Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Deze bacteriën zijn te vinden op producten zoals rauw vlees, rauwe groente, ei of melk. U kunt een voedselvergiftiging krijgen door deze producten te eten, maar andere veelvoorkomende oorzaken van voedselvergiftiging zijn: Handen te schudden met iemand die het virus, de bacterie of de parasiet draagt. Kruisbesmetting.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Aarzel dus niet om het advies van een arts in te winnen. Let er in elk geval op dat u voldoende drinkt en rust goed uit. U eet ook het best wat licht verteerbaar voedsel: beschuit, bouillon, yoghurt, rijst ... Vermijd voedingswaren die pikant zijn of slecht verteren, zoals paprika's en champignons.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Wat betekent 'Te gebruiken tot'?
De uiterste consumptiedatum van een voedingsproduct staat aangeduid als “Te gebruiken tot”. Hierbij gaat het om producten die op korte tijd kunnen bederven en waarbij opeten na bederf een risico voor de gezondheid kan inhouden.
Tot wanneer je iets nog kunt eten, staat aangegeven met de 'te gebruiken tot' datum op de verpakking. Na de TGT-datum kunnen er zoveel bacteriën zijn dat je er ziek van wordt. Na deze datum kun je het dus beter weggooien.
Zeer bederfelijke voedingsmiddelen
Deze categorie omvat, maar is niet beperkt tot, de volgende verse voedingsmiddelen: rauwe groenten, rauw fruit, rauwe melk, vis, gevogelte en rood vlees . Van deze voedselgroepen zijn verse rauwe vruchten het minst vatbaar voor bacteriële bederf, omdat de pH van het fruit de bacteriële groei vertraagt.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.