Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Even afkoelen
Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Ja, je kunt de pot in de koelkast zetten . Ze kunnen in de koelkast. Laat de pot en het eten een beetje afkoelen, indien mogelijk tot kamertemperatuur, voordat je het in de koelkast zet.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Als het eten nog stoomt, laat dan het deksel of de afdekking een klein beetje open zodat de warmte kan ontsnappen en de koele lucht van de koelkast in het warme eten kan circuleren . Voor grote stukken vlees, zoals een gebraden kalkoen of ham, is het beter om het vlees eerst te snijden in plaats van het geheel in de koelkast te leggen.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Lucht moet rond het voedsel kunnen circuleren. Plaats een pan met voedsel in een ijswaterbad en roer het voedsel . Door te roeren kan warme lucht ontsnappen en wordt het voedsel sneller gekoeld. Gebruik indien beschikbaar koelapparatuur, zoals een ijsstok of snelkoeler.
De kern van de zaak
Het is OK om warme gerechten in de koelkast te bewaren . Je hoeft niet te wachten tot de gerechten zijn afgekoeld voordat je ze wegzet. Sterker nog, het is beter om ze meteen op te slaan terwijl ze nog warm zijn dan ze te vergeten en ze te lang op kamertemperatuur te laten staan.
Bewaar uw containers onbedekt of losjes afgedekt, aldus Richard. Hierdoor kan het warme vocht ontsnappen, een proces dat bekendstaat als "verdampingskoeling ", zegt Dr. Schaffner. (Als uw voedsel eenmaal is afgekoeld, moet u het wel afdekken om kruisbesmetting te voorkomen, zegt Richard.)
De twee-uursregel
Dit omvat alle gekookte restjes, [gesneden] fruit en groenten, vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten." Op warmere dagen is dit tijdsbestek zelfs nog korter. "Als de temperatuur 90 graden of hoger is, moeten voedingsmiddelen al na één uur [in de koelkast] worden gezet," zegt Beauchamp.
Als u regelmatig voedsel onverpakt of onbedekt in de koelkast bewaart, kunt u deze gewoonte beter laten varen, zegt Le. Sommige micro-organismen (zoals schimmels en gisten) kunnen gedijen in de koude temperatuur van de koelkast, waar ze in de lucht kunnen circuleren en op voedsel kunnen landen .
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
Bewaar kant-en-klare voedingsmiddelen zoals gekookt vlees, taarten en zuivelproducten zoals kaas, boter, room en yoghurt in het bovenste gedeelte van de koelkast. Door voedsel af te dekken en te verpakken , voorkom je dat schadelijke bacteriën van rauw voedsel naar kant-en-klare voedingsmiddelen worden overgebracht . Het voorkomt ook dat voedsel uitdroogt en oud wordt.
In feite worden Teflon™ antiaanbaklagen voor kookgerei en bakgerei voor consumenten gemaakt zonder PFOA/PFOS. Mythe: Je kunt geen voedsel in de koelkast bewaren in een antiaanbakpan. Feit: Oh ja, dat kan wel, zonder enig probleem .
Het is dus ten eerste van belang om te controleren uit welk materiaal jouw pan maar vooral ook het handvat van de pan bestaat. Als jouw pan een handvat van kunststof heeft kun je eigenlijk al concluderen dat jouw pan niet geschikt is voor de oven. Kunststof is namelijk materiaal dat bij hoge temperaturen zal smelten.
Onderzoek wijst echter uit dat aluminium dat in voedsel lekt minimaal is en binnen veilige consumptieniveaus valt . Niettemin is het raadzaam om te voorkomen dat u zeer zure of zoute voedingsmiddelen voor langere tijd in deze pannen bewaart, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat er meer aluminium in het voedsel lekt.