Over het algemeen geldt dat je spaghetti prima een dag op voorhand kan bereiden zodat je de dag zelf weinig werkt hebt. Vaak smaakt de spaghetti na een dagje trekken zelfs nog beter. Voor het koken van de pasta is het belangrijk dat je voldoende zout aan het kookwater toevoegt.
Kook je pasta nooit te vroeg, maar pas wanneer de saus klaar is. Een saus kun je namelijk net iets langer later pruttelen of even opwarmen, wat absoluut niet geldt voor gekookte pasta.
Je kunt ovenpasta's makkelijk een dag op voorhand maken en koel bewaren. Afbakken doe je het best wel de dag zelf, anders zal de pasta toch wat uitdrogen.
Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta. Helemaal al dente zal 'ie niet meer zijn, maar dit is met afstand de beste manier om je pasta opnieuw te verwarmen. Blijf bij je pan staan, want binnen maximaal een halve minuut zal je pasta perfect gaar zijn.
Kook er nog eens mee
Misschien moet je zelfs 2 of 3 keer een pan met pasta op het vuur zetten! In plaats van telkens nieuw water te nemen, kan je het kookwater van de eerste lading pasta perfect hergebruiken.
Kook de pasta voor het serveren een tweede keer in gezouten water gedurende ongeveer 40 tot 60 seconden en serveer met de gewenste saus. U kunt de pasta ook opwarmen in de saus door ze samen te sauteren. Pasta is goed gaar als deze zacht is aan de buitenkant, maar nog een beetje hard van binnen.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Ja. Je kunt de pasta helemaal doorkoken, dan met ijswater laten schrikken en laten uitlekken, en dan 30 seconden in kokend water leggen als je het opnieuw wilt opwarmen . Je kunt het ook helemaal doorkoken, laten uitlekken en er olie aan toevoegen om het zacht te houden, zodat het opnieuw kan worden opgewarmd zonder het opnieuw te hoeven koken.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
PASTA KOELEN:
Je kunt verse pasta meestal ongeveer een dag in de koelkast bewaren , maar het is het lekkerst als je het zo vers mogelijk eet. Als je maaltijdplannen veranderen, kun je gekoelde pasta in de vriezer leggen voor langere opslag, maar doe dit wel binnen een dag nadat je het hebt gemaakt.
Tijdens het pasta koken zet je liefst geen deksel op de pot. Door er een deksel op te zetten gaat het water schuimen en zal het over de rand op je vuur lekken. Daarnaast moet je af en toe ook door de pasta roeren en de spirelli's of slierten in beweging houden. Zonder deksel gaat dit een stuk makkelijker.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Zout gebruiken tijdens het koken van pasta is een absolute must! Het hoeft niet veel te zijn, maar het maakt je uiteindelijke gerecht echt veel lekkerder. Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt.
Laat gekookte pasta iets afkoelen. Deze kan dan in luchtdichte containers in de koelkast worden bewaard gedurende 3 tot 5 dagen . Bewaar pasta en saus indien mogelijk ook apart. Om op te warmen, doe je de pasta een paar seconden in kokend water; giet af.
Ik voeg een beetje slaolie toe aan de pasta als deze gaar is, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Wanneer u restjes rijst en pasta opmaakt, zorg er dan voor dat u ze helemaal verwarmt tot 165°F en ze meteen opeet . Verwarm hele gerechten niet meer dan één keer opnieuw en bewaar ze niet langer dan een paar dagen, zelfs als ze goed zijn bewaard en gekoeld.
Je kunt je noedels uren voor het serveren koken . Het enige dat je nodig hebt is wat olijfolie, een grote Ziploc-zak en je favoriete pasta. Als je een etentje organiseert, is timing alles. Het serveren van een paar gerechten die verschillende ingrediënten en technieken vereisen, kan zorgen voor een stressvolle kookavond.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Zo vermijd je dat. Kook je pasta in voldoende water. Je hebt 1 liter water nodig per 100 g pasta, en voldoende zout (1 koffielepel per liter water). Boter of olie toevoegen aan het kookwater is overbodig: die blijven boven drijven en mengen zich niet met de pasta.
"Italianen bereiden de pasta in kokend water. Dus zo heb ik het ook geleerd." Toch heeft de culinaire journalist ook de andere methode geprobeerd. "Ze zeggen dat deze methode efficiënter is, omdat de pasta al in het water zit en zo kan opwarmen.