Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben. Niet alleen soep profiteert van die lekkere versheid. Ook andere gerechten, zoals curry's of eenpansmaaltijden, krijgen door verse groente of de daarvan gemaakte groentebouillon een extra dosis smaak.
Groenten snijden en invriezen
Op die manier kan ik ze gebruiken voor kippennoedelsoep, aardappelsoep, groentesoep of een nieuwe mysterieuze soepvariant. Mijn typische mengsel is 4-6 stengels bleekselderij, 6-8 wortels, 1-2 uien en een paar teentjes knoflook. Blancheren is niet nodig voor soepgroenten. Gewoon snijden en invriezen!
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool bereiden & bewaren
Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht. Je moet de stukken dus niet eerst ontdooien.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Individueel snel invriezen of invriezen op schaal
Nadat de groenten zijn geblancheerd, afgekoeld en uitgelekt, legt u ze in één laag op bakplaten of ondiepe bakplaten en vriest u ze onafgedekt in tot ze stevig zijn (4 tot 6 uur). Vervolgens verpakt en sluit u ze snel af .
Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd.
Q4: Is het veilig om rauw vlees met groenten in te vriezen? Ja. Als je je zorgen maakt over het combineren van rauw vlees met andere ingrediënten, laat me je verzekeren dat het volkomen veilig is .
Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden. Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Spitskool is op een koele plaats met een temperatuur van 12-15°C enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren. Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de vriezer (minimaal -18°C).
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Groenten die zonder blancheren zijn ingevroren, zijn veilig om te eten, maar behouden hun kwaliteit mogelijk niet zo lang. Als u weinig tijd hebt, kunnen stevige groenten zoals broccoli, wortels, maïs en zomer- of winterpompoen worden ingevroren zonder blancheren.
Alle groenten moeten worden geblancheerd en snel worden gekoeld voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd. Uitzonderingen: Gesneden of in blokjes gesneden uien, groene uien, prei en paprika's hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden geconserveerd.
Koel de groenten na het blancheren even lang in ijswater als na het blancheren. Laat ze goed uitlekken. Doe ze in diepvriesbakjes. Bedek ze met ijswater en laat 1/2 inch ruimte over .
Houdbaarheid en opslag
Je kunt drumsticks tot 3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Gebruik ze direct als ze aankomen of je kunt ze blancheren en invriezen voor later gebruik .
Kun je gekookte kip invriezen? Ja, je kunt gekookte kip zeker invriezen (bekijk al deze heerlijke diepvriesvriendelijke kipmaaltijden). Als je het op het bot kookt (we hebben het over drumsticks of hele kippen), kun je het beste het vlees van de botten halen en uit elkaar halen. Doe het in een diepvrieszak, verwijder de lucht en label het.
Technisch gezien kun je rauwe aardappelen invriezen en de blancheerstap overslaan . Ze zullen echter niet zo lang meegaan en hun kwaliteit niet zo goed behouden als aardappelen die geblancheerd zijn voor het invriezen. Bevroren rauwe aardappelen kunnen zompig en korrelig worden. Ik raad ten zeerste aan om ze te blancheren wanneer dat mogelijk is.