Je hebt het dus eigenlijk niet nodig en eet het best met mate. Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur.
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Populair zoet beleg, zoals chocopasta, jam of hagelslag, zitten daarentegen boordevol suikers. Deze vette en zoete bestanddelen verhogen het risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Er zijn veel gezondheidsvoordelen van fruitjam . In tegenstelling tot boter, margarine, Nutella en kaas, dragen jams niet bij aan het cholesterol- en vetgehalte van uw lichaam. Jam helpt een gezond gewicht te behouden wanneer u de aanbevolen portiegroottes volgt. Pectine is een stof die in alle soorten fruit zit.
Ze brengen vooral veel suiker en/of vet aan. Je hebt het dus eigenlijk niet nodig en eet het best met mate. Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur.
Pindakaas is een goede bron van eiwitten en gezonde vetten: twee macronutriënten die essentieel zijn voor je herstel. Net als bij confituur, zijn er ook pindakaassoorten op de markt waaraan onnodige additieven en zoetstoffen zijn toegevoegd. Idealiter bevat je pindakaas slechts één ingrediënt, namlijk pindanoten.
Hoe gezond is appelstroop? Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker. Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
De meeste jams bevatten ongeveer 50 calorieën per eetlepel. Nutella bevat geen fruit en veel meer calorieën . Ja, mensen smeren Nutella op toast zoals ze dat met jam zouden doen, maar je kunt ook Hershey's smelten en het op je toast smeren; dat maakt gesmolten melkchocolade nog geen "jam". Er zijn uiteraard ook wat gezondheidsrisico's.
Jam op toast is niet de gezondste keuze, omdat het niet veel voedingsstoffen biedt . Als je overstapt op een banaan, krijg je meer vitaminen, mineralen, vezels en word je geholpen om je 5-a-day binnen te krijgen – en blijf je ook langer vol. Probeer al je maaltijden te laten bijdragen aan 5-a-day.
Brood en Jam
Eigenlijk is brood laag in eiwitten en vet en zeer hoog in simpele koolhydraten. In dit geval is jam hoog in suiker, wat ons energie kan geven voor slechts een uur. Dat betekent dat het eten van deze twee is als het oproepen van hunkering na een tijdje. Ook verhoogt het suiker, vertraagt het de stofwisseling en kan het maagproblemen veroorzaken .
Zorg voor energie en uithoudingsvermogen tijdens stress en inspanning. Verminder het risico op een beroerte, hartaanval en alle andere mogelijke hart- en vaatziekten. Verminder de kans op en ontwikkeling van verschillende soorten kanker en help mogelijk om huidige kankers te genezen, met name mond-, maag- en colon-rectumkanker. Verlaag onze bloeddruk.
Eet je graag confituur? Kies dan voor de puur fruit van Damhert, want deze is nu eenmaal gezonder dan andere confituren gezoet met suiker. Deze confituur bestaat 100% uit fruit, want naast de 50% vruchten is het geleermiddel, de zuurteregelaar en de suiker ook afkomstig van fruit.
Een portie van twee eetlepels bevat 200 calorieën, 21 gram suiker en 12 gram vet . Het bevat ook kleine hoeveelheden proteïne, ijzer en calcium. Dit is niet veel voedingswaarde en veel van de ingrediënten zijn slecht voor je gezondheid. Nutella smaakt zoet omdat het een grote hoeveelheid suiker bevat.
Nutella wordt vaak op de markt gebracht als een gezond ontbijt of tussendoortje, maar het bestaat eigenlijk voor 55% uit suiker. Dit brengt het qua voedingswaarde erg dicht bij alle chocolade snoepjes op de markt .
In het debat tussen Nutella en Pyure Hazelnut Spread komt Pyure naar voren als de superieure keuze voor degenen die op zoek zijn naar een suikerarme, keto- en veganistische* optie. Nutella heeft misschien zijn aantrekkingskracht, maar als je factoren als suikergehalte en ingrediënten in overweging neemt, springt Pyure eruit als de duidelijke winnaar.