7-8 maanden: geschikt broodbeleg baby Wij vinden dat zelf immers ook lekker. Geschikt smeerbaar broodbeleg voor baby's is: smeerkaas. appelstroop.
Hoewel in appelstroop en jam ook veel suiker zit, kun je dit wel dagelijks aan je kind geven. Als je kind verder gezond eet, is één boterham met jam of appelstroop per dag prima. Jams zijn er in vele soorten en smaken. De gezondste keuze is een suikervrije jam.
In appelstroop zit veel suiker, maar ook ijzer. IJer krijgen kinderen meestal net genoeg binnen en dus kan een boterham met appelstroop geen kwaad. Er bestaat ook appelstroop waaraan geen suiker is toegevoegd. Het gaat dan om pure appelstroop, die alleen van appel is gemaakt.
Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken.
Om aan die hoeveelheid groente en fruit te komen, kun je je dreumes of peuter ook groente en fruit op zijn brood geven. Denk bijvoorbeeld aan plakjes tomaat, komkommer, paprika of avocado op zijn boterham met kipfilet. Ook een boterham met hüttenkase smaakt nog lekkerder met een paar plakjes aardbei erop.
De eerste keer brood eten voor je baby
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Welk brood is het meest geschikt? In brood zitten vezels. De darmen van je baby moeten hieraan wennen. Kies daarom in het begin niet voor volkorenbrood.
Rauw voedsel niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 5: vlees, melk, kaas, vis... De volgende voedingsmiddelen worden afgeraden voor kinderen jonger dan 5 jaar: rauwe melk en kaas gemaakt van rauwe melk, met uitzondering van geperste gekookte kazen zoals Gruyère of Comté.
7-8 maanden: geschikt broodbeleg baby
Wij vinden dat zelf immers ook lekker. Geschikt smeerbaar broodbeleg voor baby's is: smeerkaas. appelstroop.
Omdat appelstroop veel suiker bevat staat het niet in de Schijf van Vijf. Dat geldt ook voor andere vormen van zoet beleg. Maar je kunt wel elke dag kiezen voor een boterham met zoet beleg, zoals appelstroop, als je verder gezond eet. In het geval van appelstroop geldt dit als dagkeuze.
Appelstroop is niet gezond, dus het heeft ook niet heel veel zin om de verschillende soorten te vergelijken. Pure appelstroop bevat dan wel iets minder suiker, het gaat nog steeds om ongeveer 55%. En het ijzergehalte ligt hier lager, dus daarvoor hoef je het al helemaal niet te doen.
De Rinse Appelstroop van Frutesse bevat extra ijzer, wat bijdraagt om je kindje lekker te laten groeien. De smaak van de stroop is een avontuur op zich; leuk om je kindje te laten proeven en mee laten kliederen. Op brood en pannenkoeken bijvoorbeeld.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Het is heel zoet, maar wel een natuurproduct. Tot 1 jaar mag een kind geen honing. Appelstroop bevat vaak beetwortelsap of suikerbietenstroop, een suikervariant. Er zijn in de supermarkt ook varianten zonder toegevoegde suiker: AH Biologisch appelstroop en Zonnatura Zonnestroop met peer en appel.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is. Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Wanneer u brood en toast moet introduceren. Er is geen perfect schema voor wanneer u brood of toast moet introduceren bij uw baby. De Academy of Pediatrics (AAP) geeft groen licht voor het starten met een verscheidenheid aan vaste voeding vanaf ongeveer 6 maanden oud — en brood kan vanaf deze leeftijd worden toegevoegd .
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Begin niet met hapklare stukjes! Nieuwe vaste voedseleters van 6 maanden oud hebben grotere stukken nodig dan 9 maanden oude! Meestal is het het beste om te beginnen met stukjes voedsel ter grootte van een vinger of twee vingers .
Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes.
Je kan komkommer raspen of pureren. In combinatie met ander groente en fruit is hij ook erg lekker. En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten.
Een baby van 6-10 maanden heeft eigenlijk nog niet veel broodbeleg nodig. De boterham besmeren met zachte margarine of boter is genoeg! Die opties zijn rijk aan goede vetten en vitamine A, D en E, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van je baby.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft. Een klein schaaltje naturel yoghurt met een beetje geprakt fruit erdoor is een gezond toetje voor je kind, maar hoeft niet.