Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat. Tomaten moet je daarom alleen eten als ze rijp zijn.
Dat de nachtschade familie giftig is, is een feit. Zo is de meest giftige variant 'wolfskers' (belladonna) dodelijk voor mensen als je 10-12 bessen zou eten. De alkaloïden (chemische samenstellingen) in nachtschade groenten zijn de stoffen die voor irritatie en gevaar kunnen zorgen.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Tomaten: verhitten
Lycopeen staat bekend als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Er zijn zelfs tomaten, de San Marzano tomaten, waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze het risico op bepaalde kankers en op hart- en vaatziekten verkleinen.
Urinezuur is een afbraakproduct van purines; dat zijn eiwitten die vrijkomen tijdens het natuurlijk proces van de afbraak en opbouw van cellen in ons lichaam. Zure voeding, zoals yoghurt, tomaten of citrusvruchten veroorzaken de aandoening niet.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
De aardappel hoort tot de familie van de nachtschades. Dat is een heel grote plantenfamilie en de aardappel heeft een paar heel bekende neefjes en nichtjes. Bekende voorbeelden zijn de tomaat, aubergine en paprika.
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
De zure stoffen en cellulose in tomaten kunnen de afscheiding van maagzuur stimuleren, de gastro-intestinale motiliteit bevorderen en de spijsvertering helpen, maar u moet niet te veel tomaten eten. Het eten van 1 tot 2 tomaten per dag , ongeveer 50-100 gram rauwe tomaten, kan voldoen aan de behoeften van het menselijk lichaam aan vitamines, plantaardige vezels en mineralen.
1. (Snoep)groente. Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is. Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die een positief effect heeft op de gezondheid.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Het klopt dat deze stoffen je stofwisselingsorganen kunnen belasten en zelfs giftig kunnen zijn. Dan moet je er echter extreem veel van binnenkrijgen of tomaten op een ongebruikelijke manier eten. Tomatenbladeren en onrijpe vruchten bevatten bijvoorbeeld veel alkaloïden, dus die kun je beter niet binnenkrijgen.
Tomaten zijn rijk aan een verbinding genaamd lycopeen, die het lipidegehalte kan verbeteren en LDL-cholesterol kan verlagen . Onderzoek suggereert dat het verwerken van tomaten tot sap hun lycopeengehalte verhoogt. Tomatensap is ook rijk aan cholesterolverlagende vezels en niacine.
De rode vrucht is namelijk rijk aan kalium: een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. En hoe optimaler de bloeddruk, hoe minder kans op allerlei hart- en vaatziektes. Ook bevatten tomaten o.a. vitamine C, zink, foliumzuur, calcium, ijzer en lycopeen.
Het innemen van grote hoeveelheden tomatine, vooral bij het eten van onrijpe tomaten of tomatenbladeren, kan echter spijsverteringsproblemen veroorzaken die zich uiten in symptomen als misselijkheid, krampen en diarree.
Sommige mensen denken dat het eten van voedsel uit de nachtschadefamilie, ook wel bekend als nachtschadegroenten, hun artritis kan verergeren. Maar onderzoek heeft aangetoond dat er geen verband is tussen ontsteking en nachtschadegroenten . Voorbeelden van nachtschadegroenten zijn: Tomaten.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.