Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Het eten in een ijskoud waterbad leggen en het eten regelmatig omroeren .
Dit bevordert snellere en gelijkmatigere koeling. IJspeddels (plastic bak gevuld met water en bevroren) worden gebruikt om voedsel te roeren in een ijswaterbad.
Ovens hebben doorgaans ongeveer 30-45 minuten nodig om af te koelen, maar de afkoeltijd kan variëren afhankelijk van de temperatuur, capaciteit, omgeving en brandstofsoort van de oven. Door de ovendeur open te zetten, kan deze sneller afkoelen, maar het kan ook een veiligheidsrisico vormen, dus het is het beste om de deur gesloten te houden.
Marthe: "Hoe warm je een ovenschotel met een kaaskorst best opnieuw op?" Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
Als u uw ovenschotel van tevoren hebt gebakken, dekt u de schaal eenvoudig af met folie en verwarmt u deze opnieuw op 350˚F tot deze helemaal is opgewarmd . Afhankelijk van het type gerecht moet u mogelijk vocht toevoegen om te voorkomen dat het uitdroogt, bijvoorbeeld een scheutje melk bij gebakken macaroni en kaas.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Een ijswaterbad is gewoon een pan, of gootsteen, met ijs en water waar je de container in kunt zetten. Roer het eten zodat het nog sneller afkoelt. Eten moet binnen twee uur nadat je het van het fornuis of uit de oven hebt gehaald, afgekoeld zijn en klaar om in de koelkast of vriezer te zetten.
Laat de casserole 15 minuten afkoelen op het aanrecht nadat hij uit de oven komt. Dit betekent dat "de kokende sappen de tijd hebben om te bezinken, en je casserole wordt niet geserveerd als een druipende soep," zegt LaClair.
Zet de ovendeur open, zo koelt de oven sneller af. Stopt je oven niet vanzelf met afkoelen? Haal de stekker van je oven uit het stopcontact.
Potentieel schadelijke bacteriën groeien het snelst bij deze temperaturen . Het plaatsen van grote hoeveelheden warme etenswaren in de koelkast kan de temperatuur van de koelkast in deze gevarenzone brengen.
De twee-fasenmethode verlaagt de interne temperatuur van het gekookte voedsel in twee stappen. De eerste stap is om de temperatuur binnen twee uur na bereiding te verlagen van 135°F naar 70°F ; de tweede stap is om de temperatuur binnen een extra periode van vier uur te verlagen van 70°F naar 41°F of kouder.
Eindantwoord: Warm eten laten afkoelen tot kamertemperatuur voordat u het in de koelkast zet, is geen acceptabele methode omdat het kan leiden tot de groei van schadelijke bacteriën. Eten moet snel worden gekoeld met methoden zoals ijsbaden, ijspeddels of door het eten te verdelen in kleinere, ondiepe containers.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Koud water neemt snel de warmte van het gerecht op. Je ovenschotel koelt nu af aan de zijkanten, de binnenkant blijft nog erg warm. Vervang dus een paar keer in 5 tot 10 minuten het water om je eten heen. Na maximaal een kwartier zet je het eten in de koelkast of zelfs in de vriezer.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.