Soep afkoelen en inpakken Of je soep nu liever invriest of in de koelkast bewaart, stap 1 is precies hetzelfde. Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Koel je soep zo snel mogelijk af
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Proces terugkoelen
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
Gebruik een ijswaterbad
Deze methode helpt om de temperatuur van het eten snel en veilig te verlagen. Vul een grote bak of schone gootsteen met ijs en een kleine hoeveelheid water. Plaats de ketel soep in het ijsbad. Roer de soep om warmte vrij te laten en af te koelen.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Bewaar de soep in lucht- en waterdicht vershoudbakjes, zodat de smaak en kwaliteit optimaal blijven. Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koekast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.
Lucht moet rond het voedsel kunnen circuleren. Plaats een pan met voedsel in een ijswaterbad en roer het voedsel . Door te roeren kan warme lucht ontsnappen en wordt het voedsel sneller gekoeld. Gebruik indien beschikbaar koelapparatuur, zoals een ijsstok of snelkoeler.
Culinaire experts raden de volgende temperaturen aan voor soepen van goede kwaliteit: Warme, heldere soepen: serveer ze bij een temperatuur van bijna 99°C (210°F). Warme, romige of dikke soepen: serveer ze bij een temperatuur van 88°C tot 93°C (190°F tot 200°F). Koude soepen: verhitten, vervolgens laten afkoelen en serveren bij een temperatuur van 4°C (40°F) of lager .
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Voordat je de soep invriest, is het belangrijk om deze volledig te laten afkoelen. Warme soep in de vriezer kan leiden tot condensatie, wat zorgen voor ijskristallen en een gekke textuur.
Koel je lichaam af
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Wanneer u restjes opwarmt, zorg er dan voor dat ze 165° F bereiken, gemeten met een voedselthermometer. Verwarm sauzen, soepen en jus door ze aan de kook te brengen.
Wanneer soep wordt geserveerd voor een lunch of diner , biedt Emily Post's "Etiquette" het volgende advies: --Soep moet de eerste van zes gangen zijn. Het moet worden gevolgd door vis, het hoofdgerecht, salade, dessert en koffie.
Om dit te doen, zet je een bak soep in een grotere bak en vul je deze met ijswater tot het op hetzelfde niveau staat als de soep. Roer af en toe terwijl het afkoelt om het proces te versnellen. Zodra het op kamertemperatuur is, kan de soep worden verdeeld, afgedekt en gekoeld of ingevroren.
Je kunt de bekendste en makkelijkste methode proberen: wikkel een blikje frisdrank of een ander drankje in een vochtige doek of papieren handdoek. Plaats het vervolgens in de vriezer of dompel het onder in ijs . Het water op de handdoek verdampt en trekt de warmte weg van het drankje, waardoor het sneller afkoelt.
Een ijswaterbad is gewoon een pan, of gootsteen, met ijs en water waar je de container in kunt zetten. Roer het eten zodat het nog sneller afkoelt. Eten moet binnen twee uur nadat je het van het fornuis of uit de oven hebt gehaald, afgekoeld zijn en klaar om in de koelkast of vriezer te zetten.
Om de snelste afkoeling te bevorderen, zorgen we er altijd voor dat we onze hete vloeistoffen in een metalen kom doen , omdat dit de hitte het snelst overdraagt. Doe hete vloeistof in een metalen kom, zet de kom in een grotere kom gevuld met ijs en klop of roer constant.
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.