Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Over het algemeen maakt warme, droge radiatorlucht, tocht en felle zon je plant gevoelig voor ziekten. Dus probeer te voorkomen dat je plant daar last van heeft. Is je plant vaak ziek? Zet hem dan eens op een andere plek, dat helpt soms.
Vermijd tocht en hitte
Ze hebben een hekel aan tocht. Bovendien krijgt blad dat een koud raam raakt een thermische schok; het wordt bruin en valt af. Ook aan warmte die te dichtbij komt, hebben planten een broertje dood. Zet ze dus niet te dicht bij een radiator of kachel; daar is de lucht te droog.
Bruine vlekjes: kalk
Verschijnen er veel bruine plekjes aan de randen van het blad? Dit kan erop wijzen dat je de plant bewatert met water dat te veel kalk bevat.
Te veel water geven
Dit leidt dan vervolgens tot het ontstaan van bruine bladeren en het verschijnen van schimmel op je potgrond. Om dit probleem op te lossen, moet je ervoor zorgen dat je plant de juiste hoeveelheid water krijgt. Zorg er dus voor dat de grond tussen gietbeurten door goed kan opdrogen.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Te veel water: de hoofdoorzaak van gele bladeren
Eén van de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren op je plant is overbewatering. Hoewel water essentieel is voor de groei van planten, kan teveel water leiden tot gele bladeren op je plant, een slechte opname van voedingsstoffen en zelfs wortelrot.
Helaas bestaat er geen kamerplant die absoluut niet dood kan gaan. Elke plant heeft zijn eigen unieke vereisten en behoeften, zoals licht, water en voedingsstoffen. Als deze behoeften niet worden vervuld, kan de plant verwelken, ziek worden of afsterven.
Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert. En langzaam sterft de plant af.
Als de planten in een kweekpot staan, kan je de pot onder de kraan houden zodat de aarde goed doorspoelt en overal vocht opneemt. Je kan de planten ook even in een badje of op een schoteltje water zetten zodat de planten van onder het water opnemen in hun wortels. Doe dit totdat ze geen 'nieuw' water meer opnemen.
Heeft je plant een paar bruine bladeren of sterven sommige stelen af? Dan is ie misschien nog te redden door het dode materiaal weg te knippen. Zet je plant op een andere plek, geef 'm minder of juist meer water, vervang de potgrond en kijk wat er gebeurt.
Hoe lang leven kamerplanten gemiddeld? Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Wanneer die nog vrij klein is zou je die eventueel vanaf de zijkant met een stokzaag tot tegen de grond kunnen afzagen. Hang er een zwarte plastieken zak over, hij zal dan wel afsterven. Een paar zakken strooizout ertussen kappen kan ook helpen, relatief goedkoop, niet zo erg als herbicides en relatief snel.
Een levende tak is aan de binnenkant groenig van kleur. Krab met een schoon mesje, bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen de kluit, over een tak zodat de binnenkant zichtbaar wordt. Verschijnt een bruine kleur? Dan is de kans groot dat je plant dood is.
Planten zorgen voor een schone lucht in huis
Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis.
Planten in slaapkamer gezond? Altijd gedacht dat planten in je slaapkamer ongezond zijn? Wel, dan is er goed nieuws: kamerplanten hebben zelfs een positief effect op onze slaap, gezondheid en de luchtkwaliteit in huis. Het grote argument om planten te weren is omdat ze 's nachts onze zuurstof afnemen.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Dode of vergeelde bladeren en stengels snoeien
Ze zullen nooit meer groen of mooi worden, dus het is een goede gewoonte om ze zo snel mogelijk af te knippen. Knip de beschadigde delen af met een schaar in een hoek van 45 graden, net boven de gezonde knoop, en knip altijd terug naar groen, gezond weefsel.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door te veel water, droge (radiator) lucht, een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, te veel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.