sahara-woestijn.
Wetenschappers ontdekken 's werelds oudste biologische kleur, die meer onthult over het vroege leven op aarde. Door 1,1 miljard jaar oude rotsen te verpulveren die onder de Sahara-woestijn zijn gevonden, zeggen wetenschappers dat ze 's werelds oudste kleur hebben ontdekt: felroze .
De kleine witte “haartjes” zijn kleine worteltjes die groeien en op zoek zijn naar vocht .
" Sommige wortels zijn gewoon van nature wit — zo ontstonden de 'wilde' wortels eeuwen geleden, en oranje wortels zijn 'nieuwere' variëteiten," zegt Hultin. Roze en paarse erfgoedvariëteiten, voegt ze toe, hebben die kleur vanwege het lycopeenpigment.
De wortels zijn veilig om te eten zolang ze niet op enigerlei wijze slijmerig zijn en nog steeds stevig aanvoelen . Gebruik een groenteborstel om de "haartjes" eraf te schrobben en controleer de scheuren/spleten om er zeker van te zijn dat er geen bederf aanwezig is voordat u ze eet.