Rauwe vleesproducten kan je goed invriezen, mits je ze direct in de vriezer doet na aankoop. Vlees kan je drie tot acht maanden bewaren.
Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
Rauw kippenvlees kun je invriezen of bereiden om het langer te bewaren. Bereid vlees is nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Ontdooi ingevroren kippenvlees in de koelkast, afgedekt op een bord of schaal. Kleinere stukken bevroren kippenvlees kun je ook ontdooien in de magnetron op de ontdooistand.
Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven.
In de vriezer: Voor een langere bewaartijd kun je gebakken kip invriezen. In de vriezer kan gebakken kip tot 4 maanden goed blijven. Vries de kip in luchtdichte zakken of diepvrieszakken in om vriesbrand te voorkomen.
Wanneer uw kippenvlees gekookt, ingevroren, ontdooid en opgewarmd is, is het het beste om het niet opnieuw in te vriezen, omdat bacteriën elke keer dat het voedsel wordt aangeraakt, groeien . De algemene vuistregel is om uw voedsel slechts één keer te koken, in te vriezen (of te koelen), te ontdooien en opnieuw op te warmen.
Opnieuw invriezen
Als je een zeer bederfelijk product zoals rauwe kip lange tijd op kamertemperatuur laat ontdooien, is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Het voorbeeld aan het begin waarbij je de rauwe kip de hele dag op het aanrecht laat staan en vervolgens opnieuw invriest, is daarom het worstcasescenario.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Q4: Is het veilig om rauw vlees met groenten in te vriezen? Ja. Als je je zorgen maakt over het combineren van rauw vlees met andere ingrediënten, laat me je verzekeren dat het volkomen veilig is .
Bloemkool bereiden & bewaren
Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Gekookt vlees behoudt zijn kwaliteit niet zo lang in de vriezer als rauw vlees : gekookt gevogelte en vis kunnen vier tot zes maanden in de vriezer bewaard worden, terwijl rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensvlees niet langer dan twee tot drie maanden bewaard mogen worden.
Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Kun je alle soorten wokgroenten invriezen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat? De meeste groenten kun je zonder problemen invriezen. Met name groenten als kool, broccoli, prei, wortel, paprika, pepertjes, boontjes en peultjes etc. laten zich goed gesneden invriezen.
Ja, je kunt gekookte kip met groenten erin invriezen . Verdeel de gekookte kip en groenten in porties die je in de toekomst wilt gebruiken. Je kunt de gekookte kip en groenten echter ook apart invriezen, zodat ze hun individuele texturen en smaken behouden.
Om kebabs effectief in te vriezen, is het het beste om het vlees en de groenten van elkaar te scheiden . U kunt kebabs invriezen voor of na het koken. Groenten en vlees reageren echter anders op invriezen. Dit komt door de manier waarop enzymen (aanwezig in beide voedingsmiddelen) reageren tijdens het invriesproces.
Houdbaarheid en opslag
Je kunt drumsticks tot 3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Gebruik ze direct als ze aankomen of je kunt ze blancheren en invriezen voor later gebruik .