Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
1. Aardappelen. Aardappelen opnieuw opwarmen is mogelijk, maar dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Wilt u gekookte aardappelen warmhouden? Giet ze dan af, stoom ze droog en leg vervolgens tussen pan en deksel een schone theedoek. Op deze manier slaat de condens niet tegen de deksel, maar trekt hij in de doek. De aardappelen blijven lang warm zonder glazig te worden van het vocht.
Spinazie en andere bladgroenten
Bladgroenten bevatten een hoge concentratie aan nitraten, die bij elke nieuwe verhitting telkens meer nitrieten (een schadelijke stof) produceren.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
De aardappels grondig wassen, in dunne plakjes snijden, en op iets lagere temperatuur (180 graden in heteluchtoven) langer in de oven laten staan. De exacte bereidingstijd hangt van diverse factoren af, zoals het soort aardappel en de dikte van de plakjes. Wij raden je aan om na 40 min.
Heerlijke gekookte aardappelen in een handomdraai uit de magnetron. Verdeel de geschilde en gewassen aardappelen in stukken, kook ze 6-7 minuten op 800 Watt en voeg wat kruiden of zout toe. Eet smakelijk!
Schil aardappels tot 24 uur van tevoren en bewaar in stukken afgedekt in water in de koelkast of – als het niet vriest – buiten! Kook ze voor het serveren in vers water met zout in 15-20 min. gaar. Van tevoren koken en weer opwarmen levert weinig tijdwinst op.
Aardappelen niet in de koelkast bewaren
Het is niet goed voor aardappelen om ze te bewaren in de koelkast, het klopt dat dit een donkere en koele plaats is maar de koelkast is te vochtig om de aardappelen in te bewaren dus kunnen ze gaan rotten. Door de kou van de koelkast word de kwaliteit ook heel snel minder.
Heb je al aardappelen geschild en wil je die bewaren? Doe ze dan in een bak met water en zet ze in de koelkast. Je kunt ze nu ongeveer twee dagen laten liggen.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Aardappels koken
Was de aardappels en verwarm de Airfryer voor op 150 graden Celsius. Wanneer de Airfryer warm is bak je de aardappelen 30 minuten.
Water is je beste vriend
Tenzij je je groenten, vlees, aardappelen en zelfs je pizzakorst op voorhand met enkele druppels water besprenkelt. Pasta- en rijstschotels kan je ook beter opwarmen met een deksel of plasticfolie erover. Zo kan het vocht niet ontsnappen en blijft je eten lekker smeuïg en sappig.
Al het eten wat gekookt, gestoomd of gepocheerd kan worden, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, maar ook vlees en vis. Het voordeel is dat je met de magnetron minder of geen vocht hoeft te gebruiken. In water oplosbare vitamines, zoals vitamine C, blijven daardoor beter behouden.
Kortom, de aardappel is een gezonde knol die naast koolhydraten ook nog zorgt voor voedingsvezels, vitamines en mineralen. Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte pasta en rijst ongeveer 75 procent meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Mensen kunnen het onder meer krijgen door verkeerd ingemaakt, bewaard of bereid voedsel. Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!