Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Je geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren.
Een tekort aan vitamine B12 leidt tot cognitieve problemen als vergeetachtigheid. B12 zit zowel in vette vis (zalm, haring, makreel etc.), en zuivel (melk, yoghurt etc.). Vitamine D kun je zelf aanmaken via zonlicht, maar dat lukt minder goed naarmate je ouder wordt omdat je huid dan dunner wordt.
Veel vitamines hebben invloed op het geheugen. Vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12 en C zijn goed voor het geheugen en dragen bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij het beredeneer vermogen.
Verder zijn memory, lezen, een tekening inkleuren, schaken en puzzels zoals Sudoku goede manieren. Dit werkt tevens ontstressend. Genoeg water drinken en echte 'brainfoods' eten ondersteunen ook dit proces, zoals groene groenten, walnoten en vis. Voer voor je maag is namelijk ook voer voor je hersenen.
Broccoli
Groene groenten, zoals broccoli, bevatten vitamine K, dat in verband wordt gebracht met een beter geheugen. Ook bevatten ze een hoge concentratie vitamine E en foliumzuur. Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is belangrijk voor een normale ontwikkeling van de hersenen.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Yoghurt en zuurkool
Gefermenteerde voedingsmiddelen – dit zijn producten waar levende bacteriën in zitten – zijn vooral belangrijk voor gezonde darmen. Maar: als je darmen gezond zijn, is dit juist gunstig voor je hersenen. Daarom horen yoghurt, zuurkool, kefir en kimchi ook in dit rijtje thuis.
Bessen. In rode, blauwe en zwarte bessen zitten veel vitamines en natuurlijke suikers, wat ervoor zorgt dat je energielevel op peil blijft. Daarnaast stimuleren blauwe bessen ook nog eens jouw kortetermijngeheugen. De ochtend beginnen met een handje blauwe bessen is dus een goed idee!
Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Bananen zitten boordevol vitaminen
Vitamine B6 is een van die handige vitamines die veel voordelen heeft voor het lichaam. Studies hebben aangetoond dat het belangrijk is om de geheugenfunctie te behouden en te helpen bij neurotransmissie in de hersenen.
Eerder onderzoek liet zien dat groene thee helpt bij afvallen, het cholesterol verlaagt en barst van de antioxidanten. Een nieuwe studie toont de voordelen voor het geheugen en het ruimtelijk inzicht.
Kies voor vette vis, noten, lijnzaadolie of koolzaadolie. Vitamines B (vooral B1, B6, B9 en B12) spelen een primordiale rol bij het geheugen. Ze zijn onmisbaar in het aanmaakproces van acetylcholine, een neurotransmitter die noodzakelijk is tijdens het leerproces.
Ongeacht uw leeftijd kunnen verschillende onderliggende oorzaken geheugenproblemen veroorzaken. Vergeetachtigheid kan ontstaan door stress, depressie, slaapgebrek of schildklierproblemen . Andere oorzaken zijn bijwerkingen van bepaalde medicijnen, een ongezond dieet of te weinig vocht in uw lichaam (uitdroging).
Dementie of vergeetachtigheid? Als je vergeetachtig bent of wordt, hoeft dat niet te betekenen dat je dementie krijgt. Normale geheugenklachten verstoren het dagelijks leven niet en bijna iedereen die ouder wordt, krijgt er last van. Dat heet ouderdomsvergeetachtigheid.
Er zijn signalen die kunnen wijzen op dementie. Bijvoorbeeld vergeetachtigheid, taalproblemen of gedragsveranderingen.
Wat is Brain Food? In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden.
Maar of bananen een gunstig effect hebben op je concentratievermogen, weten we niet zeker. “Er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat het eten van een banaan helpt om je beter te concentreren”, zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum.
B-vitaminen zijn belangrijk voor een goede en snelle communicatie tussen hersencellen. Er bestaan verschillende soorten B-vitaminen. Vitamine B11 heeft een mogelijk positief effect op het denkvermogen bij ouderen. Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden.
Cacao is onder meer rijk aan het mineraal magnesium dat helpt bij vermoeidheid. Het bevat theobromine dat een opwekkend effect zou hebben en L-tryptofaan dat zou zorgen voor een goed gevoel. (Groene) groenten en bladgroenten: broccoli, spinazie, boerenkool en andere verwante groenten bevatten vitaminen en mineralen.
Kom je de dag niet door zonder een heerlijk kopje koffie? Goed nieuws! Het is bewezen dat koffie je hersenen gezond houdt én ze zelfs beschermt tegen cognitieve stoornissen zoals Alzheimer en Parkinson.
Een ei bevat verschillende voedingsstoffen die het cognitieve vermogen verbeteren. Denk hierbij aan choline, luteïne en tryptofaan. Choline is belangrijk voor onder andere een gezonde breinontwikkeling, beweging van de spieren en het zenuwstelsel.