Om alle gifstoffen, die pesticiden achterlaten, van je groenten en fruit te wassen, kun je echter beter gebruik maken van warm water. Geen zorgen trouwens, de meeste gifstoffen zijn al afgebroken zodra groenten en fruit in de winkel liggen. De overige gifstoffen zijn daarnaast niet schadelijk voor de mens.
Was verse producten onder koud, stromend water. Gebruik geen heet water, want dit kan ervoor zorgen dat de producten een thermische schok krijgen en het water en eventuele bacteriën in hun cellen opnemen . Laat gewassen producten aan de lucht drogen of droog ze met een wegwerphanddoek om herbesmetting te voorkomen.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Wrijf de producten voorzichtig schoon terwijl u ze onder stromend water houdt . U hoeft geen zeep of wasmiddel te gebruiken. Gebruik een schone groenteborstel om stevige producten, zoals meloenen en komkommers, te schrobben. Droog producten af met een schone doek of keukenpapier om de bacteriën die aanwezig kunnen zijn verder te verminderen.
Onderzoek heeft aangetoond dat zuiveringszout effectief bacteriën, pesticiden en vuil van producten kan verwijderen.
Campylobacter kan tot 4 uur overleven in uw keuken, en Salmonella kan tot 32 uur overleven (en beide zijn te vinden op rauw gevogelte). Schoonmaken met warm, sopig water kan fysiek vuil, viezigheid en sommige bacteriën van een oppervlak verwijderen, maar het doodt GEEN bacteriën .
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Voorspoelen, voorweken of de wascyclus twee keer laten draaien. Gebruik de langste cyclus (minimaal 12 minuten) met VEEL HEET water en een sterk wasmiddel. Koud water is niet goed genoeg om pesticiden te verwijderen . Wasverzachters, bleekmiddel en ammoniak helpen niet om pesticiden te verwijderen.
Door appels kort in heet water te dompelen, worden ze voorzichtig maar effectief gedesinfecteerd .
Consumenten mogen fruit en groenten niet wassen met afwasmiddel of zeep . Deze producten zijn niet goedgekeurd of gelabeld door de Food and Drug Administration voor gebruik op voedsel. U kunt resten van zeep of afwasmiddel binnenkrijgen die op het product zijn geabsorbeerd.
De meeste bessen moeten niet worden gewassen totdat ze worden gebruikt. Overtollig water kan voortijdig bederf veroorzaken bij delicate, antioxidantrijke vruchten zoals bosbessen en frambozen, zelfs kruisbessen.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Pesticiden verwijderen met zout
Het laatste middel dat je kunt gebruiken is zout. Los 1 deel zout op in 9 delen water (10% zout oplossing) en was je groenten of fruit hierin. Ook dit werkt net zo effectief als baking soda en azijn. Wel je voedsel goed afspoelen!
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden.
Er bestaat geen enkele wasmethode die alle microben die op producten aanwezig kunnen zijn volledig verwijdert of doodt. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat het grondig afspoelen van verse producten onder stromend water een effectieve manier is om het aantal micro-organismen te verminderen.
De verspreiding van salmonella is vooral een probleem waar u op moet letten als u uw huishoudelijk drinkwater uit een privébron haalt; uitbraken van salmonella in openbaar drinkwater zijn echter niet ongehoord . In 2008 was er een vrij grote uitbraak van salmonella in openbaar drinkwater in Colorado.
Voedingsmiddelen die goed verhit worden, zoals veruit de meest vleesproducten, vormen normaal gesproken geen bron meer voor een besmetting met Salmonella. Bacteriën overleven een temperatuur van 60 à 70 graden niet en zijn dan dus 'uitgeschakeld'.