Soms kan de paarse kleur in de botten het vlees dat ze raakt verkleuren, hoewel het vlees veilig is gegaard kan dit roze blijven. Soms komt de roze kleur van stikstofmonoxide (NO) en koolstofmonoxide (CO) van de grill.
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Eén manier om de gaarheid te controleren is uiteraard door naar de kleur van het vlees te kijken. Het kippenvlees verandert tijdens de bereiding van roze naar wit. Maar, sommige delen van de kip zijn net iets donkerder of meer roze dan gewoon de filet. Ondanks de donkerdere kleur kunnen deze stukken kip toch gaar zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Als uw kip slijmerig is, een vieze geur heeft of is veranderd in een gele, groene of grijze kleur , zijn dit tekenen dat uw kip bedorven is. Gooi alle kip weg die over de houdbaarheidsdatum is, langer dan 2 dagen rauw of 4 dagen gekookt in de koelkast heeft gelegen of langer dan 2 uur in de temperatuurgevarenzone heeft gelegen.
Pak een wit bord en leg daar de bereide kip op. Maak met een mes een kleine maar wel diepe snee in het vlees. Zijn de sappen die uit de kip komen helder? Dan weet je zeker dat de kip gaar is.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Kun je roze kip eten? Kortom, ja! Kip van hoge kwaliteit heeft een grotere kans om roze te lijken, vooral bij echt verse kip zoals je die op een boerenmarkt zou vinden. Het is belangrijker om op de temperatuur te letten dan op de kleur.
Kleur is geen betrouwbare indicator voor veiligheid of gaarheid . Veilig gekookt gevogelte kan variëren in kleur van wit tot roze tot bruin. Al het gevogelte moet een veilige minimale interne temperatuur van 165 °F (73,9 °C) bereiken, gemeten met een voedselthermometer.
Over het algemeen worden stukken vlees zoals dijen, poten en vleugels als donker vlees beschouwd, omdat ze een beetje roze (of zelfs een paarse of grijze tint) blijven of kleine bloedstrepen bevatten dankzij een hogere concentratie myoglobine, een eiwit in spieren dat zuurstof vasthoudt en zelfs na het koken aanwezig kan blijven.
Het is belangrijk dat kip door en door gaar is, zodat eventuele schadelijke bacteriën worden gedood. Kip is goed gaar als het vlees van binnen wit is en als het van het bot loskomt.
Voor goed gekookte kip, als je erin snijdt en het sap loopt helder, dan is de kip volledig gekookt . Als het sap rood is of een roze kleur heeft, moet je kip misschien iets langer gekookt worden.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Over het algemeen mag kip niet roze zijn, omdat dit meestal betekent dat het vlees nog niet gaar is. Toch is het slim om niet volledig op kleur te vertrouwen, het bot kan namelijk soms ook wat kleur afgeven. Hierdoor kleurt de kip een beetje roze.
Plakjes worst, ham, kip en dergelijke kunnen meestal nog bijna een week na de houdbaarheidsdatum geconsumeerd worden, mist de verpakking onaangebroken is. Ruik eraan en kijk hoe het beleg eruitziet. Ruikt het een beetje anders dan normaal en/of is het nattig, dan kun je het beter niet meer opeten.
Steek uw voedselthermometer gewoon in het dikste deel van de kip (voor een hele kip is dat de borst). U weet dat uw kip gaar is als de thermometer 180°F (82°C) aangeeft voor een hele kip , of 165°F (74°C) voor stukken kip.
Verse rauwe kip moet een lichtroze tint hebben met witte vetdelen . Als de kleur vervaagt, het er geel of grijs uitziet, schimmel heeft of een andere kleurtint, is het niet langer veilig om te eten. Controleer bij het kopen van bevroren kip op tekenen van ontdooien en opnieuw invriezen.
Sommige kleurveranderingen zijn normaal voor rauwe kip. Maar vervagen naar grijs, of donkerder worden van sommige vlekken, duiden op bederf. Houtachtige witte vlekken op rauwe kip die is ingevroren en ontdooid, zijn tekenen van vriesbrand. In dit geval is het veilig om te eten, maar voor de beste smaak, snijdt u de witte delen weg en gooit u ze weg .
Te gebruiken tot
Dat betekent dat je het product kunt eten vóór de datum is verstreken. Ná de datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog dicht is. Ook geldt voor verse producten als kip dat je het na het openen dezelfde dag moet bereiden en/of opeten.
De USDA zegt dat zolang alle delen van de kip een minimale interne temperatuur van 165° hebben bereikt, het veilig is om te eten . Kleur geeft niet aan of het gaar is. De USDA legt verder uit dat zelfs volledig gekookt gevogelte soms een roze tint in het vlees en de sappen kan vertonen.
Kalkoenen en kippen hebben meer type 2 spieren. De beweging zit in hun poten. Daarom is kippenvlees licht van kleur.
Donker vlees is donkerder van kleur door een proteïne genaamd myoglobine . Myoglobine levert zuurstof aan de spieren van de kip, dus hoe meer spieren worden gebruikt, hoe meer myoglobine in de spier zit. Kippen vliegen niet, dus de borst en vleugel worden niet veel gebruikt, waardoor er maar heel weinig myoglobine nodig is.