De boosdoener: ethyleen Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd. Verse appels kun je op die manier wel tot een maand lang bewaren!
Als je ze op het aanrecht bewaart, blijven ze zeker een week of twee goed. Zijn ze daarna nog niet op? Bewaar ze dan in de koelkast. Let er dan wel op dat je ze apart van andere groenten en fruit bewaart, want appels geven gassen af die zorgen dat je ander fruit sneller rijp is.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Het langere antwoord is nee, maar soms wel. Meestal is er geen reden om appels in de koelkast te bewaren. Sterker nog, het koelen van appels kan ervoor zorgen dat ze sneller smaak en zoetheid verliezen . Bovendien kan het koelen van appels hun knapperigheid beïnvloeden.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Om ze vers te houden, wikkel je de appels in een vochtige papieren handdoek of doe je ze in een plastic zak met gaten . Zorg ervoor dat je de appels uit de buurt van andere producten bewaart, want het ethyleengas dat appels afgeven, zorgt ervoor dat andere soorten fruit en groenten sneller rijpen.
Voor maximale versheid in de keuken, bewaar een kom met hele appels uit direct zonlicht. Voor meer dan een kom vol, raadt Gipe-Stewart aan om appels in de onderste lade van de koelkast te bewaren, waar ze langer meegaan "maar het hangt echt af van de variëteit," stipuleert ze.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Appels die niet bedoeld zijn voor de verse markt worden opgeslagen bij lage temperaturen, met lage zuurstofniveaus en hoge koolstofdioxideniveaus . Hoewel dit de natuurlijke productie van ethyleen en de effecten daarvan door de appels vertraagt, moeten er vaak fungiciden worden toegepast om te voorkomen dat schimmelrot zich vastzet.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Appels bewaren kun je het beste zo doen
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Ze geven de voorkeur aan de koeling . Appels blijven het langst houdbaar als ze op 31-36 graden Fahrenheit worden bewaard. Dus je wilt ze in het koelste deel van de koelkast bewaren. De meeste koelkasten thuis worden niet zo koud omdat de rest van je eten zou bevriezen, maar hoe kouder hoe beter.
Als u grotere hoeveelheden hebt, zoek dan een koele, donkere (of schemerige) plek die relatief vochtig is, zoals een kelder of garage. Het is het beste als de temperatuur dicht bij het vriespunt blijft, maar niet eronder! Wikkel elke appel — bij voorkeur met het steeltje eraan — in een stuk krant of kraftpapier . Het papier houdt de appels gescheiden.
Wacht in plaats daarvan met het wassen van appels totdat u ze wilt eten. #3 Bewaar op een constante temperatuur: Appels moeten op een constante temperatuur worden bewaard. De beste plek is in een geperforeerde plastic zak in de fruitlade van uw koelkast in de keuken .
Gecontroleerde atmosfeer is de sleutel om appels het hele jaar door te bewaren: het zout Na de oogst kunnen appels maandenlang worden bewaard in opslagruimtes met gecontroleerde atmosfeer, waar de temperatuur, zuurstof-, koolstofdioxide- en vochtigheidsniveaus zo worden aangepast dat ze in winterslaap gaan.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.