Bij sommige ziekten heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu (OSA) of een trage schildklier kunnen een oorzaak zijn van hoge bloeddruk.
Indien de bloeddruk echter erg hoog of langdurig te hoog wordt kunnen er toch klachten ontstaan die op hoge bloeddruk zouden kunnen duiden. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn (vaak in achterhoofd), duizeligheid, benauwdheid bij inspanning, druk op de borst of hartkloppingen op borst, in keel of in oren.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Ontstekingsverschijnselen spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van hypertensie. Amerikaanse onderzoekers schrijven in Journal of the American Medical Association van 9 december dat een hoog gehalte aan C-reactive protein (CRP) het risico op een hoge bloeddruk verhoogt.
Overmatig gebruik van drop, zoethout, bepaalde kruidenthee of zout. Overgewicht, roken, te weinig lichaamsbeweging, stress, onevenwichtige voeding en/of overmatig gebruik van alcohol. Een lichamelijke aandoening, bijvoorbeeld een nieraandoening; dit is slechts in 5% van de gevallen de oorzaak.
Symptomen van ontsteking. Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid. misselijkheid.
De bloeddruk kan plotseling stijgen bij inspanning. Echter is dit tijdelijk, en bijna altijd zonder consequenties.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Iemand met een hoge bloeddruk voelt daar aanvankelijk weinig of niets van, maar het kan op den duur schade veroorzaken in de bloedvaten. “Ook dit kun je zien aan de bloedvaatjes in het netvlies”, zegt Tom van Tussenbroek. “Verder kan een hoge bloeddruk zwelling van de oogzenuw tot gevolg hebben.
Naast het geven van leefstijladviezen, schrijven huisartsen hun patiënten met verhoogde bloeddruk bloeddrukverlagende medicijnen (antihypertensiva) voor. Ze doen dit om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Je bloeddruk is lager dan 135/85. Dat is normaal. Het risico op een hartinfarct of beroerte neemt toe als je bloeddruk richting de 135/85 gaat.
Hoe vaak moet ik meten? U meet 2 keer per dag: in de ochtend en in de avond. Op deze momenten meet u kort na elkaar 2 keer uw bloeddruk. Uw eigen bloeddrukmeter kan de metingen niet altijd in het geheugen opslaan.
Lager dan 90: je bloeddruk is goed. Van 90 tot 110: je hebt een hoge bloeddruk. 110 of hoger: je hebt een ernstig verhoogde bloeddruk.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Een dieet rijk aan groenten, volkoren granen en laag in verzadigde vetten kan de bloeddruk helpen verlagen. Zoutinname beperken is ook cruciaal, vooral bij al hoge bloeddruk.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
Regelmatig sporten en bewegen werkt bloeddrukverlagend, zelfs al direct na de activiteit. Sporten blijkt zelfs net zo goed te werken bij een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) als medicatie.
Om vast te stellen of u een hoge bloeddruk hebt, is het van belang om deze op meerdere momenten van de dag te meten. Overdag is uw bloeddruk over het algemeen namelijk wat hoger dan 's avonds en ook spanning, inspanning en voeding kunnen van invloed zijn op uw bloeddruk.
De laaggradige ontsteking is een milde ontsteking die ook wel stille ontsteking wordt genoemd. Bij een laaggradige ontsteking is geen sprake van een acuut of levensbedreigend probleem. Er is vaak sprake van een chronische vorm van een ontsteking waarbij het immuunsysteem continu een beetje geactiveerd is.
Psychologische stress, zoals langdurig te hoge werkdruk, relatieproblemen, onrecht, eenzaamheid of financiële stress kunnen daarom belangrijke oorzaken zijn waardoor een ontsteking chronisch wordt. Hoe meer leed iemand heeft meegemaakt in zijn leven, hoe groter de kans dat dergelijke factoren meespelen.