Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Gewone olijfolie en vierge olie zijn geschikt voor bakken en braden. Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Conclusie. Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen. Het is ook een uitstekende keuze om mee te koken vanwege het hoge rookpunt.
Olijfolie van de eerste persing
De smaak is neutraler dan de andere oliën. We noemen een olijfolie 'vierge' als alleen olie van de eerste persing wordt gebruikt. Er is dan alleen met druk geperst, er wordt niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt. De smaak blijft daardoor puurder en beter behouden.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Stevige oliën die geschikt zijn voor het bakken, roerbakken of roosteren van voedsel zijn onder andere avocado-, koolzaad-, maïs-, druivenpit-, gewone of lichte olijfolie (geen vierge of extra vierge), pinda-, rijstzemelen-, saffloer-, soja- en zonnebloemolie .
De kern van de zaak. Extra vergine olijfolie is een smaakvolle, gezonde olie om te gebruiken in dressings, bakken, marinades, sauteren, roerbakken en frituren, indien gewenst.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Bijvoorbeeld: is elke dag een lepel olijfolie gezond? De meeste gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum raden aan om ongeveer drie eetlepels voor vrouwen (rond de 40 ml) en vier a vijf eetlepels voor mannen (rond de 65 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
Wanneer het verwijst naar Extra Vergine olijfolie, is het meestal olijfolie uit Italië. In Europa wordt voor deze kwaliteit de term 'Extra Vierge olijfolie' gebruikt, terwijl Spaanse olijfolie van deze categorie de toevoeging 'Virgen Extra' draagt.
Extra vierge olijfolie heeft milde laxerende eigenschappen. Maar geen zorgen: je hoeft echt niet direct naar het toilet te rennen. Olijfolie helpt bij het verlichten van constipatie en het verbeteren van de regelmaat van de stoelgang.
Het resultaat? Een biologische milde extra vergine olijfolie met een subtiele smaak die zich kenmerkt door een vleugje van bladeren en groente. Voor Bertolli Bio extra vergine originale worden onder andere de olijfsoorten Chemlali, Picual en Hojiblanca gebruikt. De olijven worden binnen 10 uur na het plukken verwerkt.
Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zelfs zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart. Extra vierge olie bevat daarnaast veel antioxidanten en ontstekingsremmers.
Beide oliën bevatten minimale minerale elementen. Zonnebloemolie bevat twee keer zoveel fytosterolen als olijfolie, wat gunstig is voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Alle vetten, zelfs de gunstige vetzuren van zonnebloemolie, zijn calorierijke voedingsmiddelen . Het eten van overtollig vet kan bijdragen aan obesitas en de gezondheidsrisico's die dat met zich meebrengt. Mensen die overgewicht hebben maar niet obees zijn, kunnen ook profiteren van gewichtsverlies. In deze gevallen is het noodzakelijk om de inname van vetten, inclusief de inname van zonnebloemolie, te controleren.
Olijfolie heeft een lager rookpunt dan sommige andere oliën . Het rookpunt is het punt waarop een olie letterlijk begint te roken. Het rookpunt van olijfolie ligt tussen 365° en 420°F. Wanneer u olijfolie verhit tot het rookpunt, beginnen de heilzame verbindingen in olie af te breken en vormen ze mogelijk schadelijke verbindingen voor de gezondheid.
Volgens een deskundige diëtiste bij de British Heart Foundation is het prima om te frituren, zolang je gezondere oliën gebruikt, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Deze zijn onverzadigd, in plaats van verzadigde vetten zoals boter, reuzel en palmolie.
Olijfolie bevat antioxidanten die kunnen helpen om de huid te hydrateren en te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het kan ook helpen om de huid te verzachten en de elasticiteit te verbeteren.