De tweede reden waarom je veel meer water dan pasta moet gebruiken, is omdat je wilt dat het water na de toevoeging van pasta niet te veel afkoelt en snel weer kookt. Als je te weinig water gebruikt, zal je pasta enkele minuten in heet, niet kokend water zitten en wordt daardoor plakkerig.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Voldoende water
Per 100 gram pasta ongeveer 1 liter water. Dat heeft verschillende reden. Ten 1e neemt gedroogde pasta behoorlijk wat water op, tot wel 2 keer het eigen gewicht. Ten 2e komt er bij het kookproces zetmeel vrij.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven kleven - en plakt de pasta minder.
Pasta wordt vaak te lang of te kort gekookt, wat de smaak en structuur niet ten goede komt. Saus hecht zich moeilijker aan te zachte pasta, bij te lang koken verdwijnt het zetmeel aan de buitenkant en wordt het een prutje.
Als u slechts een kleine hoeveelheid pasta kookt (minder dan 225 gram), hebt u niet zo veel nodig. Een grote pan met snel kokend water is echter noodzakelijk om twee redenen: het is gemakkelijker om lange stukken pasta, zoals spaghetti, onder te dompelen en het helpt plakken te voorkomen, omdat de pasta voldoende ruimte heeft om te bewegen .
Kook er nog eens mee
Misschien moet je zelfs 2 of 3 keer een pan met pasta op het vuur zetten! In plaats van telkens nieuw water te nemen, kan je het kookwater van de eerste lading pasta perfect hergebruiken.
Zelfs als je een pastasalade wilt maken, met afgekoelde pasta, is het beter om de pasta niet af te spoelen met koud water. De enige juiste manier voor Italianen om de pasta af te laten koelen is de pasta samen met een beetje olijfolie in een glazen schaal continu door te roeren.
Door het zetmeel en de pasta in beweging te houden heeft het zetmeel minder kans om in te werken op de pasta. Zout is niet alleen goed voor de smaak van de pasta. Door zout toe te voegen neutraliseer je het plakkerige zetmeel en krijgt de pasta een betere structuur en consistentie.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Zout gebruiken tijdens het koken van pasta is een absolute must! Het hoeft niet veel te zijn, maar het maakt je uiteindelijke gerecht echt veel lekkerder. Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima.
Pasta kan te lang in het water blijven liggen en daardoor te gaar worden. Pasta te lang koken kan leiden tot een afname van de smaak en textuur . Dit kan ook resulteren in het verlies van zetmeel en voedingsstoffen.
"Italianen bereiden de pasta in kokend water. Dus zo heb ik het ook geleerd." Toch heeft de culinaire journalist ook de andere methode geprobeerd. "Ze zeggen dat deze methode efficiënter is, omdat de pasta al in het water zit en zo kan opwarmen.
"Ik zou de gekookte pasta met een klein beetje olijfolie omgooien nadat ik het heb afgegoten ," zegt ze. Maar ga niet te ver, denk aan een paar theelepels max. Als je het invet, blijft de saus of dressing moeilijker plakken als je het uiteindelijk toevoegt.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
Kook je pasta nooit te vroeg, maar pas wanneer de saus klaar is. Een saus kun je namelijk net iets langer later pruttelen of even opwarmen, wat absoluut niet geldt voor gekookte pasta.
Ondanks dat pasta een slechte naam heeft omdat het een geraffineerd zetmeel is, zorgt het er volgens een recent onderzoek helemaal niet voor dat je aankomt. Onderzoekers ontdekten dat pasta een unieke structuur en een lage glycemische respons heeft, wat juist bijdraagt aan een gezond lichaamsgewicht.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Onderzoekers zijn van mening dat drie keer per week pasta eten, erg gezond voor je is.