Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Je kunt voedsel niet meer dan één keer opwarmen
Ook dit is niet waar, maar het is wel belangrijk dat je de gerechten tussentijds in de koelkast bewaart, in een goed afgesloten bakje.
Selder warm je best geen tweede keer op: ook hier zijn nitrieten de boosdoeners.
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem. Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, spinazie, paksoi en venkel.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Kook de roosjes dan kort: ongeveer 3 minuten. Spoel af met koud water en laat uitlekken. In een diepvriesbakje is de broccoli dan maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Broccoli opwarmen gaat het gemakkelijkst in een stoompan, of in een pan met een scheutje olijfolie op laag vuur.
Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.
Andijvie opwarmen vinden veel mensen nog altijd een beetje spannend. Logisch, want vroeger werd overal verkondigd dat het nitraat in opgewarmde bladgroenten omgezet zou zijn in de gevaarlijke stof nitriet. Inmiddels is deze mythe gelukkig ontkracht: andijvie opwarmen brengt geen gezondheidsrisico's met zich mee.
Bieten en selderij
Het opnieuw opwarmen kun je dus beter vermijden als je geen gezondheidsproblemen wilt krijgen.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Kip opnieuw opwarmen kán, maar dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimaal 75 graden zijn. Een cruciale tool is wat dat betreft de keukenthermometer, zónder kun je er beter niet aan beginnen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.