Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
Amandelmelk. Een veilige vervanger van koemelk bij diabetes type 2 is ongezoete amandelmelk. Het woord zegt het al, dit is gemaakt van amandelen. En deze melk heeft het voordeel dat het 0 suikers bevat.
In de Voedingsrichtlijn diabetes 2015 adviseert de Nederlandse Diabetes Federatie de consumptie van verzadigd vet te beperken, maar er wordt expliciet een uitzondering gemaakt voor (volle) zuivelproducten waaronder melk en yoghurt.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
1) Amandelmelk
Ongezoete amandelmelk bevat nul gram suiker, maar levert nog steeds calcium. Het bevat echter veel minder proteïne, namelijk slechts 1 gram per portie.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Mensen met diabetes moeten mogelijk de hoeveelheid gearomatiseerde zoete melk die ze drinken beperken. Mensen met diabetes kunnen ervoor kiezen om melkproducten te gebruiken die vol of halfvol zijn, mager of vetvrij, afhankelijk van hun voorkeur of hun calorie- en voedingsdoelen.
De meeste melkproducten bevatten lactose, dat is een soort suiker. Hier gaat je bloedsuikerspiegel dus van omhoog. De enige uitzondering is kaas, in harde kaassoorten zitten vaak geen koolhydraten of lactose.
Melk is de perfecte snack voor diabetici . Melk biedt voldoende voeding zonder dat de bloedsuikerspiegel te hoog oploopt na het eten. Met name het drinken van 1 glas melk voor het sporten helpt ook om de stofwisseling te verhogen, spierbeweging te bevorderen en het risico op hypoglykemie bij te veel sporten te voorkomen.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Ongezoete half & half is een eenvoudige creameroptie voor mensen met diabetes . Het bevat geen toegevoegde suiker, geen suikeralcoholen of suikervervangers. U kunt meer dan de portiegrootte gebruiken en binnen de suiker- en koolhydraatrichtlijnen blijven.
Een hogere inname van vetrijke zuivelproducten, vetrijke melk en totale kaas werd geassocieerd met een lager risico op prediabetes . Inname van magere melk werd niet-lineair geassocieerd met prediabetesrisico.
Chocolademelk
Het is echter beter om zelf chocolademelk te maken in plaats van het in de winkel te kopen. De merken die u kunt kopen bevatten namelijk vaak veel suiker. Bij regelmatig gebruik kan dit de bloedsuikerspiegel verhogen.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Antwoord. “In de basisbereiding van gistdeeg voor brood hoeft geen suiker. Wit brood wordt gemaakt van geraffineerd wit meel. Geraffineerd meel wordt sneller in je bloed opgenomen, dus is het slimmer om voor volle granen te gaan.”
Ultra-gefilterde melk is speciaal gefilterd zodat er meer proteïne en calcium en minder suiker in zit dan in conventionele melk. Dat betekent dat ultra-gefilterde melk de helft van de koolhydraten bevat. Dus als je je koolhydraten wilt verminderen en je proteïne wilt verhogen, is dit misschien een geweldige manier om dat te doen.
Zit er suiker in melk? Melk bevat het natuurlijke suiker lactose (ongeveer 5 g per 100 ml) zoals fruit van nature onder meer fructose bevat. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen toegevoegde suikers (vrije suikers) en van nature aanwezige suikers (zoals lactose en fructose).
Hier zijn de feiten
Melk bevat 12 gram suiker per kopje – en dat geldt ongeacht of we het hebben over volle melk, 2% melk, 1% melk of magere melk. Toch zou dat geen reden moeten zijn om te twijfelen als je in het zuivelschap staat en de voedingswaarde-etiketten op de melkpakken doorneemt.
Sterker nog: producten als magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen in een gezond voedingspatroon. Het eten en/of drinken van melkproducten (zuivel) als yoghurt hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.