De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Kun je nep-aardbeien eten? Hoewel nep-aardbeien absoluut flauw zijn, zijn ze eetbaar en ongevaarlijk . Als je een nep-aardbeiplant in je achtertuin hebt, is het een onschadelijk onkruid. De bessen zijn in ieder geval een leuke herinnering dat de natuur vol zit met allerlei interessante planten.
Een hardnekkige, kruipende onkruidsoort die juist beter handmatig bestreden kan worden, is schijnaardbei. Dit onkruid heeft alle schijn van een bosaardbei, maar niks is minder waar! Het grote verschil tussen de schijnaardbei en de bosaardbei is dat de schijnaardbei bloeit met gele bloemen in plaats van witte bloemen.
Maak je trouwens geen zorgen over het eten van de vruchtjes – zowel de aardbeitjes van de bosaardbei als van de schijnaardbei zijn eetbaar. Die van de schijnaardbei zijn alleen wat minder sappig. Niet giftig, dus.
Bosaardbei smaak
Ze zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Gebruik ze als garnering in salades, borrelhapjes en fruitsalades.
Bosaardbeien hebben net als hun soortgenoten in onze moestuin een heerlijke zoete smaak. Deze is soms zelfs wat zoeter dan de aardbeien die we gewend zijn. Heb je bosaardbeien in je tuin, maak daar dan dankbaar gebruik van door ze te plukken.
Uittrekken: Voordat het onkruid vruchtbaar wordt, moet u handschoenen dragen of gereedschap gebruiken om ze eruit te trekken. De dag voordat u het onkruid eruit trekt, de grond water geven en de grond losmaken met een schop en dan diep in de wortels graven met een onkruidvork om de wortels volledig te verwijderen.
Het is een leuke eetbare siervrucht en kan mooi toegepast worden in de siertuin. De Sieraardbei (Duchesnea indica) is niet dezelfde aardbei als de gewone aardbei. Het verschil is de geur en de smaak. Bij het aanplanten kun je het beste gebruik maken van aanplantgrond.
Onkruiden die snel verspreiden, diep wortelen of meerjarig zijn worden vaak gezien als de 'ergste' onkruiden. Deze onkruiden zijn namelijk het moeilijkste te verwijderen. Voorbeelden hiervan zijn: zevenblad, ereprijs, hondsdraf en distels. Zevenblad woekert snel en vormt dichte matten die het gras verstikken.
Medicinaal gebruik van schijnaardbei:
Een afkooksel van de bladeren wordt gebruikt bij de behandeling van zwellingen . Een aftreksel van de bloemen wordt gebruikt om de bloedsomloop te activeren. De vrucht wordt gebruikt om huidziekten te genezen. Een afkooksel van de plant wordt gebruikt als een pap voor abcessen, steenpuisten, brandwonden etc.
Toxiciteit is geen probleem bij soorten als Fragaria virginiana, Fragaria vesca en Fragaria chiloensis. Maar wees niet te voorzichtig; veelvoorkomende voedselallergieën kunnen nog steeds roet in het eten gooien. Hoewel wilde aardbeien niet de boze heks van de bessenwereld zijn, kunnen ze bij sommige kinderen allergische reacties of maagklachten veroorzaken .
Ondanks hun nutritionele voordelen, bevatten aardbeien vaak veel suiker en bevatten ze 8,12 mg suiker per kopje. Aardbeien kunnen pesticidenresten bevatten . Overmatige consumptie van bessen kan maagklachten, brandend maagzuur, diarree, reflux, een opgeblazen gevoel en allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen.
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken , mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen. Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen. Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
De bessen van de sleedoorn zijn eetbaar als ze goed rijp zijn, deze worden vaak gebruikt om jam en andere producten mee te maken. Maar in de takken van de sleedoorn zit een stofje wat giftig voor ons is als je de takken zou innemen.
Vermeerdert zich door zaden en gewortelde uitlopers ; bloemen geel met 5 bloemblaadjes, gevolgd door aardbei-achtige vruchten.
Aangezien bramen ondiep wortelen, is een wortelbarrière van ongeveer 30 cm diep voldoende.
Mos is per definitie geen onkruid, hoewel het hier vaak mee geassocieerd wordt. Waarbij woekerende onkruiden de groei van je sierplanten kunnen verstoren, vervullen mossen zelfs nuttige functies. Mos is dan ook niet per se slecht voor je tuin.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
Omdat aardbeien bederfelijk zijn, is het het beste om ze rechtstreeks van de plant te eten , bij voorkeur nog warm van de zon. Je kunt ongewassen fruit een paar dagen in de koelkast bewaren.
Dit onderbrengen onder "dingen die we eerder hadden willen leren": Ja, je kunt aardbeienbladeren eten ! De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten. Je vermindert niet alleen je totale voedselverspilling door aardbeientoppen te eten, maar je doet ook je lichaam goed.