Er zijn niveaus waterstofcyanide (HCN) gemeten tussen 1500 en 2500 mg/kg voor bittere amandelen en tussen 2300 en 2980 mg/kg voor bittere abrikozenpitten die moeten worden beoordeeld. Het waterstofcyanideniveau in zoete abrikozenpitten ligt tussen 300 – 500 mg/kg.
Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld hoeveel abrikozenpitten je veilig kunt eten per dag. Deze veilige hoeveelheid wordt al overschreden bij drie kleine of een halve grote abrikozenpit per dag voor volwassenen. Voor kinderen is één kleine pit al gevaarlijk.
In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Zo werden 3 kersenpitten een man in Engeland bijna fataal. Waarom? Omdat de pitten van kersen cyanide bevat. Kauwen op 2 kersenpitten en doorslikken kan daardoor al je einde betekenen als je pech hebt.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Dadels zijn steenvruchten en bevatten een grote harde pit die niet eetbaar is. Ze groeien in trossen, net als bananen en groeien alleen aan de vrouwelijke bomen.
Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Vitamine B17 – ook bekend als amygdaline – is al vaak gebruikt in de kankertherapie en kan ook worden omschreven als een “natuurlijk chemotherapeutisch middel” vanwege zijn werkingsmechanisme. Een ander effect van amygdaline is de pijnstillende werking ervan.
Per 100 gram bevatten ze maar liefst 14,4 gram vezels. De vitamines A, B1 (thiamine), B3 (niacine) en E zijn allemaal in de gedroogde abrikoos te vinden en hebben verschillende belangrijke functies in je lichaam.
Te veel amygdaline consumeren veroorzaakt cyanidevergiftiging . De symptomen van cyanidevergiftiging zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid, koorts, verwardheid, blauwe verkleuring van de lippen en huid door een laag zuurstofgehalte in het bloed, leverschade, zeer lage bloeddruk, zenuwschade, coma en overlijden.
Het consumeren van 50 bittere amandelen binnen een korte tijd zou dodelijk zijn voor een volwassene, terwijl 5 bittere amandelen giftig kunnen zijn voor kinderen. De dodelijke dosis amygdaline is 0,5–3,5 mg/kg voor volwassenen (Jaszczak-Wilke et al., 2021).
Daar is een heel goede reden voor te geven: appelpitjes bevatten stoffen die in je lichaam zorgen voor de vorming van cyanide. Cyanide valt niet bepaald binnen de schijf van vijf: een gram ervan is al dodelijk. Ook kersenpitten en abrikozenpitten bevatten dat spul, waaraan je dus werkelijk kan overlijden.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Alles hangt af van de dosis. Enkele jaren geleden waarschuwde de Nederlandse Wareninspectie nog tegen de hoge dosissen blauwzuur in bittere amandelen en sommige abrikozenpitten. Voor een volwassene kan de consumptie van ca. 30 gram abrikozenpitkernen of bittere amandelen al dodelijk zijn.
Er zijn niveaus waterstofcyanide (HCN) gemeten tussen 1500 en 2500 mg/kg voor bittere amandelen en tussen 2300 en 2980 mg/kg voor bittere abrikozenpitten die moeten worden beoordeeld. Het waterstofcyanideniveau in zoete abrikozenpitten ligt tussen 300 – 500 mg/kg.
Veel gedroogde abrikozen worden behandeld met zwaveldampen, wat zorgt voor langere houdbaarheid en kleurbehoud. Zo blijven de abrikozen mooi oranje! De ongezwavelde abrikozen zijn minder mooi van kleur en wat minder lang houdbaar, maar zijn wel voller van smaak en zonder kunstmatige toevoegingen.
Gedroogde abrikozen bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vitaminen en mineralen, maar hun hoge natuurlijke suikergehalte kan de spijsvertering verstoren als ze in overmaat op een lege maag worden geconsumeerd. Om ze een beter verteerbaar tussendoortje te maken, kunt u gedroogde abrikozen combineren met een eiwitbron of volkoren granen .
Het dodelijkste gif ter wereld komt van de bacterie Clostridium botulinum. Met slechts 200 gram zou je iedereen op aarde kunnen doden. Krijg je botuline binnen, dan krijgt je zenuwstelsel een funeste klap, met extreme pijn en de dood tot gevolg.
Je speeksel breekt de stof amygdaline in de appelpit op, in suikers en cyanide. Ongeveer 1 milligram cyanide per kilo lichaamsgewicht is genoeg om een menselijk wezen te doden. Dat is 77 milligram voor een gemiddelde Nederlander van 77 kilo. Appelzaadjes bevatten ongeveer 0.7 milligram blauwzuur per gram.
Blauwzuur bleek door zijn eigenschappen een uitermate geschikte kandidaat te zijn om te dienen als pesticide (door het toepassen van de Zyklon-methode), en werd ook gebruikt in concentratie- en vernietigingskampen in de vorm van Zyklon-B door het Naziregime.