Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe. Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Kookpan: Voeg de bevroren bloemkoolroosjes toe aan ruim kokend water. Verwarm ze daarna ca. 8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
De vuistregel is: als het recept wel wat extra vocht aankan (denk aan soepen of stoofpotjes), kun je de groenten gerust eerst laten ontdooien. Heb je nood aan krokante en felgekleurde groenten? Doe ze dan rechtstreeks uit de diepvries in de pan.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Roosteren voor een crispy bite
Maar wat is bijvoorbeeld geroosterde bloemkool, wortel en paprikamix lekker! En het kan prima met diepvriesgroente. Verwarm de oven voor op 220°C. Besprenkel de, nog bevroren, groente met een beetje olijfolie.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
Bloemkool invriezen
Dat doe je zo. Maak de groente eerst goed schoon en verdeel de kool in roosjes. Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Beperk water om papperige groenten te voorkomen
Daarom raden we aan om bevroren groenten te sauteren, roosteren of stomen in plaats van ze te koken. Zo doe je dat: Sauteren – Verhit een brede pan op middelhoog vuur, voeg bevroren groenten en een beetje olie of boter toe, roer en kook (onbedekt) gedurende vijf tot zeven minuten.
Voeg de bevroren bloemkool in één laag toe aan de bakplaat, zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt. Zet in de oven en rooster gedurende 10 minuten . Deze extra stap helpt bij het verwijderen van overtollig water. Haal uit de oven en voeg olie en kruiden naar keuze toe.
Ja, je kunt bevroren bloemkool in de magnetron koken zonder de bloemkool eerst te ontdooien . Doe de bevroren bloemkool gewoon in een Anyday-schaal en volg de kookinstructies. Deze methode is snel en gemakkelijk, en zorgt ervoor dat je met minimale inspanning een voedzaam groentegerecht krijgt.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook.
Als je je buik voorlopig vol hebt van bloemkool, snijd je alles in roosjes die je ongeveer 4 minuten kookt. Even laten afkoelen en daarna kun je de bloemkool invriezen. Handig voor als je een keer minder tijd hebt. Je haalt het bakje bloemkool uit de vriezer en kiepert het bijvoorbeeld zo in jouw Thaise curry.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan. Kook je de broccoli kort, dan gebeurt er nog niet zoveel.
IQF ingevroren: de roosjes zitten niet aan elkaar vast gevroren, u kunt pakken wat u nodig heeft. Geen extra toevoegingen: E-nummers, smaakversterkers, water etc. Lekker: de knapperige en frisse smaak van bloemkool past perfect bij elke maaltijd.
Belangrijkste punten: De voedingsverschillen tussen verse en diepvriesgroenten zijn zo klein dat het onwaarschijnlijk is dat ze uw gezondheid beïnvloeden . Let bij het winkelen voor diepvriesgroenten op toegevoegde suiker, zout en sauzen.
Bloemkool bewaren in de vriezer
Groenten vers eten is de meeste gezonde manier, maar bloemkool is in de vriezer tot wel 12 maanden houdbaar. Voordat je de bloemkool in kunt vriezen moet je deze echter kort blancheren.
Hoe weet je of de bloemkool klaar is? Heel simpel, pak een vork en prik met je vork in de bloemkool. Kom je er makkelijk doorheen, dan is het gaar. Gaat het nog moeizaam, dan kun je snel weer de deksel op de pan doen en moet de bloemkool nog iets langer garen.
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken. Zo wordt de groente mooi beetgaar. Giet de bloemkool af in een vergiet en breng het gerecht op smaak.
Indien de diepvries groenten in kleine stukjes ingevroren zijn hoeft u deze niet te koken vooraf (bv. erwtjes, wortelkubus 4x4 tot 10x10, mais, fijne boontjes, etc…). De beste manier is om ze onmiddellijk te bakken in vetstof naar keuze.
Meestal hoef je bevroren groenten niet te ontdooien voordat je ermee gaat koken — maar het hangt ervan af wat je maakt. Voor soepen, stoofschotels en pasta's kun je bevroren groenten direct in de pan gooien. Deze gerechten kunnen wat extra vocht verdragen en de warmte zal de groenten ontdooien.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Naast de diepvriesgroenten in een pan met kokend water of in een saus te gebruiken, kunt u de bevroren groenten ook roosteren in de oven. Verwarm de oven dan voor (op een hoge temperatuur) en haal de groenten pas uit de vriezer zodra ze de oven in kunnen.