Vlees heeft grijze of bruinachtige kleur Het vlees in het midden van de verpakking komt niet in aanraking met zoveel zuurstof. Daardoor heeft het ook paarse tinten, die grijs kunnen lijken naast de rode stukjes. Zolang dat de enige verandering is, is het vlees veilig om op te eten.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken en de kerntemperatuur meten voor de juiste garing. Voor een rare biefstuk hou je een temperatuur van 45-50 graden aan. Voor een medium biefstuk hou je een temperatuur van 60 graden aan en voor een well-done biefstuk moet de kerntemperatuur 70 graden zijn.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Wat kan er gebeuren als je slechte biefstuk eet? Het eten van "slechte" of ranzige biefstuk hoeft je niet per se ziek te maken, maar het kan wel. Rundvlees kan ziekteverwekkers bevatten zoals E. Coli en stafylokokken die geassocieerd worden met door voedsel overgedragen ziekten en symptomen die variëren van koorts en maagkrampen tot misselijkheid en overgeven .
Door je steak direct na aankoop goed te verpakken en in de koelkast te bewaren, kun je het tot 3-5 dagen vers houden. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is invriezen de beste optie, waarbij de kwaliteit behouden blijft gedurende 6-12 maanden.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u wat verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Bij een voedselvergiftiging ontstaan de klachten veel sneller na het eten van besmet voedsel. De klachten duren ongeveer een dag.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
dat komt omdat het myoglobine-eiwit, dat mij mijn kleur geeft, van kleur verandert als het wordt blootgesteld aan zuurstof . En uiteindelijk, als het te lang wordt blootgesteld, wordt het gewoon bruin en verandert het nooit meer van kleur. Maar deze biefstuk is net zo veilig om te eten.
Controleer de kleur
De binnenkant van rauw gehakt kan grijsbruin zijn door een gebrek aan zuurstof. Dit duidt niet op bederf. U moet gehakt echter weggooien als het aan de buitenkant bruin of grijs is geworden, omdat dit aangeeft dat het begint te rotten .
Daarnaast kunt u de verse vleeskleur ook behouden door vacuümverpakken, gemodificeerde atmosfeer verpakken en antioxidanten toe te voegen . Naast invriezen en koelen is vacuümverpakken momenteel de meest gebruikte maatregel voor het conserveren van vlees.
Een ander belangrijk nadelig effect van thermische behandeling is lipide-oxidatie , een belangrijke oorzaak van de bederfelijkheid van vlees, wat leidt tot ongewenste geuren, ranzigheid, textuurverandering, verlies van essentiële vetzuren of de productie van giftige verbindingen (Alfaia et al., 2010, Broncano et al., 2009).
Vers gehakt kan tijdens de houdbaarheidsperiode een aantal kleurveranderingen ondergaan. Dit gebeurt op natuurlijke wijze en een bruine kleur net onder het oppervlak betekent niet dat het vlees oud, muf of onveilig is om te eten .
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
tip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
De textuur ziet er slijmerig uit of voelt slijmerig aan
Dit komt omdat een van de meest voor de hand liggende tekenen van een bedorven bevroren biefstuk een verandering in de textuur is. Bedorven biefstuk ontwikkelt vaak een plakkerig, slijmerig oppervlak, dat anders aanvoelt dan het normale, licht vochtige oppervlak.
Veiligheid van rundvlees
Bewaar ingepakt vlees op een bord of pan om druppels op te vangen die andere voedingsmiddelen kunnen besmetten. Over het algemeen kunt u verwachten dat u rundergehakt één tot drie dagen na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, afhankelijk van hoe het is behandeld. Steaks blijven waarschijnlijk nog een dag of twee goed.
Recent onderzoek toont aan dat het eten van een klein biefstuk iedere dag net zo gezond is als stoppen met roken. Personen die veel eiwitrijk voedsel eten, hadden volgende de Noorse onderzoekers een lagere bloeddruk en gezondere aderen. Hierdoor was de kans dat ze een hartaanval of beroerte kregen een stuk kleiner.
De optimale oppervlaktekleur van vers vlees (d.w.z. kersenrood voor rundvlees, donker kersenrood voor lamsvlees, grijsroze voor varkensvlees en lichtroze voor kalfsvlees ) is zeer onstabiel en van korte duur.
Een goed biefstukje heeft een grove marmering van wit vet over het gehele stuk vlees. Deze zal bij de bereiding goed smelten in het vlees en een sappig en mals eindresultaat geven. Als dit bijna niet te zien is of een bruine/gele tint heeft, is het vlees oud en moet je het absoluut vermijden.
Is het nog veilig om te eten of moet je het weggooien? Het goede nieuws is dat, zelfs als er een kleurverandering optreedt, het vlees of gevogelte nog steeds prima te eten is als het goed in de koelkast of vriezer wordt bewaard en binnen een veilige periode wordt geconsumeerd (tot twee dagen voor gehakt en vijf dagen voor andere stukken).
Tijdens het bakken worden voedingsmiddelen bruin en dit bruinen wordt de maillardreactie genoemd. Het bruinen is een chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren. Omdat er altijd wel eiwitten en suikers aanwezig zijn in ingrediënten, bedrijft iedere kok onwillekeurig maillard-chemie.