De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Meer wetenswaardigheden over maismeel
Maizena is puur het zetmeel van mais en wordt gebruikt als een bindmiddel. U kunt er dus geen baksels mee bereiden. Maismeel is ook iets anders dan maisbloem. Maisbloem is gezeefd maismeel, en bevat veel minder vezels.
Tarwebloem als bindmiddel
Je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken om te binden. Houd er rekening mee dat je bijna het dubbele nodig hebt vergeleken met maizena. Ook van bloem maak je eerst een papje voordat je het toevoegt om klontjes te voorkomen.
Kan ik bakken zonder bloem? We noemden custard en griesmeel al als mooie vervanger voor bloem. Maar wist je dat zelfrijzend bakmeel, maizena of pannenkoekenmix ook heel goede bloemvervangers zijn? En de kans is groot dat je hiervan nog wel iets in je keukenkastjes hebt staan.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Maizena is een glutenvrij, volledig zetmeelpoeder dat altijd wordt gemaakt van het endosperm van de maïskorrel. Bloem kan worden gemaakt van elk soort graan (inclusief maïs), maar bloem voor alle doeleinden wordt gemaakt van tarwe (dat gluten bevat) en wordt gebruikt als basis voor de meeste gebakken goederen.
Omdat maizena puur zetmeel is, heeft het twee keer zoveel verdikkingskracht als bloem , wat slechts gedeeltelijk uit zetmeel bestaat. Er is dus twee keer zoveel bloem nodig om dezelfde verdikking te bereiken als maizena. Om sauzen te verdikken, wordt maizena eerst gemengd met koud water, wat een slurry wordt genoemd.
Maizena geeft een heel andere textuur dan gewone bloem , en natuurlijk is de smaak ook iets anders. Gebaseerd op wat ik me herinner van het werken met maizena bij het bakken, geeft het een iets zoetere en veel knapperigere textuur, in ieder geval op de korst.
Het is belangrijk om op te merken dat maizena twee keer zoveel verdikkingskracht heeft als bloem. Als je maizena moet vervangen om vloeistof te verdikken in een recept dat ¼ kopje (vier eetlepels) bloem vereist, heb je slechts twee eetlepels maizena nodig.
Wanneer maizena wordt toegevoegd aan vloeistoffen en verwarmd, absorbeert het vocht en vormt het een gelachtige substantie die helpt om de consistentie van het gerecht te verdikken. Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten.
Bloem voor alle doeleinden: U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden . Voor elke eetlepel maizena gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta en voeg dit toe aan de saus terwijl deze suddert. Door de bloem in de saus te koken, verdwijnt de bloemsmaak.
Maizena kun je makkelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt (anders proef je het terug). Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem minder voedzaam dan meel.
Bruinen voegt meer smaak toe aan de jus en verwijdert de smaak van rauwe bloem. Je maakt in feite een roux. Wij vinden dat jus op basis van bloem beter blijft en later beter opwarmt, daarom gebruiken we liever bloem dan maizena om jus te maken, tenzij we een gast hebben die glutenvrij eet .
Maizena heeft twee keer zoveel verdikkingskracht als bloem . Wanneer een jus, saus, soep of stoofpot recept om bloem vraagt, gebruik dan de helft van de hoeveelheid maizena om te verdikken. Om hete vloeistoffen te verdikken, meng je eerst maizena met een beetje koud water tot het glad is. Roer geleidelijk door de hete vloeistof tot het gemengd is.
Voor elke kop vloeistof die u wilt verdikken, begint u met 1 eetlepel maizena in een kleine kom. Voeg een gelijke hoeveelheid koude vloeistof toe en roer tot er een gladde pasta ontstaat. Dit is uw slurry. Klop de slurry door de hete, sudderende vloeistof die u wilt verdikken.
Maïsbloem is een geel poeder gemaakt van fijngemalen, gedroogde maïs, terwijl maïszetmeel een fijn, wit poeder is gemaakt van het zetmeelachtige deel van een maïskorrel . Beide kunnen verschillende namen hebben, afhankelijk van waar u woont. Maïsbloem wordt op dezelfde manier gebruikt als andere soorten meel, terwijl maïszetmeel voornamelijk wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.
Is bakpoeder en maizena hetzelfde? Deze twee delen misschien wel plankruimte in uw voorraadkast, maar hun rol bij het bakken is werelden van elkaar verwijderd. De ene is een verdikkingsmiddel, terwijl de andere een rijsmiddel is .
Maïsbloem kan deel uitmaken van een gezond dieet als het met mate wordt geconsumeerd . Het levert energie via koolhydraten, essentiële vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Het is echter belangrijk om op te merken dat maïsbloem veel koolhydraten bevat, dus het moet in passende porties worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Blinde of heldere binding
Over het algemeen bindt zetmeel uit worteldelen (aardappel, tapioca, arrowroot) op een lagere temperatuur dan tarwebloem of maïszetmeel. Laatstgenoemde geven ook een melkachtige, blinde binding terwijl arrowroot, aardappelzetmeel en tapioca een heldere binding geven.
Bindmiddelen die bij een lage temperatuur binden, noemen we koude bindmiddelen. Een voorbeelden hiervan is xanthaangom. Aardappel- of maïszetmeel daarentegen vereist een temperatuurverhoging vooraleer er een binding of dikking tot stand kan komen. Sommige bindmiddelen kunnen zowel koud als warm gebruikt worden.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.