Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
In een te grote pan zal de boter of olie te heet worden. Waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren. Het is het fijnste om in een pan met antiaanbaklaag te bakken. Hierdoor hoef je niet veel boter of olie te gebruiken en het ei blijft niet aan de bodem kleven.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en mineralen. Elke dag een ei draagt bij aan een evenwichtige voeding en is goed voor de lijn. Wie gevarieerd eet en bewust omgaat met verzadigde vetten, kan gerust een eitje meer eten.
Verhit de pan en voeg de eieren toe
Roer er een beetje boter doorheen. Olijfolie of spekvet werkt ook prima. Voeg elk ei langzaam toe, zodat het eiwit net iets begint te koken voordat de dooier de pan raakt. Zo krijg je mooi gedefinieerde gebakken eieren met gecentreerde dooiers.
Keramische anti-aanbaklaag (Ceramic)
De laag werkt goed en een eitje bakken (het beste test object) kan gewoon zonder boter (maar we raden altijd een beetje olie of boter aan).
Eieren kun je op verschillende manieren bakken. Op hoog vuur in olijfolie bijvoorbeeld, waardoor het eiwit krokant wordt.
Als je een eetlepel olijfolie of avocado-olie aan de pan toevoegt, kun je ook wat extra gezondheidsvoordelen aan je eieren toevoegen. Beide oliën worden beschouwd als "gezonde vetten" die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen . Olijfolie wordt ook beschouwd als een antioxidant die ontstekingen kan helpen bestrijden.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een klein beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet en dus helemaal niet slecht.
Onze experts in de Good Housekeeping Test Kitchen gebruiken meestal antiaanbakpannen voor hun eierrecepten. Eieren zijn notoir plakkerig, waardoor ze moeilijk om te draaien of schoon te maken zijn van roestvrij staal of gietijzer. Om het koken van eieren in roestvrij staal te verfijnen, moet u waarschijnlijk een royale hoeveelheid olie of boter gebruiken.
Keramische koekenpannen zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Deze pannen bevatten geen schadelijke chemicaliën zoals PFOA of PFTE, die vaak gevonden worden in traditionele anti-aanbaklagen.
Het begint met een goede basis, de pan. Mensen die regelmatig eieren bakken hebben er vaak een speciale pan voor. Het is in ieder geval het beste om er één te gebruiken met een anti-aanbaklaag.
Giet water in de pan, genoeg om het ei te bedekken (of grotendeels te bedekken). Wacht tot het water kookt. Laat de eieren voorzichtig in de pan zakken en als je een deksel hebt, doe dan de deksel op de pan. Je kunt de temperatuur verlagen naar medium in plaats van hoog en de eieren 5-8 minuten laten koken, afhankelijk van hoe zacht je de dooiers wilt hebben.
DE MAGNETRON
Je kunt een scheutje melk toevoegen om de eieren vochtig te houden, en je favoriete groenten (al gekookte groenten werken het beste), kaas en zout en peper voor de smaak, indien gewenst. Roer je mengsel even door en zet het in de magnetron om op hoog te koken gedurende 45 seconden tot 1 minuut.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Ingrediënten. Voor ons recept voor gefrituurde eieren heb je de volgende items nodig: 4x Verse eieren. Frituurolie ( palmolie is de allerbeste optie om te frituren )