Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.
Dit betekent dat nee, je hoeft bevroren fruit en groenten niet te wassen voordat je ze gebruikt . "Je moet ze niet wassen tenzij de verpakking je dat rechtstreeks instrueert," zegt Brekke - een sentiment dat wordt herhaald door Meredith Carothers, specialist in voedselveiligheid voor de USDA's Food Safety and Inspection Service in Washington DC
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit in de verpakking kan worden ontdooid in de koelkast, onder stromend water of in een magnetron als het direct voor gebruik wordt ontdooid . Draai de verpakking meerdere keren om voor gelijkmatiger ontdooien. Laat 6 tot 8 uur in de koelkast staan om een verpakking van 1 pond fruit in siroop te ontdooien.
Bevroren fruit en bessen zijn veilig om rauw, gekookt of zelfs uit de zak te consumeren . Bevroren groenten moeten echter altijd worden gekookt voor consumptie om het risico op voedselgerelateerde ziekten te minimaliseren. Gelukkig voor ons zijn er verschillende manieren om bevroren groenten net zo lekker te maken als verse.
Doe het diepvries fruit in de blender. Je kunt één soort fruit gebruiken of verschillende soorten combineren voor een complexere smaak. Populaire combinaties zijn bijvoorbeeld banaan en aardbei, mango en ananas, of blauwe bes en framboos. Als je extra ingrediënten wilt toevoegen, doe dit dan nu.
Gebruik de ontdooistand op uw magnetron om het fruit te ontdooien. Ontdooi ze in kleine porties, we raden aan om niet meer dan 1 kopje per keer te gebruiken. Leg de bessen in een enkele laag op een bord, waarbij u ruimte laat tussen de bessen of het fruit. Voor groter fruit zoals aardbeien, stelt u de tijd in op 60 seconden.
Of u nu een partij bosbessen invriest om toe te voegen aan uw ochtendpap of een voorraadje seizoensaardbeien aanhoudt om in de herfst jam te maken, bevroren fruit kunt u voor onbepaalde tijd veilig eten. Het is echter raadzaam om het binnen 3 maanden te ontdooien en te eten, zodat het op zijn best smaakt.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Manieren om bevroren perziken te gebruiken
Ik gebruik graag bevroren perziken in mijn smoothies en smoothie bowls . Je kunt bevroren perziken ook in muffins, taarten en andere gebakken producten gooien. Probeer ontdooide perziken in salade, in marinade gesneden, gegrild met een balsamico-glazuur en in deze gezonde perzikrecepten.
Laten we het maar gewoon zeggen: fruit is het snoepgoed van de natuur. En het goede nieuws is dat fruit zijn voedingsstoffen niet verliest als het wordt ingevroren, en dat lost het probleem van te snel bederven op. Snacken kan onze intenties om goed te eten gemakkelijk in de war schoppen als we doorgaan met het snacken van de verkeerde dingen. Bevroren fruit is een perfecte snack.
Je hoeft de bevroren aardbeien niet te ontdooien voordat je ze aan het Jell-O mengsel toevoegt . Zorg ervoor dat je ongezoete bevroren aardbeien gebruikt.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Als gevolg van uitbraken van norovirus en hepatitis A-virus in geïmporteerde bevroren bessen in heel Europa in de afgelopen jaren, beveelt de FSAI aan om geïmporteerde bevroren bessen één minuut te koken voor consumptie . Dit is met name belangrijk bij het serveren van deze voedingsmiddelen aan kwetsbare mensen, zoals bewoners van verpleeghuizen.
Spoel bevroren fruit af om te voorkomen dat de kleuren uitlopen. Ontdooi bevroren fruit eerst als wat u maakt een korte bak- of kooktijd heeft . Mogelijk moet u de baktijd verlengen om koude ingrediënten te compenseren. Voor het beste resultaat gebruikt u vers fruit als een recept om vers fruit vraagt.
Het is zo makkelijk om yoghurt en bevroren fruit te combineren tot een heerlijke zelfgemaakte bevroren yoghurt, die je als tussendoortje of dessert kunt eten.
Bovendien, omdat water uit bevroren fruit kan ontsnappen aan de celwanden van het fruit, voegt bevroren fruit een geweldige sappigheid toe aan gebakken goederen en sauzen. Gebruik het om smaak toe te voegen aan een kom ontbijtgranen , een yoghurt parfait of zelfs in bananenbrood.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Bevroren fruit opwarmen
Bevroren fruit is lekker door een smoothie, maar je kunt het beter niet opwarmen in de magnetron. Dat eindigt in de meeste gevallen namelijk in een grote bende doordat alles gaat spetteren. Daarnaast tast het ook de smaak van het fruit aan. Wil je bevroren fruit toch graag ontdooien?
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.