Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid: Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Sperziebonen zijn gezond en rekenen we binnen de groente van de schijf van vijf. Ze passen dan ook goed in een gezond eetpatroon. Ze bevatten dan ook veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Deze groene groente zit boordevol voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in het bevorderen van je algehele welzijn. Sperziebonen zijn een goede bron van voedingsvezels, niacine en vitamine C, een bron van foliumzuur, riboflavine, vitamine A en vitamine B6 en bevatten een aanzienlijke hoeveelheid kalium.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Een giftig stofje
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen.
Groene bonen bevatten meer alfacaroteen dan broccoli , maar broccoli bevat meer luteïne + zeaxanthine dan groene bonen. Zowel groene bonen als broccoli bevatten veel vitamine C, voedingsvezels en kalium. Broccoli bevat meer pantotheenzuur.
Gezond en duurzaam met de Schijf van Vijf
We adviseren om minimaal 1 portie peulvruchten per week te eten, of 2 porties als je geen vlees eet. Kijk bij de Schijf van Vijf voor jou wat jij elke dag nodig hebt uit elk vak.
De kern van de zaak. Het blijkt dat regelmatig genieten van sperziebonen in feite geweldig is voor uw gezondheid . Sperziebonen zitten boordevol vitamine K en C, foliumzuur, vezels, mineralen en krachtige plantencomponenten en bieden verschillende essentiële voedingsstoffen in elke portie.
Groene bonen helpen je een gezond gewicht te behouden
Eén kopje rauwe sperziebonen bevat slechts 31 calorieën, vrijwel geen vet en slechts 3,6 gram (g) suiker. Dat is fantastisch nieuws als je op je taille let.
Bonen en koolsoorten
Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente.
" Groene bonen bevatten foliumzuur en kalium, twee voedingsstoffen die uw hartgezondheid kunnen verbeteren ", zegt Whitson. "Deze voedingsstoffen kunnen helpen uw bloeddruk te reguleren in combinatie met andere gezonde levensstijlkeuzes zoals dieet en beweging." En de vezels in groene bonen kunnen u helpen een gezondere cholesterolbalans te bereiken.
Bonen. De American Liver Foundation raadt aan om verzadigd vet en rood vlees in uw dieet te verminderen. Een goede manier om dat te doen is om af en toe rood vlees te vervangen door bonen, linzen en kikkererwten. Deze peulvruchten bevatten weinig verzadigd vet en zijn een bron van vezels, wat een winnende combinatie is die de gezondheid van de lever beschermt .
Door de bonen te koken gaan er veel voedingsstoffen verloren – en veel smaak, zei ze. Vadiveloo raadt aan om ze te koken in hart-gezonde oliën, zoals olijfolie of een andere niet-tropische plantaardige olie, in plaats van in fatback . Als je een ovenschotel maakt, kun je slagroom of romige soepen vervangen door Griekse yoghurt of magere melk.
Waarom zijn sperziebonen beter dan spinazie? Duidelijk meer formononetine per 100g. Opvallend meer alfacaroteen per 100g. Opvallend meer genisteïne per 100g.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Gezond eten betekent meer donkergroene groenten eten, zoals broccoli, spinazie en andere donkergroene bladgroenten . Neem meer rode of oranje groenten op in uw dieet, zoals wortels, tomaten, zoete aardappelen en peulvruchten (droge bonen en erwten).
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Daarnaast worden bonen ook in een stroperige vloeistof ingeblikt, waar zout en suiker in zitten. Door ze af te spoelen, verwijder je deze vloeistoffen en krijg je minder zout en suiker binnen. Ook mengen de bonen dan beter met andere ingrediënten, wat de smaak en textuur in het gerecht verbetert.
Bonen die de meeste winderigheid veroorzaken zijn meestal de bonen zoals zwarte bonen, kidneybonen, bruine bonen etc. Bouw langzaam op van linzen naar bonen.