Het bewaaradvies van gezouten boter is een maand in de koelkast en zes maanden in de vriezer. Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.
Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Vloeibaar bakboter staat in de Schijf van Vijf, omdat het weinig verzadigd vet bevat. Verzadigde vetten zijn de "slechte" vetten. Krijg je hier teveel van binnen dan verhoogt je LDL-cholesterol. Dit zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Volgens de experts op de site: Boter is ongeveer 6-9 maanden houdbaar in de koelkast. Als er een "ten minste houdbaar tot"-datum op de verpakking staat, dan is de boter nog minstens een maand houdbaar na die datum, mits deze op de juiste manier is bewaard.
Boter verhit je best tot maximaal 150°C (daarna verbranden de melksuikers en -eiwitten) en zeker niet boven de 177°C. Vanaf dan kunnen ook de vetten in boter verbranden en rook afgeven. Dat staat bekend als het zogenaamde rookpunt van een product.
Als je ranzige boter eet, word je dan ziek? Waarschijnlijk niet , maar je zou wel maagklachten kunnen krijgen.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken.
Het is echt interessant als je je verdiept in de wetenschap erachter en een deel ervan heeft te maken met het specifieke dieet van de koeien waar de boter vandaan komt. Boter krijgt die gele kleur van een pigment genaamd bètacaroteen . Je bent misschien al bekend met bètacaroteen uit wortels.
Zodus: zowel voor bakboter als voor olie krijg je vooral een slechte geur of smaak als het product vervallen is. Je neus is voor deze producten dus een ideale controle. Voor bakboter kunnen er ook veiligheidsproblemen optreden, waardoor je dit product toch best niet te lang over tijd laat gaan.
Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Lang voordat het het punt bereikt waarop het gaat schimmelen, zal boter ranzig worden en een onaangename smaak en geur ontwikkelen. Zelfs in dit stadium word je er niet ziek van (hoewel de geur dat in extreme gevallen wel kan doen).
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je moet het niet gebruiken na die datum. Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Gebruik na afloop van de houdbaarheidsdatum
Controleer op vreemde geuren of verkleuring voordat u het product gebruikt na de gedrukte datum. Fysieke scheiding of veranderingen in textuur kunnen erop duiden dat de margarine bedorven is. Vermijd consumptie als het product een ongebruikelijke smaak heeft of als er twijfels blijven bestaan over de veiligheid ervan .